Ruska vlada zabranila poljskim kamionima prevoz robe preko Rusije; američki general: Ofanziva Kijeva duža od očekivanog

30.06.2023

17:53

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruska vlada zabranila poljskim kamionima prevoz robe preko Rusije; američki general: Ofanziva Kijeva duža od očekivanog
Ilustracija - Copyright Profimedia/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Vadim Belikov

Rat u Ukrajini ušao je u 492. dan.

Izaslanik pape razgovarao je u Moskvi sa pomoćnikom ruskog predsednika.

Najmanje dva strana plaćenika povređena su u udaru ruske vojske na Кramatorsk, navodi američka televizija CNN.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

21.23 - Američki general: Ofanziva Kijeva duža od očekivanog

Kontraofanziva Ukrajine odvija se sporije nego što se očekivalo, izjavio je šef Komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili.

On je naveo da izveštaje o događajima u Ukrajini dobija svakodnevno, a proces napredovanja ukrajinskih snaga ocenio je kao „veoma složen i veoma dugotrajan“.

20.50 - Ruska vlada zabranila poljskim kamionima prevoz robe preko Rusije

Ruska Vlada zabranila je poljskim kamionima da prevoze robu preko ruske teritorije, navodi se u zaključku Vlade na portalu pravnih informacija.

Ministarstvo saobraćaja je preciziralo da su, istovremeno, za kritično važnu robu (lekove, medicinska sredstva i drugo) napravljeni izuzeci.

Pored toga, Vlada je produžila zabranu na prevoz robe kamionima iz neprijateljskih zemalja do 30. decembra.

20.00 Bela kuća: Zastoj u ukrajinskoj ofanzivi uslovljen vremenom i dobro pripremljenom ruskom odbranom

Pixabay
 

Zastoj ukrajinske ofanzive uslovljen je vremenskim prilikama i višemesečnoj pripremi ruske vojske za odbranu, saopštio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Oni su se utvrdili, na pojedinim mestima su napravili veoma duboke rovove - rekao je Kirbi.

19.02 Kijev: Ukrajina de fakto već članica NATO-a

Ukrajina je de fakto već članica NATO-a, jer ima zapadno naoružanje i prati zapadne standarde, izjavio je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

- Budimo pragmatični. Ukrajina je već de fakto članica NATO-a, jer imamo zapadno oružje, zapadne standarde i štitimo Zapad - rekao je Podoljak.

17.52 - Mišel: EU ujedinjena u podršci Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je za vreme proteklog šestomesečnog predsedavanja Švedske toj instituciji Evropska unija poslala poruku da je ujedinjena u snažnoj podršci Ukrajini.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, Mišel je rekao da je tokom švedskog predsedavanja, koje od 1. jula preuzima Španija, napravljeno dosta napretka i da je saradnja bila na najvišem nivou.

AP Photo/Michael Sohn
Šarl Mišel

17.10 - Šolc: Evropa mora da poveća proizvodnju municije

Evropa mora u okviru jačanja svoje uloge u NATO-u i podrške Kijevu da poveća proizvodnju municije na teritoriji Evropske unije, saopštio je u petak nemački kancelar Olaf Šolc nakon samita Evropskog saveta u Briselu.

16.14 - Poljska od NATO-a traži raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji

Poljska je zatražila od NATO-a da rasporedi američko nuklearno oružje na njenoj teritoriji, saopštio je danas premijer te zemlje Mateuš Moravjecki.

- Sve više apelujemo na ceo NATO da učestvuje u programu Nuclear Sharing - rekao je on usled činjenice da Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

15.55 - Zelenski naložio Zalužnom da ojača ukrajinske položaje u beloruskom pravcu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je na telegram kanalu da je naložio glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da sprovede paket mera za jačanje položaja ukrajinske vojske u beloruskom pravcu.

14.36 - Papa posle posete izaslanika Moskvi: Ne nazire se kraj ratu u Ukrajini

AP Photo/John Locher
Papa Franja

Papa Franja izjavio je danas da se ne nazire kraj ratu u Ukrajini, nakon što se njegov mirovni izaslanik vratio u Rim posle trodnevne posete Moskvi.

- Tragična realnost ovog rata kome se čini da nema kraja zahteva od svih zajednički stvaralački napor da zamišljaju i iskopaju puteve mira - poručio je papa.

14.13 - Zelenski naredio jačanje severnog vojnog sektora na granici sa Belorusijom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je danas najvišim vojnim komandantima da ojačaju severni ukrajinski vojni sektor nakon dolaska šefa ruske paravojne grupe "Vagner" Evgenija Prigožina u Belorusiju, s kojom se Ukrajina graniči na severu.

On je naveo da su vladini i vojni zvaničnici informisani o izveštaju ukrajinskih obaveštajnih i bezbednosnih snaga o situaciji u Belorusiji, prenosi Rojters.

14.02 - Zaharova: Ukrajina bi mogla da izvede terorističke napade na nuklearku Zaporožje

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da bi Ukrajina mogla da izvede terorističke napade na Zaporošku nuklearnu elektranu.

- U Kijevu su postavili dodatne uređaje za merenje radijacije, saopštile su gradske vlasti. Nedavno su u nekoliko ukrajinskih regiona počele vežbe za slučaj havarije na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Kijevske vlasti se spremaju da izvedu još jedan teroristički napad - upozorila je Zaharova.

13.23 - Zalužnji i Mili na vezi 24 sata sedam dana u nedelji

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji izjavio je da je u stalnom kontaktu sa predsednikom ujedinjenog komiteta načelnika štabova SAD Markom Milijem.

- Imamo dogovor da budemo 24 sata dnevno i sedam dana nedeljno na vezi. Nekad mogu da ga pozovem i da mu kažem da ako ne dobijem 100.000 municije, poginuće 1.000 vojnika - rekao je Zalužni.

Ocenio je i da je veoma teško pokrenuti kontraofanzicu bez podrške iz vazduha, ali da mu je Mili rekao da, iako deli taj stav, odluka o isporuci aviona Kijevu nije na njemu.

AP Photo/Achmad Ibrahim
Mark Mili

13.17 - Moskva traži objašnjenje od Polјske zbog hapšenja ruskog hokejaša

Rusija je zatražila objašnjenje od Polјske zbog hapšenja ruskih državlјana, prenosi novinska agencija RIA, pozivajući se na saopštenje portparola Ministarstva spolјnih poslova Marije Zaharove.

Ambasada je poslala notu polјskom Ministarstvu spolјnih poslova sa zahtevom da potvrdi informacije objavlјene u medijima o pritvoru ruskog državlјanina i izvesti o optužbama protiv njega, navodi se u saopštenju.

13.13 - Lavrov: Uništavaćemo mesta na kojima se okupljaju ukrajinski vojnici

Ruska vojska će uništavati mesta na kojima se okupljaju ukrajinski vojnici i zapadni plaćenici, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, podsetivši da je korišćenje civilnih objekata u vojne svrhe ratni zločin.

- To što Ukrajina koristi civilne objekte za održavanje raznoraznih sastanaka plaćenika, zapadnih generala i instruktora sa svojom vojskom - njena je krivica. Ako otkrijemo takve skupove, poput onog koji se dogodio pre neki dan Kramatorsku, mi ćemo ih uništavati jer se radi o ljudima koji su nam objavili rat. Zamolio bih zemlje NATO-a da obrate pažnju na to da Ukrajinci redovno i stalno koriste civilnu infrastrukturu za raspoređivanje teškog vojnog oružja“, rekao je Lavrov.

13.07 - Kod Kremene poginulo više od 700 ukrajinskih vojnika

U proteklih 10 dana u borbama kod Kremene poginulo je više od 700 ukrajinskih vojnika, a na desetine je zarobljeno nakon neuspešnih pokušaja da izvedu napad, rekao je za Sputnjik izvor u bezbednosnim strukturama Rusije.

AP Photo/Libkos
 

- Najžešće borbe se vode u području sela Torsko i Serebrjanske šume - rekao je on, dodajući da trenutno jedinice Centralnog vojnog okruga nastavljaju da odbijaju napade protivnika u krasnolimanskom pravcu.

12.16 - U toku čišćenje teritorije kod Antonovskog mosta

Ruska vojska nastavlja da čisti teritoriju kod Antonovskog mosta preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saldo.

Kako je rekao, danas je na tu teritoriju ispaljena raketa „Iskander“ i tom prilikom likvidirano je još 30 ukrajinskih vojnika, oko 10 je ranjeno, a preostali se kriju sa obe strane mosta.

12.12 - Lavrov: Moskva i Beograd dogovaraju posetu Dačića Rusiji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva i Beograd dogovaraju posetu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Rusiji, nakon što je, prema njegovim rečima, Zapad sprečio posetu ruske delegacije Srbiji 2022. godine.

11.42 - SAD planiraju da pošalju kasetnu municiju Ukrajini?

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ozbiljno razmatra slanje kontroverznih bojevih glava kasetne municije u Ukrajinu, rekli su za CNN zvaničnici upoznati sa prilikama u Beloj kući.

11.17 - Lavrov: Rusija je iz svih poteškoća izlazila jača i otpornija

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas, na pitanje o stabilnosti Rusije nakon neuspele pobune Vagnera, rekao da je njegova zemlja iz svih poteškoća izlazila jača i otpornija.

On je naveo da je reakcija mnogih zapadnih zvaničnika na neuspelu pobunu od strane šefa paravojne grupe Jevgenija Prigožina pokazala da su indirektno ti isti zvaničnici u ratu sa Moskvom.

- Ne moramo ništa da objašnjavamo, niti da bilo koga uveravamo. Ponašamo se transparentno. Predsednik i sve političke snage u našoj zemlji su se oglasile na tu temu. Ako postoje sumnje na Zapadu, to je vaš problem - poručio je Lavrov na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

10.49 - SAD bi uskoro mogle da odobre slanje kasetne municije u Ukrajinu

Administracija američkog predsednika Džozofa Bajdena ozbiljno razmatra mogućnost da odobri transfer kontroverznih bojevih glava kasetne municije u Ukrajinu, rekli su za CNN zvaničnici upoznati sa prilikama u Beloj kući.  

9.58 - „Više nema dovoljno mesta na ukrajinskim grobljima": Nebenzja otkrio da su se uslovi za mir Moskve i Kijeva sada promenili

9.26 - Ruski vojnici na frontu počeli da dobijaju nove uniforme

 

 

Ruski vojnici počeli su da dobijaju komplete novih modela uniforme koja je napravljena namenski za specijalnu vojnu operaciju. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak podele uniformi na isturenim položajima u zoni specijalne vojne operacije.

Nove uniforme napravljene su od savremenih kombinovanih materijala koji štite osetljive delove tela, posebno zglobove, i štite vojnika od smrzavanja ili znojenja.

9.17 - Lideri EU: Podržavamo „formulu Zelenskog“ i nastavljamo da šaljemo vojnu pomoć

Lideri Evropske unije nakon prvog dana samita u Briselu saopštili su da će EU nastaviti da pruža Ukrajini finansijsku i vojnu pomoć, ali uz napomenu da to ne bi trebalo da šteti sferi bezbednosti i odbrane država članica.

8.36 - CNN: Surovikin bio tajni VIP član Vagnera

Dokumenti u koje je imao uvid CNN ukazuju na to da je ruski general Sergej Surovikin bio tajni VIP član privatne vojne kompanije Vagner, objavio je taj medij.

Profimedia
 

Kako se navodi, dokumenti pokazuju da je Surovikin imao lični registarski broj u Vagneru, kao i još najmanje 30 visokih ruskih vojnih i obaveštajnih zvaničnika.

Vagner nije odgovorio na zahtev CNN-a za komentar.

8.05 - Tramp: Ukrajina će možda morati da ustupi nešto teritorije Rusiji da bi se zaustavio rat

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da je ruski predsednik Vladimir Putin "donekle oslabljen" pobunom privatne vojne kompanije Vagner i dodao da je sada vreme da Sjedinjene Države pokušaju da posreduju u mirovnom sporazumu između Rusije i Ukrajine.

AP Photo/George Walker IV
 

- Želim da ljudi prestanu da umiru zbog ovog smešnog rata - rekao je Tramp u telefonskom intervjuu za Rojters.

7.58 - Sirene u Berdjansku

U Berdjansku na jugoistoku Ukrajine, kako prenose mediji, tokom noći bila je aktiviran vazdušna opasnost, međutim, za sada nema informacija šta je bila meta gađanja.

7.44 - Kontraofanziva kod Bahmuta

Ukrajinska vojska pokušava da izvrši ofanzivu na donjeckom pravcu uz pomoć zapadne vojne tehnike ali za sada ne uspeva u tome i svi napadi su odbijeni, izjavio je potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- U oblasti Artjomovska ukrajinski taktički bataljoni uz podršku NATO artiljerije sa severozapada i jugozapada pokušavaju da probiju našu liniju odbrane. Prilikom juriša korišćeni su i zapadni tenkovi. Međutim, nisu uspeli - kazao je on.

7.35 - Kuleba: Spremni smo na dugogodišnji rat

Ukrajinski narod spreman je na to da oružani konflikt potraje više godina, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

- Sproveli smo istraživanje i utvrdili da je 58 odsto Ukrajinaca spremno da pruža otpor godinama kako bismo na kraju pobedili. Ukrajinci su razumeli da je po sredi egzistencionalno pitanje - rekao je on.

Takođe je kazao i da ne može da prognozira kada će konflikt biti završen.

7.15 - U Lugansku privedena žena osumnjičena za špijunažu

Pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije priveli su u Lugansku ženu osumnjičenu za špijunažu.

- FSB Rusije za Lugansku Narodnu Republiku suzbio je nezakonite aktivnosti državljanke Ukrajine koja živi u gradu Lugansku - saopštio je FSB.

Profimedia
 

Кako se navodi, od oktobra 2022. stanovnica regiona, „vođena ličnim motivima, u cilju pomaganja oružanim formacijama Ukrajine“ po zadatku čoveka koja deluje u interesu Državne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, prikupljala i predavala podatke o lokacijama i kretanju jedinica Narodne milicije LNR i Oružanih snaga Rusije.

7.00 - Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju trupe u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, predsednik Džozef Bajden stavio je to do znanja, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, komentarišući izjave bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji je dozvolio ovu mogućnost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike