Počelo suđenje Bolsonaru: Tvrdio da su izbori bili namešteni

22.06.2023

16:03

0

Za donošenje odluke potrebna je prosta većina

Počelo suđenje Bolsonaru: Tvrdio da su izbori bili namešteni
Copyright AP Photo/Eraldo Peres, File

U Braziliji je počelo suđenje bivšem predsedniku Brazila Žairu Bolsonaru pred Vrhovnim izbornim sudom (TSE) zbog optužbi za zloupotrebu ovlašćenja i širenje lažnih informacija o brazilskom izbornom sistemu uoči prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Iako nije reč o krivičnom predmetu, sudije imaju moć da zabrane Bolsonaru da se kandiduje za političke funkcije osam godina.
         
Međutim, od sedam sudija TSE samo je zatraženo da donesu odluku o tome da li je bivši predsednik zloupotrebio moć da bi pokušao da utiče na birače kada je kritikovao izborni sistem Brazila.

AP Photo/Bruna Brado, File
 

Za donošenje odluke potrebna je prosta većina.

Advokat bivšeg predsednika rekao je da njegov klijent planira da uloži žalbu ukoliko bude doneta presuda protiv njega.

Bolsonaro je takođe pod istragom u više odvojenih krivičnih predmeta.

Bolsonaro, koji se vratio u Brazil nakon tromesečnog samonametnutog egzila na Floridi, nije rekao da li planira da se kandiduje za predsednika na izborima 2026. godine.

 
Inače, optužbe se odnose na govor koji je Bolsonaro održao dok je bio predsednik 2022. godine.

On je 18. jula pozvao strane diplomate u svoju rezidenciju u Braziliji i tada je navodno lažno tvrdio da su mašine za elektronsko glasanje koje se koriste u Brazilu podložne hakovanju i da su otvorene za prevaru velikih razmera.

AP Photo/Eraldo Peres
Bolsonarove pristalice su u januaru demolirale brojne vladine zgrade

Tužioci kažu da je Bolsonaro prekršio izborni zakon, a on tvrdi da je "jednostavno objasnio kako izbori funkcionišu u Brazilu", a da nije kritikovao ili napao izborni sistem.

Govor je održao usred predsedničke kampanje, a u drugom krugu izbora 30. oktobra pobedio je sa malom razlikom Bolsonarov najveći rival, levičar Luiz Injasio Lula da Silva.
         
Bolsonaro nikada nije javno priznao svoj poraz i otišao je iz Brazila na Floridu dva dana pre nego što je Lula položio zakletvu kao predsednik.

Potom su Bolsonarove pristalice upale 8. januara u brazilski Kongres, predsedničku palatu i zgradu u kojoj se nalazi Vrhovni sud.
    
Policija je uhapsila 1.500 demonstranata.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike