Juriš na brazilski Kongres: Kako je sve počelo? (FOTO/VIDEO)

09.01.2023

20:14

0

Autor: N. Pavlović

Bolsonaro je sve posmatrao sa Floride

Juriš na brazilski Kongres: Kako je sve počelo? (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia/AP Photo/Eraldo Peres

Hiljade gnevnih pristalica Žaira Bolsonara, nekadašnjeg brazilskog predsednika, tokom vikenda je upalo u Kongres, Vrhovni sud i druge vladine zgrade.

Demonstranti su nosili brazilske zastave dok su vandalizovali brojne objekte, lomili prozore i uništavali umetnička dela.

Više od 400 ljudi je uhapšeno, a novi predsednik Lula da Silva je Bolsonarove pristalice nazvao "varvarima i fašistima".

Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres
Lula obilazi demolirane institucije

Sa druge strane, Bolsonaro, koji se trenutno nalazi na Floridi, negirao je da je odgovoran za nerede u Braziliji.

Kako je sve počelo?

Na predsedničkim izborima u Brazilu, održanim u oktobru 2022, suočili su se desničar Žair Bolsonaro, koji je jurio još jedan mandat, i njegov ljuti rival, levičar Luiz Injasio Lula da Silva.

AP Photo/Marcelo Chello
Lula da Silva i Bolsonaro tokom debate

Lula je pobedio u drugom krugu. Podsetimo, Lula je bio predsednik od 2003. do 2010, a kada je na prethodnim izborima želeo da se kandiduje, Bolsonaro se pobrinuo da završi u zatvoru zbog navoda o korupciji. Proveo je 580 dana u zatvoru, pre nego što je presuda poništena, a veoma brzo je odlučio da se vrati u politiku.

Lulinu pobedu na izborima, desničari ipak nisu mogli da podnesu, pa je nastao haos.

Lula je Bolsonara optužio da "glave demonstranata puni ekstremizmom".

- Svi znaju da postoje razni govori bivšeg predsednika koji su hrabrili nerede - rekao je.

Podeljena zemlja

Brazil je duboko podeljena zemlja, a upad u Kongres je samo znak koliko su neki građani spremni daleko da odu kako bi napali demokratske institucije za koje smatraju da ih više ne predstavljaju, prenosi BBC.

Ovde nije reč samo o borbi levice i desnice već i o onima koji odbijaju da priznaju rezultate demokratskih izbora, ukoliko ishod nije po njihovoj volji.

Nezadovoljstvu su doprinele i česte Bolsonarove izjave da je izborni sistem manjkav, pogotovo glasanje elektronskim putem.

"Bolsonaristi" ne priznaju poraz

Iako je Bolsonaro važio za predsednika, poznatog po prilično bahatom i neotesanom ponašanju, čiji je odgovor na pandemiju koronavirusa, primera radi, tek bio na meti brojnih kritika, i dalje ima veliki broj pristalica.

Oni su svoje nade položili u Bolsonara i uvereni su da će Lula poljuljati njihov sistem vrednosti. Kružile su i lažne vesti da će Lula zatvoriti sve crkve nakon što bude izabran.

Glasači su bili ubeđeni da će Lula izgubiti, a kada se to nije dogodilo, nisu tiho prihvatili poraz.

Pojedine grupe su kampovale ispred vojnih baraka, preklinjući vojsku da zaustavi Lulu,, čak iako bi se pod tim podrazumevao državni udar.

Ipak, vojska se nije odazvala tim pozivima već je učestvovala i u pripremama za inauguraciju.

Predsednička palata

Neredi u prestonici Braziliji su izbili samo nedelju dana nakon Luline inauguracije. Bolsonaro nije prisustvovao ceremoniji jer je otputovao u SAD.

Kada su njegove pristalice videle kako Lula ulazi u predsedničku palatu, to ih je razbesnelo, pogotovo one koji ga konstantno zovu "komunističkom pretnjom Brazilu".

Kada vojska nije prešla na njihovu stranu, preuzeli su stvar u svoje ruke, ali se čini da nedeljni neredi neće dovesti ni do kakvih rezultata.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike