Sveštenik u dnevniku napisao priznanje o pedofiliji, sada se oglasio i papa

17.06.2023

07:35

0

Poglavar Rimokatoličke crkve obećao je "punu saradnju crkve koja će raditi sa bolivijskom vladom" u istrazi oko optužbi za zlostavljanje, preneo je AP

Sveštenik u dnevniku napisao priznanje o pedofiliji, sada se oglasio i papa
Ilustracija - Copyright Pixabay

Papa Franja izrazio je zabrinutost i zgražavanje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje protiv sveštenika katoličke crkve u Boliviji, u pismu predsedniku te južnoameričke države Luisu Arseu.

Poglavar Rimokatoličke crkve obećao je "punu saradnju crkve koja će raditi sa bolivijskom vladom" u istrazi oko optužbi za zlostavljanje, preneo je AP.

- Izražavam moje žaljenje za sramne postupke koji su pogodili i nastavljaju da pogađaju pojedince koje su zlostavljali članovi crkve - naveo je papa Franja u pismu datiranom 31. maja koje je danas pročitala Marija Nela Prada, visoki član bolivijskog predsedništva na konferenciji za novinare.

U pismu, papa Franja ističe da deli predsednikovu "zabrinutost, bes i osudu" što se tiče prijavljenih incidenata, ali i zbog "nebrige onih koji su morali da budu na oprezu".

Franja je odgovorio na pismo koje mu je bolivijski predsednik Arse poslao prošlog meseca, nakon optužbi za pedofiliju u kojem je jezuitski sveštenik bio u centru pažnje. Alfonso Pedrahas, koji je umro od kancera 2009. godine, otkrio je u ličnom dnevniku objavljenom u španskom listu "El Pais" da je zlostavljao desetine maloletnika u katoličkim školama sedamdesetih godina prošlog veka.

Arse je na društvenim mrežama, komentarišući papino pismo koje je danas objavljeno, pohvalio Franjinu "spremnost da se preduzmu konkretne, zajedničke akcije da se kazne seksualna zlodela".

- Bolivija bi trebalo da pojača kontrolu i spreči da strani sveštenici sa dosijeom seksualnih prestupa ulaze u zemlju - naveo je Arse.

Iz kancelarije državnog tužioca saopšteno je da je pokrenuta istraga i da su žrtve zamoljene da istupe.

U sklopu istrage, otkriveni su novi slučajevi seksualnog zlostavljanja i jedan sveštenik je poslat u pritvor na tri meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike