Policija upotrebila silu protiv vernika u Kijevsko-pečerskoj lavri: Izbacila ih iz objekata, mirne građane vukla po zemlji (VIDEO)

06.07.2023

10:12

0

Među organima reda bili su i pripadnici specijalnih jedinica

Policija upotrebila silu protiv vernika u Kijevsko-pečerskoj lavri: Izbacila ih iz objekata, mirne građane vukla po zemlji (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/SergHabruk

Predstavnici zaštićenog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre razbili su uz pomoć policije brave i zapečatili zgradu u kojoj se nalazila rezidencija predstojatelja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolita Onufrija, saopštila je pres služba UPC na Telegram kanalu.

UPC je takođe saopštila da je policija silom potisnula parohijane UPC dalje od manastirskih objekata u Kijevsko-pečerskoj lavri.

U jednom od snimaka vidi se kako nekoliko pripadnika organa reda vuče po zemlji čoveka ogrnutog ukrajinskom zastavom, dok ih žena moli da ga puste.

 

 

Ranije je advokat Nikita Čekman, koji zastupa interese UPC, izjavio da vlasti bez ikakvih zakonskih osnova zauzimaju manastirske zgrade.

Policajci, uključujući pripadnike specijalnih jedinica u crvenim beretkama, ogradili su prostorije i ne dozvoljavaju prilaz.

 

 

Ranije je Čekman objavio i da su ukrajinske vlasti naložile monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 4. jula.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

 

 

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC i sprovodi „kontraobaveštajne mere“ pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike