Kina i Rusija brane zajedničke interese: Dve zemlje jačaju međusobno političko poverenje i proširuju praktičnu saradnju!

25.06.2023

17:01

0

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da je Kina izrazila podršku rukovodstvu u Moskvi u njegovim naporima da stabilizuju situaciju u zemlji, nakon što je u subotu obustavljena pobuna "Vagnera"

Kina i Rusija brane zajedničke interese: Dve zemlje jačaju međusobno političko poverenje i proširuju praktičnu saradnju!
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Peking i Moskva treba da održavaju stabilne odnose i da brane zajedničke interese usred teške međunarodne situacije, rekao je danas zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Ma Žaoksu tokom razgovora sa ruskim kolegom Andrejem Rudenkom.

- U uslovima teške i napete međunarodne situacije, potrebno je da se pridržavamo konsenzusa dvojice šefova država, da blagovremeno komuniciramo jedni sa drugima, da obezbedimo stabilne i dugoročne odnose između dve zemlje i da branimo zajedničke interese zemalja - rekao je Ma, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva, prenosi TASS.

On je dodao da pod strateškim rukovodstvom Si Đinpinga i Vladimira Putina "Kina i Rusija jačaju međusobno političko poverenje i proširuju praktičnu saradnju".

Sagovornici su se saglasili da Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) ima važnu ulogu u održavanju regionalne bezbednosti i stabilnosti i promoviše razvoj svih zemalja. U saopštenju se dodaje da će dve zemlje nastaviti da rade na solidarnosti i saradnji, u cilju promovisanja održivog, zdravog i uspešnog razvoja ŠOS-a.

Takođe, razmenjena su mišljenja o ukrajinskom problemu i drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, dodaju iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da je Kina izrazila podršku rukovodstvu u Moskvi u njegovim naporima da stabilizuju situaciju u zemlji, nakon što je u subotu obustavljena pobuna "Vagnera".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike