Možda se sada predomisle? SAD bile spremne da ne sankcionišu "Vagner" iz straha da ne pomognu Putinu

24.06.2023

22:52

0

Stejt department bi u utorak trebalo da objavi novu listu sankcija protiv "Vagnera", mahom usmerenih protiv njihovih poslova sa zlatom u Africi

Možda se sada predomisle? SAD bile spremne da ne sankcionišu "Vagner" iz straha da ne pomognu Putinu
Vagner grupa/Ilustracija - Copyright AP Photo

Sjedinjene Američke Države spremne su da odlože uvođenje novih sankcija ruskoj grupi "Vagner" nakon što se njen osnivač i vođa Jevgenij Prigožin pobunio protiv Kremlja, rekli su "Volstrit džornalu" ljudi upoznati sa planovima Vašingtona, uz objašnjenje da to rade iz straha da slučajno ne pomognu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Vašington ne želi da izgleda kao da zauzima stranu u ovome", rekla je listu osoba upoznata sa odlaganjem.

Printscreen/Youtube
 

Stejt department bi u utorak trebalo da objavi novu listu sankcija protiv "Vagnera", mahom usmerenih protiv njihovih poslova sa zlatom u Africi, uključujući rudarsku operaciju koju je grupa uspostavila u Centralnoafričkoj Republici, rekli su ovi ljudi.

"Vašington je imao strategiju da cilja, izoluje i oslabi rast 'Vagnera' rast u Africi", rekao je Kameron Hadson, bivši šef kabineta specijalnog izaslanika SAD za Sudan. "Ali nastavak tog pristupa sada potencijalno dovodi Vašington u tešku poziciju da pomaže Putinu", dodao je on.

Budući da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa Putinom, izdejstvovao da "Vagner" prekine pobunu i povuče se, ostaje pitanje da li će se i Vašington predomisliti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike