Češka Ukrajini obećala borbene helikoptere i municiju! IAEA: Do sada nisu pronađene mine na teritoriji Zaporoške nuklearke

07.07.2023

16:53

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Češka Ukrajini obećala borbene helikoptere i municiju! IAEA: Do sada nisu pronađene mine na teritoriji Zaporoške nuklearke
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/ Rodrigo Abd/AP Photo/Libkos

Rat u Ukrajini ušao je u 499. dan.

Eksplozije se prolamaju u Sumskoj oblasti i Dnjepropetrovsku.

Pentagon saopštio da će poslati Ukrajini efikasnu kasetnu municiju.

Američke obaveštajne službe potvrdile su da agenti CIA rade u Ukrajini, preneo je Njuzvik.

Tenzije zbog NE Zaporožje.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

16.52 - RTL: U borbama u Ukrajini učestvuje oko 100 francuskih plaćenika

Kako se navodi, broj plaćenika iz Francuske dramatično se promenio poslednjih meseci, pošto je na početku sukoba 800 ljudi, uglavnom muškaraca, izrazilo želju da učestvuje u borbama u Ukrajini. Otprilike polovina od ovih 800 Francuza je „zapravo stigla“ u Ukrajinu. Neki od njih su tamo proveli nekoliko dana, nakon čega su se vratili u Francusku. Drugi su ostali duže. Ima i onih koji su nekoliko puta putovali iz Francuske u Ukrajinu pa se vraćali.

Kako prenosi RTL, „borci iz drugih država, čije kandidature odobravaju predstavnici ukrajinske vojske, upisuju se u inostrani legion, dok čete mogu da čine državljani različitih zemalja”. Napominje se da, na kraju, Oružane snage Ukrajine prihvataju „veoma mali broj kandidata“, pošto Kijev traži uglavnom ljude sa borbenim iskustvom i koji znaju da rukuju oružjem.

16.12 - Češka Ukrajini obećala borbene helikoptere i municiju

Češka će predati Ukrajini borbene helikoptere i municiju velikog kalibra, saopštio je češki premijer Petar Fijala posle sastanka sa Vladimirom Zelenskim.

On je napomenuo da će pomoći Kijevu oko obuke pilota i obezbediti simulatore koji će omogućiti obuku u Ukrajini.

15.33 - Erdogan: Još ne možemo da odobrimo članstvo Švedske u NATO-u

Presidential Press Service via AP, Pool
Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja još ne može da odobri ulazak Švedske u NATO zbog, kako je naveo, njene podrške teroristima.

- Podržali smo politiku otvorenih vrata NATO-a. Odobrili smo pridruživanje Finske, ali ne možemo da odobrimo učlanjenje onih koji podržavaju teroriste - rekao je Erdogan, prenosi TASS.

15.02 - Ruska vojska prešla u kontranapad u Zaporoškoj oblasti

Ruska armija krenula je u kontranapad u oblasti sela Pjatihatki u Zaporoškoj oblasti, izjavio je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov za Sputnjik.

- Aktivna borbena dejstva nastavljaju se u vasiljevskom pravcu. Naši momci su odbili napad protivnika na selo Žerebjanki, krenuli su u kontranapad i likvidiraju protivnika kako uz pomoć vatre iz minobacača, tako i iz artiljerije, potiskujući s rubnih područja severnog dela naselja Pjatihatki preostalu grupu ukrajinske vojske od 60 do 70 boraca - naveo je Rogov.

14.46 - IAEA: Do sada nisu pronađene mine na teritoriji Zaporoške nuklearke

Profimedia
 

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kojima je omogućen dodatan pristup objektima Zaporoške nuklearke nisu tamo pronašli eksplozivne naprave, saopštila je agencija.

- Do sada nisu otkriveni nikakvi vidljivi znaci mina ili eksplozivnih naprava, navodi se u saopštenju za medije - pozivajući se na generalnog direktora organizacije Rafaela Grosija.

14.43 - Putin: Neke zemlje pokušavaju da stvore probleme Rusiji, ali neće uspeti

Rusija će se nositi sa problemima koje određene zemlje pokušavaju da joj naprave, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Danas ćemo se fokusirati na mere koje preduzimamo i koje moramo preduzeti da bismo rešili teškoće koje pojedine zemlje stvaraju Rusiji - rekao je Putin, preneo je TASS.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je istakao da oni do sada nisu uspeli da urade ništa razumno u pogledu ostvarivanja ciljeva koje su postavili u odnosu na Rusiju.

- Uveren sam da nikada neće ni uspeti - kazao je Putin na sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije.

14.35 - Zaharova: Nije bilo nikakvih pregovora Lavrova sa američkim zvaničnicima

Informacije o „tajnim razgovorima“ Moskve sa američkim bivšim zvaničnicima su laž i manipulacija američkih vlasti, a sastanci sa politikolozima ne mogu se smatrati pregovorima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

Ona je na svom Telegram kanalu napisala da se ne razgovara o mirovnom planu za Ukrajinu.

13.47 - Vazdušna opasnost objavljena u tri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

13.40 - Stoltenberg: Na samitu ćemo potvrditi da će Ukrajina postati članica NATO-a

Lideri NATO-a će na predstojećem samitu u Vilnjusu ponovo potvrditi da će Ukrajina postati članica Alijanse i doneti jedinstvenu odluku oko toga kako Kijev približiti tom cilju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

AP Photo/Markus Schreiber
Stoltenberg

13.11 - Minsk: Niko iz Vagnera nije posetio vojni kamp koji je ponuđen za korišćenje

Niko iz "Vagnera" još uvek nije posetio napušteni vojni kamp koji je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ponudio na korišćenje toj privatnoj ruskoj vojnoj kompaniji, izjavio je danas savetnik ministra odbrane Belorusije Leonid Kasinski.

Na pitanje novinara da li je "Vagner" došao da pogleda lokaciju, Kasinski je rekao: "Nisu došli, nisu pogledali", prenosi Rojters.

Kasinski je dodao da je u tom kampu postavljeno oko 300 šatora za vežbanje, ali je istakao da ni nisu povezani sa "Vagnerom".

13.05 - Ruska vojska sprečila ofanzivu ukrajinskih snaga kod Orehova

Ofanziva ukrajinskih snaga na orehovskoj deonici fronta u Zaporoškoj oblasti je zaustavljena, protivnik je potisnut na početne pozicije, izjavio je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je u četvrtak uveče rekao da su Oružane snage Ukrajine krenule u napad uz pomoć novih rezervi, na širokoj liniji fronta na orehovskoj deonici, kao i da je ruska vojska uzvratila vatrom.

12.52 - Mediji: U SAD smatraju da je isporuka kasetne municije Kijevu privremena mera

Američki zvaničnici smatraju da će mogucće slanje Ukrajini kasetne municije biti privremena mera, objavilo je izdanje „Njujork tajms”, pozivajući se na intervjuu sa tim zvaničnicima.

Profimedia
 

Prema pisanju izdanja, isporukom kasetne municije Kijevu trebalo bi da se „kupi vreme” dok SAD ne povećaju proizvodnju konvencionalnog artiljerijskih granata, što bi moglo da se dogodi do proleća 2024. godine.

12.46 - Berlin: Nećemo slati kasetnu municiju Ukrajini

Nemačka je potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji, kojom je zabranjena njena predaja i zato Berlin neće slati ovo oružje Kijevu, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

On je dodao da što se tiče drugih zemalja koje nisu potpisnice Konvencije – Kine, Rusije, Ukrajine i SAD, ne želi da komentariše njihove postupke.

I ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok je izjavila da Berlin poštuje konvenciju iz Osla, koja zabranjuje primenu takve municije.

12.43 - Peskov: Moskva još ne vidi izglede za pregovore Rusije i Ukrajine

Moskva još ne vidi izglede za pregovore između Rusije i Ukrajine, ali ne zatvara vrata ovoj mogućnosti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Razgovarali smo na različitim nivoima, uključujući i najviši nivo, da ruska strana nikada nije zatvorila vrata pregovaračkom procesu. Ali mi ne vidimo nikakve izglede za ovaj pregovarački proces za sada - rekao je portparol ruskog predsednika, komentarišući saopštenje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da bi mirovni pregovori o Ukrajini mogli da počnu do jeseni.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

12.17 - Zelenski: Kijev ove godine treba da učini sve da Ukrajina stupi u EU

Kijev ove godine mora da učini sve da bi počeli pregovori o stupanju Ukrajine u Evropsku uniju, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Razgovarali smo o saradnji na nivou evropskih i evroatlantskih struktura. To se tiče integracije Ukrajine u EU. Upravo ove godine moramo da učinimo sve da počnu pregovori o budućem članstvu Ukrajine u EU. To se tiče i NATO-a - rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije s češkim premijerom Petrom Fijalom.

11.22 - Mediji: Erdogan bi mogao da se sastane sa Putinom nakon razgovora sa Zelenskim

Turska TV Haber objavila je da postoji velika verovatnoća da se ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastanu nakon današnjih pregovora turskog lidera sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

11.02 - Zelenski: Isporučivanje Kijevu dalekometnog oružja zavisi samo od SAD

Isporučivanje Ukrajini dalekometnih sistema trenutno zavisi isključivo od Sjedinjenih Američkih Država, jer ukrajinske vlasti redovno komuniciraju sa Vašingtonom o mogućnosti njihove isporuke, izjavio je ukrjainski predsednik Vladimir Zelenski.

On je na konferenciji za novinare sa češkim premijerom Petrom Fialom izjavio da Kijev, istovremeno, traži od drugih zapadnih partnera dalekometne projektile za artiljerijske sisteme koje ukrajinske snage već imaju.

Profimedia
 

10.49 - Gladkov: Ukrajinske snage ispalile više od 50 projektila i granata na Belogorod

Ukrajinske snage ispalile su više od 50 projektila i granata na lokalitete u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u protekla 24 sata, pri čemu je poginula jedna osoba, napisao je danas guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

- Selo Nehotejevka, Belgorodski okrug, našlo se pod vatrom, na njega je ispaljeno osam artiljerijskih granata, što nije rezultiralo žrtvama i pričinjenom štetom. Takođe, nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno od strane PVO iznad okruga. Kao rezultat toga, polomljeni su prozori na stambenoj zgradi u naselju Razumnoje, oštećeno je osam privatnih kuća, oštećena su i četiri automobila i dalekovod - naveo je Gladkov, preneo je TASS.

10.44 - Dve trećine Mađara protiv dodatnih izdvajanja EU za Ukrajinu

Oko 64 odsto Mađara je protiv predloga Evropske komisije da zemlje članice EU izdvoje novac kako bi se dalo dodatnih 50 milijardi evra podrške Ukrajini u naredne četiri godine, objavio je danas mađarski dnevnik "Mađar nemzet" pozivajući se na istraživanje Instituta Nezopont. 

Istraživanje je pokazalo da samo 28 odsto smatra predlog prihvatljivim, navodi list, preneo je MTI.

Istovremeno, oko 13 odsto onih koji podržavaju briselski plan reklo je da ga neće prihvatiti ako Mađarska zbog toga ne dobije sredstva EU koja su dodeljena toj zemlji.

10.35 - Premijer Češke Fijala sa Zelenskim: Budućnost Ukrajine je u EU i NATO-u

Budućnost Ukrajine je u EU i NATO-u, izjavio je danas češki premijer Petr Fijala posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Pragu. 

Fijala je obećao veću podršku Češke Ukrajini, uključujući i donaciju više vojnih helikoptera, preneo je Rojters.

AP Photo/Francois Mori
Petr Fijala

9.41 - Priveden ukrajinski agent odgovoran za eksploziju na pruzi na Krimu

U Simferopolju je priveden agent ukrajinske Vojnoobaveštajne službe, koji je u februaru digao u vazduh železničku prugu na Krimu, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

FSB navodi da je stanovnik Simferopolja u februaru 2022. godine, nakon početka specijalne vojne operacije u Rusiji otišao u Odesu gde su ga regrutovali službenici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, nakon čega je završio kurs izviđačko-diverzantske pripreme i posle toga upućen na Krim.

9.22 - Zelenski računa na postizanje dogovora na sastanku sa Erdoganom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom planira da razgovara o prehrambenom sporazumu, razmeni zatvorenika, podršci Ukrajine za stupanje u NATO i uzda se u postizanje dogovora.

Zelenski će danas boraviti u radnoj poseti Turskoj. Ranije su ukrajinski mediji saopštili da će se pregovori dvojice lidera održati u Istanbulu, a nakon toga očekuje se konferencija za novinare.

9.20 - Ukrajinski pilot optužen za sabotažu prebačen u zatvor u Moskvi

Ukrajinski pilot Aleksandar Morozov, priveden pošto je njegov avion sleteo u Brjanskoj oblasti u zapadnoj Rusiji, prebačen je u moskovski zatvor Lefortovo nakon što je njegov slučaj prosleđen moskovskim pravosudnim organima, rekao je izvor iz službi za sprovođenje zakona.

- Aleksandar Morozov, optužen za nezakonit prelazak ruske granice, krijumčarenje vatrenog oružja i municije preko državne granice i akt sabotaže, priveden je na dalju istragu u zatvor Lefortovo - naveo je izvor za TASS. Sud u Moskvi saopštio je da su istražitelji zatražili produženje pritvora osumnjičenom i da je taj zahtev odobren.

8.58 - Šefica nemačke diplomatije Rusiju nazvala pretnjom za mir u Evropi

AP Photo
Analena Berbok

Rusija će ostati pretnja miru i bezbednosti na evropskom kontinentu, izjavila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok u tekstu za britanski list „Gardijan“.

- Znamo da će u doglednoj budućnosti Rusija pod rukovodstvom predsednika Vladimira Putina ostati pretnja miru i bezbednosti na našem kontinentu - navela je Berbokova.

8.30 - EU: Postignut dogovor o pola milijardi evra iz budžeta za proizvodnju municije

Predsedništvo EU saopštilo je jutros da su zemlje članice i Evropski parlament postigli dogovor da hitno mobilišu pola milijarde evra iz budžeta za sprovođenje Zakona o podršci proizvodnje municije.

Sporazum je usledio nakon odluke lidera EU u martu da pojačaju hitne isporuke municije Ukrajini, podseća AP. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uporno traži dodatnu vojnu pomoć EU. Zakon o podršci proizvodnje municije deo je plana da se Ukrajini pošalje milion komada artiljerijske municije u narednih 12 meseci. EU je već odobrila plan za ubrzane procedure kupovine kada je danas odobrila sredstva za povećanje proizvodnje u objektima i fabrikama EU.

- Ovo je još jedan dokaz nepokolebljive posvećenosti EU podršci Ukrajini, jačanju odbrambene, tehnološke i industrijske baze EU i konačno obezbeđivanju dugoročne bezbednosti i odbrane građana EU - rekla je ministarka odbrane Margarita Robles iz Španije, koja trenutno predsedava EU. Dogovor još jednom moraju da odobre zemlje članice i parlament, saopštilo je špansko predsedništvo, ali procedura ne bi trebalo da izazove velike probleme i trebalo bi da bude završena do kraja meseca.

Pixabay
 

Očekuje se da će SAD objaviti danas da će poslati na hiljade komada kasetne municije kao deo novog paketa vojne pomoći Ukrajini vrednog 800 miliona dolara, najavili su neimenovani izvori. (Kraj) vn/jbu

8.00 - Zelenski zamerio Radevu što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski iskoristio je sastanak u Sofiji da bi bugarskom kolegi Rumenu Radevu zamerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, objavio je Politiko. Bugarski predsednik, koga je zbunila zamerka Zelenskog, zamolio je kamere koje su snimale sastanak da napuste prostoriju u predsedničkoj palati.

Zelenski je posetio Bugarsku da bi se pre svega sastao sa prozapadno orijentisanom administracijom premijera Nikolaja Denkova koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Sastanak s Radevim, koji je, prema portalu Politiko, više naklonjen Rusiji, prošao je gore od očekivanog, a dve delegacije su sedele jedna nasuprot drugoj, svaka sa svoje strane dugačkog stola. Kako se navodi, ukrajinska delegacija sedela je "kamenih lica", povremeno praveći grimase i hvatajući beleške. Radev je pokušao da objasni svoj stav da "nema vojnog rešenja" i da "sve više i više oružja neće rešiti" problem.

- Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija i da si ti na mom mestu. A ako ljudi sa zajedničkim vrednostima ne bi pomogli, šta biste učinili? Rekli biste: Putine, molim te, zgrabi bugarsku teritoriju? - upitao je Zelenski, navodeći da Radev sigurno ne bi dopustio kompromis sa nezavisnošću Bugarske. Bugarski predsednik je tokom govora Zelenskog gotovo neprekidno gledao u papire sa beleškama.

AP Photo/Susan Walsh
 

Zelenski je kritikovao Radeva zbog toga što je invaziju Rusije na Ukrajinu uglavnom opisivao kao "sukob", a ne kao rat. Zelenski je odbacio sugestije Radeva o diplomatskom rešenju, naglasivši da je Kremlj pokrenuo "rat uništenja protiv Ukrajinaca, a ne protiv drugih zemalja". 

7.22 - Napad sa novim rezervama na široj liniji fronta

Ukrajinske trupe su u četvrtak uveče krenule u napad sa novim rezervama na širokoj liniji fronta u području Orehova u Zaporoškoj oblasti, ruske snage odbijau napade.

- Kasno sinoć militanti Oružanih snaga Ukrajine iznenada pojačali ofanzivne operacije. Na širokom frontu (najmanje 30 km) su krenuli u napad u malim jurišnim grupama. Najžešće borbe se vode u području od Nesterjanke-Kopana do Novofjodorovka-Verbove. Neprijatelj baca nove rezerve u borbu - napisao je Vladimir Rogov, predsednik zaporožskog pokreta u svom telegram kanalu.

7.05 - Finska najavila paket vojne pomoći Ukrajini od 114 miliona dolara

Finska će Ukrajini pružiti još jedan paket vojne pomoći u vrednosti od oko 105 miliona evra (114 miliona dolara), saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane.

Paket između ostalog uključuje protivvazdušno oružje i municiju, navodi se u saopštenju, bez otkrivanja više detalja o sadržaju i isporuci paketa iz bezbednosnih razloga.

Ovo će biti 17. paket odbrambene pomoći Finske Ukrajini od početka invazije Rusije 24. februara 2022. godine. Finska je do sada isporučila Ukrajini oko 1,3 milijarde dolara vojne pomoći, navodi Ministarstvo odbrane.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike