Istražitelji preslušavaju snimke razgovora i glasova sa broda koji je bio na vezi sa podmornicom Titan: Istrazi se pridružuju i Amerikanci

26.06.2023

07:20

0

Autor: M. Vu.

Kanadski istražitelji ukrcali su se na brod, Polarni princ, u subotu kako bi prikupili informacije sa registratora podataka o putovanju i drugih sistema plovila

Istražitelji preslušavaju snimke razgovora i glasova sa broda koji je bio na vezi sa podmornicom Titan: Istrazi se pridružuju i Amerikanci
Copyright AP Photo/File Profimedia/ABACAPRESS.COM

Obalska straža SAD istražuje uzrok implozije tuističle podmornice "Titan" u kojoj je poginulo svih pet putnika, dok je bila na putu ka olupini broda "Titanik", saopštili su danas zvaničnici.

„Moj primarni cilj je da sprečim ovakve incidente dajući neophodne preporuke za poboljšanje bezbednosti u pomorskom saobraćaj širom sveta“, rekao je glavni istražitelj obalske straže kapetan Džejson Nojbauer na konferenciji za novinare u Bostonu, preneo je Rojters.

On je objasnio da je Obalska straža u petak ustanovila "pomorski odbor za istragu", koji sa Federalnim istražnim biroom (FBI) radi na prikupljanju dokaza.

"Dokazi će biti podeljeni sa Međunarodnom pomorskom organizacijom i drugim grupama kako bi pomogli u poboljšanju bezbednosnog okvira za podvodne operacije širom sveta“, rekao je Nojbauer.

Dodao je da je obalska straža u kontaktu sa porodicama pet poginulih osoba, a da istražitelji preduzimaju sve mere predostrožnosti na licu mesta u slučaju da naiđu na bilo kakve ljudske ostatke.

Prethodno je kanadski Odbor za bezbednost transporta saopštio da sprovodi sopstvenu istragu o implozija "Titana", koja je pokrenula pitanja o nedostatku regulative za takve ekspedicije.

Istražitelji preslušavaju snimke razgovora i glasova sa broda

Dok robot na daljinsko upravljanje mapira polje krhotina od fatalne podvodne implozije u podmornici Titan, istražitelji će pregledati glasovne snimke sa matičnog broda koji je prevozio podmornicu i petoricu putnika na putovanju do mesta olupine Titanika, rekli su zvaničnici.

Kanadski istražitelji ukrcali su se na brod, Polarni princ, u subotu kako bi prikupili informacije sa registratora podataka o putovanju i drugih sistema plovila koji sadrže korisne informacije, rekla je u subotu Keti Foks, predsednica Odbora za bezbednost u saobraćaju Kanade. Snimač podataka o putovanju čuva zvuk.

Posada i članovi porodice su takođe bili ispitani na brodu Polarni princ, koji se vratio u Sent Džons, glavni grad Njufaundlenda i Labradora, sa svojim zastavama na pola koplja u subotu, prenosi CNN.

 

 

Misija agencije nije da pripisuje krivicu, već "da otkrije šta se dogodilo i zašto i da sazna šta treba da se promeni da bi se smanjile šanse ili rizik od takvih pojava u budućnosti", rekao je Foks.

Ovaj potez je poslednji u proširenoj međunarodnoj istrazi o imploziji, u kojoj je poginulo svih pet ljudi koji su bili na podmornici tokom njenog spuštanja do olupine Titanika.

Vojni stručnjaci pronašli su krhotine u okeanu - na oko 487 metara od pramca Titanika - što je u skladu sa gubitkom komore pod pritiskom malog broda, rekao je kontraadministrator američke obalske straže Džon Mauger.

Stradali su Stokton Raš, izvršni direktor kompanije Oušen Gejt Ekpedišens; britanski biznismen Hamish Harding; francuski ronilac Pol-Anri Nargeolet; i biznismen Pakistanca Šahzada Davud i njegov sin Suleman, koji su bili britanski državljani.

"Proćiće dosta vremena dok se ne otkrije istina"

Suosnivač Oušen Gejta Giljermo Sonlajn pozvao je ljude da ne žure sa zaključcima o imploziji.

"Postoje timovi na licu mesta koji će i dalje prikupljati podatke za narednih nekoliko dana, nedelja, možda meseci, i proći će mnogo vremena pre nego što saznamo šta se tačno dogodilo tamo dole", rekao je Sonlajn za CNN u petak. "Zato bih nas ohrabrio da odložimo spekulacije dok ne budemo imali više podataka za nastavak", dodao je.

Profimedia
 

Komunikaciju između podmornice i njenog matičnog broda takođe će verovatno ispitati zvaničnici koji istražuju katastrofu. Brod bi mogao da komunicira sa podmornicom putem tekstualnih poruka, a potrebno je da komunicira svakih 15 minuta, navodi se na arhiviranoj veb stranici Oušen Gejt Ekspedišens.

U međuvremenu, Kraljevska kanadska policija ispituje da li su "krivični, savezni ili pokrajinski zakoni možda prekršeni".

U međuvremenu, u Atlantskom okeanu je u toku misija prikupljanja ostataka podmornice, navodi se u saopštenju Pelagic Research Services-a.

Odisej 6K je na morskom dnu

Odisej 6K, vozilo na daljinsko upravljanje, nalazi se na morskom dnu u svom četvrtom zaronu od dolaska na mesto spasavanja Titana, navodi se u saopštenju.

Kompanija je dodala da su Odisejeve mogućnosti podizanja teških tereta "iskorišćene i nastavljaju da se koriste" u misiji povratka Titana, ali nije želela da potvrdi da li su ostaci pronađeni.

Vozila koja su prikupljala informacije sa morskog dna radiće na mapiranju polja krhotina broda, koje je više od 2 milje duboko u severnom Atlantiku, rekao je Mauger, kontraadmiral američke obalske straže.

Profimedia
 

Pet različitih velikih komada krhotina iz podmornice pronađeno je u četvrtak ujutro, rekli su zvaničnici. Svaki kraj trupa pod pritiskom pronađen je na drugom mestu, kaže Pol Hankins, direktor operacija spasavanja i okeanskog inženjeringa američke mornarice.

Očekuje se da će ROV misije trajati još oko nedelju dana, kaže Džef Mahoni, portparol Pelagic Research Services, kompanije specijalizovane za ekspedicije okeana.

Svaki pokušaj da se bilo šta izvuče sa polja krhotina zahtevaće veću operaciju u tandemu sa Deep Energi, drugom kompanijom koja pomaže u misiji, jer će krhotine verovatno biti preteške da bi ih ROV mogao sam podići, rekao je Mahoni za CNN u petak. Napori za oporavak bi uključivali korišćenje montiranih kablova za izvlačenje bilo kakvog otpada.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike