Uzgajanje koke u Peruu obara rekorde

28.06.2023

00:31

0

To je posebno slučaj u graničnim područjima sa Kolumbijom i Brazilom

Uzgajanje koke u Peruu obara rekorde
Copyright Profimedia

Uzgajanje koke u Peruu poraslo je za 18 odsto u 2022. godini na rekordan nivo, posebno u zaštićenim područjima blizu granice sa Brazilom i Kolumbijom u kojima se nalaze sela autohtonih amazonskih plemena, izjavio je načelnik nacionalne službe za borbu protiv droge.

Zasadi koke su prošle godine pokrivali 95.008 hektara, rekao je Karlos Figuero, predsednik nacionalne komisije DEVIDA za borbu protiv droge i ukazao da je to najveća površina registrovana u poslednje dve decenije.

- Sada je šteta još veća, jer uključuje i činjenje ekoloških zločina u šumama i u zaštićenim područjima u kojima žive autohtone ili domorodačke zajednice - upozorio je Figuero.

Ovaj peruanski zvaničnik je istakao da je to posebno slučaj u graničnim područjima sa Kolumbijom i Brazilom, gde operišu međunarodni trgovci narkoticima.

Listovi koke, koji su sirovi sastojak za proizvodnju kokaina, tradicionalno se žvaću za povećanje energije ili kao efikasna prevencija protiv visinske bolesti i u toj formi se mogu legalno koristiti.

Međutim, analitičari i vladini zvaničnici procenjuju da se oko 90 odsto peruanskog roda koke koristi za ilegalnu proizvodnju droge kokaina, a prema zvaničnim podacima uzgajanje biljke koke od 2015. raste iz godine u godinu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike