Tenzije zbog NE Zaporožje, američki obaveštajci potvrdili da CIA radi u Ukrajini?

05.07.2023

20:17

1

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Tenzije zbog NE Zaporožje, američki obaveštajci potvrdili da CIA radi u Ukrajini?
Copyright AP Photo/Leo Correa/David Goldman/Marienko Andrew/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini ušao je u 497. dan.

Ukrajinska vojska ispalila je tokom večeri 35 projektila po Donjecku, Makejevki i Novopetrikovki, saopšteno je iz administracije DNR.

FSB navodno sprečio atentat na prvog čoveka Krima Sergeja Aksjonova.

Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila 23 projektila „NATO kalibra“ od 155-milimetara na četvrti Donjecka i Makejevke, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike.

Holandija je potvrdila drugi paket vojne pomoći Ukrajini za 2023. godinu u vrednosti od 118 miliona evra.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

22.00 - Neutralisane tri grupe ukrajinskih diverzanata

Tri grupe ukrajinskih diverzanata otkrivene su i neutralisane na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, naveo je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

21.43 - Kijev: Smanjuje se opasnost od katastrofe u Zaporoškoj nuklearki

Šef ukrajinske vojno-obaveštajne službe Kiril Budanov saopštio je da se opasnost od veštačke tehnogene katastrofe u Zaporoškoj nukelarnoj elektrani smanjuje.

- Preduzimamo određene mere na tom području, kako javne, tako i one koje nisu za javnost. I mislim da se sada opasnost od veštačke tehnogene katastrofe polako smanjuje - rekao je Budanov za britanski „Tajms“.

20.17 - Ukrajinci zadovoljni kontraofanzivom

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga bila je "posebno plodonosna" u poslednjih nekoliko dana i ukrajinske trupe ispunjavaju svoje glavne zadatke, izjavio je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov.

- U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, odbrambene snage Ukrajine ispunjavaju brojne zadatke: maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, komandnih mesta, artiljerije i snaga protivvazdušne odbrane ruske vojske - napisao je Danilov na Tviteru.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Malijar, takođe je izjavila da ukrajinska vojska postiže uspeh oko razorenog grada Bahmuta uprkos žestokom otporu Rusije.

19.48 - Pušilin: Prva etapa ukrajinske kontraofanzive praktično bez rezultata

Prva etapa ukrajinske kontraofanzive nije pokazala praktično nikakve rezultate, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušičin.

- Famozna kontraofanziva, ili u krajnjoj meri, njena prva etapa nije pokazala nikakve rezultate, osim velike količine uništene tehnike NATO-a i gubitaka u ljudstvu - rekao je Pušilin.

18.33 - Rogov: Visoki rizik od napada na Zaporošku nuklearku trajaće do samita NATO-a

Visoki rizik od napada ukrajinske vojske na Zaporošku nuklearku, prema operativnim informacijama, postojaće najmanje do 11, 12. jula, kada se održava samit NATO-a u Viljnusu, rekao je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Savetnik direktora „Rosenergoatoma“ Renat Karča je u utorak izjavio da Kijev planira da tokom noći 5. jula izvede napad na Zaporošku nuklearku, uz upotrebu visokopreciznog oružja i dronova-kamikaza.

Profimedia
NE Zaporožje

17.11 - Njuzvik: CIA ne isključuje da Zelenski nema punu kontrolu nad vojskom

CIA ne isključuje mogućnost da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nema punu kontrolu nad ukrajinskom vojskom, piše američki Njuzvik.

- CIA je nakon napada na Krimski most saznala da Zelenski ili nije imao punu kontrolu nad svojim oružanim snagama, ili nije hteo da zna za određena dejstva - navodi list, pozivajući se na visoko rangiranog američkog oficira obaveštajne službe.

Prema pisanju Njuzvika, CIA nije unapred znala za napad na Krimski most, koji se dogodio 8. oktobra prošle godine, kao ni za napad na vojni aerodrom „Engels“ 5. decembra.

17.09 - Sijarto: Interes Mađarske je da održi energetsku saradnju sa Rusijom

Mađarska će nastaviti saradnju sa Rusijom u oblastima koje ne potpadaju pod sankcije Evropske unije, jer je to u nacionalnom interesu, posebno u energetskoj bezbednosti, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle razgovora sa ruskim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom u Budimpešti. 

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Peter Sijarto

15.33 - Ruske snage odbile ukrajinski napad u oblasti Zaporožja

Ruske snage neutralisale su tri ukrajinske subverzivne grupe i odbile neprijateljski napad u oblasti Zaporožja tokom proteklog dana, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Na pravcu Zaporožja, samopožrtvovnim i dobro koordinisanim dejstvima ruskih trupa odbijen je napad jedinica 128. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske u blizini naselja Žerebjanki u Zaporoškoj oblasti. U oblastima u blizini naselja Preobraženka i Mala Tokmačka u Zaporoškoj oblasti, avioni su izvršili udar na ukrajinsku armiju koja je prikupila ljudstvo i opremu - naveo je Konašenkov.

Profimedia
Igor Konašenkov

15.05 - Njuzvik: Američki obaveštajci potvrdili da CIA radi u Ukrajini

Američka obaveštajna služba potvrđuje da agenti CIA rade u Ukrajini, piše američki časopis „Njuzvik“, pozivajući se na izjavu visoko rangiranog oficira obaveštajne službe.

- Da li se CIA nalazi na teritoriji Ukrajine? Da - izjavio je sagovornik lista i dodao da CIA ne deluje „zlonamerno“.

14.52 - Nemačka: Neophodan prekid vojnih akcija oko Zaporoške nuklearke

Nemačka je pozvala obe strane u kofliktu u Ukrajini da prekinu vojne akcije u blizini Zaporoške nuklearne elektrane i da osiguraju njen bezbedan rad, izjavio je portparol Vlade Nemačke Štefan Hebeštrajt.

13.55 - Peskov: Situacija u ZNPP rizična zbog mogućih akcija sabotaže kijevskog režima

Situacija oko Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP) je napeta zbog visokog rizika od akata sabotaže kijevskog režima, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Situacija je prilično napeta jer je rizik od akata sabotaže kijevskog režima zaista visok. Takvi akti sabotaže mogu imati razorne posledice - rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je primetio da je Kijev "više puta demonstrirao svoju sklonost da ne preza od ničega".

Profimedia
 

13.50 - Italija i Poljska traže "stvarne" bezbednosne garancije za Ukrajinu

Poljska i Italija veruju da Kijev mora da dobije stvarne bezbednosne garancije, saopštili su premijeri te dve zemlje, Mateuš Moravijecki i Đorđa Meloni.

- Savršeno smo saglasni sa Poljskom o potrebi stvarnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu, zato što je pružanje stvarnih bezbednosnih garancija Ukrajini ključni uslov za postizanje pravednog i dugotrajnog mira u budućnosti - rekla je Meloni tokom posete Varšavi, i dodala da će Italjia nastaviti da pruža svestranu podršku Ukrajini, istakavši da to važi i za predstojeći samit u Viljnusu.

13.03 - Kremlj odbio da potvrdi da je Si upozorio Putina protiv upotrebe nuklearnog oružja

Kremlj danas nije potvrdio izveštaj britanskog Fajnenšel tajmsa u kom se navodi da je kineski predsednik Si Đinping lično upozorio ruskog lidera Vladimira Putina protiv upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

Britanski medij tvrdi da je Si izrekao ovo upozorenje tokom svoje martovske posete Rusiji, prenosi Rojters.

- Ne, ne mogu to da potvrdim - rekao je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara.

12.16 - Kremlj: Trenutno nema osnova za produžetak prehrambenog sporazuma

Za sada nema osnova za produžetak prehrambenog sporazuma, ali još ima vremena, uključujući i ispunjenje dela sporazuma koji se tiče Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia
 

On je dodao i da će Rusija blagovremeno da objavi svoju odluku.

11.52 - DNR: Ukrajinci nisu zauzeli selo Kleščejevka

Selo Kleščejevka u DNR, za koje ukrajinske snage šire lažne vesti da su ga zauzele, nalazi se pod kontrolom ruskih trupa, neprijatelj pokušava da povrati dominantnu uzvisinu u blizini, izjavio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

- Pored Kleščejevke je jedna od dominantnih uzvisina iznad Artjomovska (Bahmut), odnosno sa nje je moguće kontrolisati deo teritorije, deo Artjomovska. Neprijatelj pokušava da se bori za nju, kako za Kleščejevku, tako i za ovu uzvisinu. U stvari, sada je Kleščejevka pod našom kontrolom, pod kontrolom naših snaga. A informacije da je neprijatelj zauzeo Kleščejevku šire se od ranije - rekao je Gagin za „Prvi kanal“.

10.43 - U raketnom udaru na Makejevku oštećeno 40 zgrada

U snažnom raketnom napadu na Makejevku oštećeno je 40 stambenih zgrada, 12 obrazovnih ustanova, 13 vrtića, četiri sportske ustanove i 13 društvenih objekata, izjavio je načelnik gradske uprave Vladislav Ključarov.

Prema njegovim rečima, Červonogvardejski okrug Makejevke stalno se granatira, ali nije bilo razaranja kao prethodne večeri.

Kako je naveo, najviše su oštećena stakla zgrada i krovovi.

10.11 - Putin: Ekonomski rezultati bolji od očekivanih, svi zadaci će biti ispunjeni

Ekonomski pokazatelji Rusije su bolji od očekivanih, što daje nadu da će svi predviđeni zadaci biti ispunjeni, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom.

Premijer Mišustin je na sastanku rekao da ruska ekonomija nastavlja oporavak uprkos sankcijama, pošto je rast ruskog BDP-a za pet meseci tekuće godine bio 0,6 odsto, prenose RIA Novosti. 

10.00 - Na Sahalinu priveden pristalica ukrajinskih terorističkih organizacija

Na ostrvu Sahalin je zbog pripremanja terorističkih napada priveden pristalica jedne od ukrajinskih terorističkih organizacija, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

- U gradu Južno-Sahalinsku sprečena je priprema terorističkih napada na objekte ostrvskog energetskog sistema i na vojni komesarijat... Priveden je državljanin Rusije rođen 1980. godine umešan u nezakonite radnje - navodi se u saopštenju.

9.36 - Broj civila koji je ranjen u ukrajinskom granatiranju Makejevke u DNR porastao je na 41, saopštio je predsednik administracije grada Vladislav Ključarov.

 

 

9.25 - Pušilinov savetnik: U DNR krenuo treći talas kontraofanzive

Oružane snage Ukrajine su po treći put krenule u kontraofanzivu uoči samita NATO-a, koji će se održati u Viljnusu 11-12. jula, izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Igor Kimakovski za emisiju „Solovjov uživo“.

- Juče se moglo konstatovati da su pred samit NATO-a u Viljnusu (Oružane snage Ukrajine) otpočele treći talas kontraofanzive i za osnovu opet odabrale zaporoški pravac. Sada gori sve od Dnjepra praktično do spojne tačke u Zaporoškoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici - rekao je on.

9.03 - Ukrajinske snage izvršile napade na ruske regione Kursk i Belgorod

Ruski regioni Kursk i Belgorod našli su se pod vatrom ukrajinskih snaga, a jedna žena je zadobila rane grudnog koša od gelera tokom napada na grad Belgorod, potvrdio je danas guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov. 

Gladkov je rekao da su ruske odbrambene snage oborile tri vazdušna projektila, uključujući jedan dron, navodeći da su ukrajinske snage ispalile 12 plotuna iz raketnih lansera Grad i da je oštećeno najmanje osam privatnih kuća, prenosi Gardijan.

- Napad na grad Valujiki trajao je više od jednog sata. Sistemi protivvazdušne odbrane su dejstvovali, ali ima razaranja na tlu - napisao je Gladkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, ne precizirajući da li je reč o raketnom, artiljerijskom ili vazdušnom napadu.

7.30 - Rusija i Sirija izvešće zajedničke vojne vežbe

Zajedničke rusko-sirijske vežbe vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane počeće danas u Siriji, izjavio je zamenik načelnika ruskog Ministarstva odbrane Oleg Gurinov.

- Zajedničke rusko-sirijske vežbe počeće 5. jula i trajaće šest dana. Planirano je vežbanje zajedničkih dejstava avijacije, PVO i elektronskog ratovanja za odbijanje vazdušnih napada - poručio je Gurinov.

On je dodao da je tokom proteklog dana na severu Sirije prijavljeno devet kršenja pravila bezbednosti letova od strane dronova međunarodne antiterorističke koalicije predvođene SAD, prenosi TAS S. ''Povećanje broja nekoordinisanih letova doprinosi eskalaciji tenzija i ni na koji način ne podstiče međusobnu konstruktivnu saradnju. Ponavljamo da ruska strana ne snosi nikakvu odgovornost za bezbednost nekoordinisanih letova bespilotnih letelica'', rekao je Gurinov.

7.20 - Ukrajina:Uništena ruska jedinica u Makijevki, Rusija:U napadu gađani civili

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila formaciju ruskih snaga u Makijevki, u Donjeckoj oblasti koja je pod kontrolom Rusije. Ruski zvaničnici, međutim, tvrde da je jedan civil poginuo, a 36 povređeno u napadima na Makijevku, javio je Rojters.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Kao rezultat preciznog gađanja koje su izvele jedinice Odbrambenih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestao je da postoji - navodi se u poruci na Telegramu kancelarije za stratešku komunikaciju ukrajinskih Oružanih snaga, prenosi Interfaks Ukrajina.

Lider samoproglašenje Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da je kasno sinoć "neprijatelj izveo surove napade na stambena područja i bolnički kompleks" i da su među povređenima dvoipogodišnje i sedmogodišnje dete.

7.15 - "Putin ne pravi naše greške"

Predsednik Rusije Vladimir Putin, za razliku od zapadnih lidera, ne pravi ozbiljne greške, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor na svom kanalu na Jutjubu.

- Razlika između Putina i nas je u tome što, bez obzira kakve je greške pravio, u smislu pretpostavki, one i dalje izgledaju beznačajno u poređenju sa greškama koje smo mi napravili - rekao je stručnjak.

7.10 - Ukrajinci granatirali bolnicu u Makejevki

Oružane snage ukrajine granatirale su bolnicu "Vostočni" u Makejevki.

Pogođena su odeljenja za reanimaciju, hirurgiju.

Ima puno žrtava, saopštio je Aleksandar Kamišov poslanik Narodnog veća DNR.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike