Blinken pozvao Ankaru da podrži članstvo Švedske u NATO

21.06.2023

22:52

0

Finska se pridružila NATO-u u aprilu, ali Turska nastavlja da blokira članstvo Švedske

Blinken pozvao Ankaru da podrži članstvo Švedske u NATO
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP Photo/Leah Millis (POOL)

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Ankaru da podrži Švedsku u nastojanju da se pridruži NATO-u.

Turska se protivi nastojanjima Švedske da se pridruži zapadnom vojnom savezu, ali se članice bloka svejedno nadaju da će Švedska postati članica na vreme za samit Alijanse sredinom jula u Litvaniji.

Na sastanku sa novim turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom na marginama Samita o oporavku Ukrajine u Londonu, Blinken je istakao važnost jedinstva NATO-a u kritičnom trenutku, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

AP Photo/Susan Walsh
 

Kako navodi Rojters, Blinken je pozdravio podršku Ankare Kijevu i njen rad na dogovoru o žitu, koji omogućava ukrajinski izvoz iz crnomorskih luka, rekao je portparol.

Prošlog meseca, Blinken je pozvao Tursku da odmah finalizuje pridruživanje Švedske bloku. I Švedska i Finska su prošle godine odustale od višedecenijske vojne neutralnosti i podnele zahtev za ulazak u NATO.

Finska se pridružila NATO-u u aprilu, ali Turska nastavlja da blokira članstvo Švedske. Prošle nedelje predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da ne treba očekivati zeleno svetlo od Ankare na samitu osim ako ne zaustavi antiturske proteste u Stokholmu.

Turska kaže da Švedska krije pripadnike militantnih grupa koje Ankara smatra teroristima. Švedska je nedavno uvela novi zakon kako bi otežala finansiranje ili podršku terorističkih grupa.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da bi turski parlament trebalo da ratifikuje kandidaturu Švedske jer je Stokholm sada ispunio svoje obaveze iz sporazuma sa Ankarom.

Blinken i Fidan u Londonu prisustvuju konferenciji o Ukrajini gde se očekuje da će saveznici Kijeva obećati milijarde dolara ekonomske i pomoći za obnovu. Fidan je rekao da je tamo da pokaže podršku Turske Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike