Grupa orki napala brod u blizini Gibraltara: Samo su se odjednom zaletele, bilo je zastrašujuće (VIDEO)

24.06.2023

16:14

0

Samo u maju zabeleženo je više od 20 sličnih incidenata

Grupa orki napala brod u blizini Gibraltara: Samo su se odjednom zaletele, bilo je zastrašujuće (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/theoceanrace

Posada tima JAJO "Oušn rejsa" imala je zastoj od nekoliko minuta prilikom približavanja Gibraltarskom moreuzu u četvrtak kada su njihov čamac napale orke.

U video-snimku se vidi kako orke, poznate i kao kitovi ubice, kruže oko holandske jahte, pre nego što ubrzaju ka njoj, da bi počele da se zabijaju u nju i grizu kormila, dok posada udara o trup u pokušaju da ih otera.

- Ovo je bio zastrašujući trenutak - rekao je kapiten tima JAJO Jelmer van Bik.

- Tri orke su krenule pravo na nas i počele da udaraju u kormila. Impresivno je videti orke, prelepe su životinje, ali je to bio i opasan trenutak za nas kao tim. Skinuli smo jedra i usporili čamac što je brže moguće i, na sreću, posle nekoliko napada su otišli - dodao je.

Rejsov tim "Mirpuri/Trifork" iz Portugalije takođe je prijavio nalet na orke, rekli su organizatori, dodajući da nije bilo povređenih ili oštećenja ni na jednom čamcu.

 

 

Vlasti su primetile stalni porast interakcija između orki i plovila u Gibraltarskom moreuzu i Portugaliji, sa više od 20 zabeleženih incidenata samo u maju.

U nekim slučajevima čamci su značajno oštećeni, najmanje tri do potonuća, rekli su organizatori, a izgleda da se ponašanje širi među različitim porodičnim grupama kitova ubica.

Ranije ove nedelje orka se više puta zabila u jahtu u Severnom moru kod Šetlanda, u prvom takvom incidentu u severnim vodama.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike