Ruske snage sprečile pokušaj ukrajinske kontraofanzive u Bahmutskom rejonu DNR; Šef CIA otkrio da regrutuju nove špijune

02.07.2023

16:38 >> 00:17

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruske snage sprečile pokušaj ukrajinske kontraofanzive u Bahmutskom rejonu DNR; Šef CIA otkrio da regrutuju nove špijune
Ilustracija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 493. dan.

Кontraofanziva ukrajinskih snaga se nastavlja za sada bezuspešno, iako iz DNR upozoravaju da bi drugi talas mogao biti intenzivniji.

Ruska vojska likvidirala dva ukrajinska generala i do 50 ukrajinskih oficira.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Zelenski: Evropski poslovi se više ne razmatraju bez Ukrajine

Poseta premijera Španije Pedra Sančeza Ukrajini prvog dana španskog predsedavanja EU svedoči o novoj realnosti u kojoj se evropski poslovi više ne razmatraju bez Ukrajine, izjavio je ukrajinski premijer Volodimir Zelenski u večernjem video obraćanju.

„Danas je premijer Španije Pedro Sančez boravio u poseti Ukrajini. To je veoma simbolično – prvog dana španskog predsedavanja Savetom Evropske unije. Ovo jasno svedoči o novoj realnosti. Sada smo takođe dostigli politički nivo kada se evropski poslovi više ne razmatraju bez Ukrajine“, rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

23.19 - Tokom granatiranja Tokmaka poginuo civil, povređeno petoro dece

U Tokmaku, u oblasti Zaporožja, petoro dece je povređeno tokom granatiranja ukrajinskih trupa, rekao je portparol hitnih službi.

"U posledicama granatiranja grada Tokmaka, petoro dece je zadobilo povrede različite težine. Trenutno im je ukazana lekarska pomoć", rekao je portparol hitnih službi.

22.33 - Američka političarka: Bajdenova politika dovela svet na ivicu nuklearnog rata


Politika administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena dovela je svet na ivicu nuklearnog rata, izjavila je bivša kongresmenka Tulsi Habrad u video-obraćanju na Tviteru.



„Posredni rat protiv Rusije, koji se vodi na račun ukrajinskog naroda, i dalje se zaoštrava. Sve češće čujemo razgovore o tome da zemlje NATO-a žele da uvedu vojsku u Ukrajinu, što će samo povećati verovatnoću direktne konfrontacije zemalja Alijanse s Rusijom – državom s najvećim nuklearnim potencijalom na svetu“, rekla je ona.
 

21.21 - Šef CIA otkrio da regrutuju nove špijune

Vilijam Berns, šef CIA, hvalio se u Engleskoj da ima previše nezadovoljnih oružanim sukobom u Ukrajini u Rusiji, a to daje američkoj obaveštajnoj službi retku priliku da regrutuje nove špijune.

CIA je pre ovoga na društvenim mrežama objavila snimak sa doslovnim uputstvima kako da kontaktiraju Amerikance i postanu njihov agent.

Profimedia
 

Kremlj je tada saopštio da pažljivo prate ovakve pokušaje zapadnih obaveštajnih agencija.

U međuvremenu, novine u Sjedinjenim Državama pišu da je Berns u junu otputovao u Kijev, gde je sa Zelenskim razgovarao o mogućim pregovorima sa Moskvom do kraja 2023.

20.48 - Nekoliko naslja ostalo bez vode u Lugansku

Nekoliko naselja u LNR ostalo je bez vode zbog havarije na Sverdlovskom magistralnom vodovodu D-900mm.

Zaustavljeno je snabdevanje vodom u Sverdlovsku, Červonopartizansku, selu Komsomolski, selu Mirni, državnoj farmi Ordžonikidze.

20.20 - Ukrajinska vojska granatirala Donjeck

Ukrajinska vojska ispalila je 10 raketa iz višecevnih raketnih sistgema na Petrovski rejon Donjecka, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Grad je granatiran još u dva navrata tokom dana. Na Petrovski rejon je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, a pet projektila istog kalibra ispaljeno je i na Kujbiševski rejon.

19.41 - Ruske snage sprečile pokušaj ukrajinske kontraofanzive u Bahmutskom rejonu DNR

Ukrajinska vojska u subotu je pokušala da izvede kontraofanzivu u oblasti sela Berhovska u Bahmutskom rejonu Donjecke Narodne Republike, ali je zaustavljena i povukla se, rekao je za Sputnjik izvor u komandi vojne grupacije „Jug“.

AP Photo/Libkos

Ofanziva ukrajinskih snaga u južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu počela je 4. juna. Glavni udar ukrajinske vojske usredsređen je na zaporoškoj deonici fronta.

Kijevski režim je angažovao brigade koje je obučio NATO, a koje su naoružane zapadnom tehnikom, uključujući tenkove „leopard“.

18.58 - U Melitopolju se čuju eksplozije , sistem PVO radi, saopštilee su gradske vlasti.

18.20 - U Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad.

17.55 - Zelesnki: Granice iz 1991. godine pa pregovori sa Moskvom

Kijev će biti spreman za pregovore s Moskvom kada Oružane snage Ukrajine izađu na granice iz 1991. godine, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„To su granice iz 1991. godine, koje obuhvataju ne samo jugoistok Ukrajine, nego i Krim“, rekao je Zelenski.

16.37 - Madrid podržava kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU

Podrška kandidature Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji biće jedan od prioriteta predsedavanja Španije EU, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i španskog premijera Pedra Sančeza.

U dokumentu je navedeno da Španija očekuje izveštaj Evropske komisije o napredovanju Kijeva u ispunjavanju uslova za stupanje u EU.

Španija podržava jačanje partnerstva NATO-a s Ukrajinom, pre svega kroz osnivanje Saveta Ukrajina-NATO, dodaje se u saopštenju.

16.11 - Lukašenko potpisao zakon o zabrani medija iz neprijateljskih zemalja

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji predviđa mogućnost zabrane medija zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake protiv beloruskih medija, saopštila je danas pres služba predsednika.

Profimedia
Lukašenko

Lukašenko je potpisao Zakon o izmenama i dopunama zakona Republike Belorusije o masovnim medijima, prenela je agencija RIA Novosti.

Dokument ima za cilj unapređenje mehanizama zaštite nacionalnih interesa u medijskoj sferi, kao i proširenje alata za odgovor na neprijateljske akcije protiv Belorusije, navodi se u poruci na sajtu beloruskog predsednika.

15.34 - Jermak razgovarao sa ambasaodrima mnogih zamalja o postizanju mira po formuli Zelenskog

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da je s ambasadorima niza zemalja razgovarao o postizanju mira u skladu s uslovima koje je izneo Vladimir Zelenski u „formuli mira“.

Jermak je razgovarao s diplomatskim predstavnicima zemalja G7 i G20, Danske i Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz kancelarije ukrajinskog predsednika.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u novembru prošle godine izjavio da Kijev ima svoj plan za postizanje mira, koji se sastoji iz 10 tačaka, a među njima su osiguranje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika, obnavljanje teritorijalne celovitosti Ukrajine i druge.

13.42 - Medvedev reagovao na poljski zahtev za nuklearnim oružjem

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije i nekadašnji predsednik zemlje Dmitrij Medvedev izjavio je povodom želje Poljske da učestvuje u Natoovom programu Nuklearnog deljenja da će to samo biti na štetu te zemlje.

Profimedia
 

12.57 - Zelenski uveo sankcije firmama i pojedincima iz Rusije i još četiri zemlje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je oštre sankcije kompanijama i pojedincima koji podržavaju rusku agresiju.

Ukupno 291 preduzeće i 191 pojedinac iz Ruske Federacije, Belorusije, Gruzije, Kazahstana i Kipra dodati su na listu sankcija, prenosi Unian.

Zelenski je uveo ovaj novi paket antiruskih sankcija na period od pet do 10 godina, saopšteno je iz kabineta Zelenskog.

11.56 - Lukašenko istakao prednosti nuklearnog oružja u Belorusiji

11.51 - Direktor CIA-e se sastao sa Zelenskim pre pobune Vagnera?

Direktor CIA Vilijam Berns nedavno je putovao u Ukrajinu i sastao se sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i ukrajinskim obaveštajnim zvaničnicima, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Vašington Post.

Taj list je prethodno objavio da se Berns ranije u junu sastao sa ukrajinskim zvaničnicima koji su otkrili strategiju za ponovno preuzimanje teritorije koju je okupirala Rusija i otvaranje pregovora o prekidu vatre sa Moskvom do kraja godine.

10.08 - Španski premijer Pedro Sančez doputovao u Kijev

Španski premijer Pedro Sančez doputovao je  u Kijev, na dan kada Španija preuzima predsedavanje EU.

 

 

- Već u Kijevu. Želeo sam da prvi čin španskog predsedavanja Savetom EU bude u Ukrajini zajedno sa Vladimirom Zelenskim - napisao je Sančez na Tviteru.

9.26 - Volodin: Zelenski je uništio suverenitet Ukrajine

Ukoliko neka zemlja počne da briše svoju istoriju, da uništava svoj jezik i tradiciju, ona gubi svoj suverenitet, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naneo je nepopravljivu štetu Ukrajini po tim pitanjima, izjavio je predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

8.59 - Očišćena leva obala Dnjepra kod Antonovskog mosta

Ruska vojska je tokom prethodne noći očistila svu teritoriju ne levoj obali reke Dnjepar kod Antonovskog mosta, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Kako je rekao, ruske snage su tokom noći čamcima prešli na drugu obalu i s leđa napali ukrajinsku vojsku.

- Ruska vojska zauzela je hotel u kom su ukrajinski vojnici napravili utvrđenje - dodao je Saldo.

8.19 - Zelenski: Pokazaćemo rezultate kontraofanzive do samita NATO

Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow)
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će snage Kijeva pokazati rezultate kontraofanzive do samita NATO.

- Do samita NATO dužni smo da pokažemo rezultate - rekao je Zelenski u interjvuu za špansku televiziju "RTVE".

Samit NATO trebalo bi da se održi 11. i 12. jula u Viljnusu.

8.06 - Ukrajinci napadaju malim grupama

24sedam/AP Photo
 

Ukrajinske snage pokušavaju da prorede odbranu ruske vojske u pravcu Artjomovska tako što organizuju napade malim grupama, izjavio je komandant ruske tenkovske divizije 200. brigade južne vojne grupacije.

- To nisu masovni napadi o kojima svi pišu, neprijatelj napada malim grupama ali duž celog fronta - rekao je on.

7.55 - Presečena izviđačka operacija

Jedinice ruske vojne grupacije "Istok" presekli su pokušaj ukrajinske vojske da izvedu izviđačku operaciju putem borbe u zaporoškom pravcu.

Prema rečima portparola grupe „Istok“ Olega Čehova, ukrajinska vojska je pretrpela gubitke i povukla se.

Kako je rekao, ruske haubice uspele su da unište automobilsku tehniku i ljudstvo protivnika u blizini Male Tokmačke, a oborena su i tri drona „furija“.

7.35 - Uništeno skladište municije

AP Photo/David Goldman

Ruske snage uništile su ukrajinsko skladište municije na avdejevskom pravcu koje se nalazilo u blizini puta.

Napad je izvršen artiljerijskim naoružanjem nakon izviđačke operacije dronovima.

7.22 - Presečena četiri talasa ukrajinske ofanzive

Pripadnice ruske 200. brigade vojne grupacije „Južni“ su za protekla 24 sata presekli četiri talasa napada ukrajinske vojske i tom prilikom uništili jedan tenk, jedno oklopno vozilo BMP i likvidirale tri pešadijske grupe.

Tokom protekle nedelje i po dana ukrajinske snage su vršile snažne napade u pratnji teškog naoružanja, ali ruske snage su uspevale da zadrže svoje pozicije, rekao je neimenovani ruski vojnik.

Takođe je rekao da je uobičajena formacija ukrajinskih snaga tako što napred ide tenk, zatim oklopno vozilo pa onda pešadija.

7.15 - Ruska vlada zabranila prevoz robe preko Rusije poljskim kamionima

Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ruska Vlada zabranila je poljskim kamionima da prevoze robu preko ruske teritorije, navodi se u zaključku Vlade na portalu pravnih informacija.

Ministarstvo saobraćaja je preciziralo da su, istovremeno, za kritično važnu robu (lekove, medicinska sredstva i drugo) napravljeni izuzeci.

Pored toga, Vlada je produžila zabranu na prevoz robe kamionima iz neprijateljskih zemalja do 30. decembra.

7.00 - Snažna eksplozija u Kijevu

Snažna eksplozija odjeknula je u Кijevu, prenose ukrajinski mediji. U prestonici nije objavljena vazdušna opasnost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike