Zelenski odbacio mirovni predlog afričkih lidera: Ponovio osnovni zahtev za pregovore sa Rusijom

17.06.2023

12:06

0

Misija Afričke unije je loše počela u Varšavi, dok je u petak u Kijevu posetiocima navodno rečeno da se sklone od dolazećih „ruskih projektila“

Zelenski odbacio mirovni predlog afričkih lidera: Ponovio osnovni zahtev za pregovore sa Rusijom
Vladimir Zelenski i Siril Ramafosa - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbacio je u petak mirovnu inicijativu Afričke unije, insistirajući da ne može biti pregovora sa Rusijom. Visoka delegacija, predvođena južnoafričkim predsednikom Sirilom Ramafozom, posetila je Kijev, a zatim se uputila u Moskvu.

- Jasno i mnogo puta sam rekao tokom našeg današnjeg sastanka da dozvoljavanje bilo kakvih razgovora sa Rusijom dok su okupatori na našoj zemlji znači zamrzavanje sukoba, bola i patnje - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare nakon toga.

Prema njegovim rečima, Rusija je godinama „obmanjivala“ svet procesom iz Minska i pokušava da to ponovo učini. Da bi se mir dogodio, tvrdio je da „ruske trupe treba da napuste celu našu nezavisnu teritoriju“.

Francusko-nemački predlog na koji je Ukrajina pristala 2015. trebalo je da donese mir u Donbas, ali je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel prošle godine priznala da je njegova prava namera bila da se kupi vreme NATO-u da naoruža Ukrajinu. Bivši francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio je izjavu Merkelove. Ruski predsednik Vladimir Putin reagovao je sa razočaranjem, rekavši da godinama veruje da su Berlin i Pariz bili iskreni.

Zelenski je takođe rekao novinarima da Ukrajina u velikoj meri pomaže afričkim nacijama u bezbednosti hrane i uspostavljanju „zrnastih čvorišta” na kontinentu „sa našim partnerima”, optužujući Rusiju da koristi glad i socijalnu nestabilnost kao sredstvo političkog pritiska.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Žito koje je Kijev izvezao pod uslovima Crnomorske inicijative, međutim, uglavnom je otišlo u EU i završilo kao stočna hrana.

Misija Afričke unije je loše počela u Varšavi, dok je u petak u Kijevu posetiocima navodno rečeno da se sklone od dolazećih „ruskih projektila“. Ukrajinske vlasti su kasnije tvrdile da su oborile šest ruskih hipersoničnih raketa.

- Ovde se očigledno šire neke namerno dezinformacije - rekao je kasnije južnoafričkim medijima portparol Ramafoze Vinsent Magvenja, dodajući da delegacija nije čula nikakve eksplozije niti videla nešto neobično.

Zelenski je ranije odbio ponudu Vatikana da posreduje i u prekidu vatre, rekavši papskom izaslaniku kardinalu Mateu Zupiju ranije ovog meseca da će prihvatiti samo uslove svoje ukrajinske „formule mira“. Lista od deset zahteva uključuje povlačenje Rusije sa svih teritorija koje Kijev tvrdi kao svoje, isplatu reparacija, suđenja za ratne zločine i članstvo Ukrajine u NATO-u. Moskva je to odbacila kao nemoguće i rekla da će se svi mirovni pregovori voditi sa „gospodarama“ Zelenskog na Zapadu, a ne sa njihovom marionetom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike