Otkrivene mračne tajne Katoličke crkve: Zlostavljano 216.000 dece, a taj broj bi mogao biti i veći

05.10.2021

16:27

0

Izveštaj pokazao da je postojao jedan agresor na 70 žrtava

Otkrivene mračne tajne Katoličke crkve: Zlostavljano 216.000 dece, a taj broj bi mogao biti i veći
AP Photo/Thibault Camus

Istraga o seksualnom zlostavljanju u Francuskoj katoličkoj crkvi otkrila je da je oko 216.000 dece bilo zlostavljano od 1950. godine, rekao je predsednik nezavisne komisije koja je sastavila izveštaj Žan-Mark Sove.

On je naveo da je sama komisija identifikovala oko 2.700 žrtava, ali da je opsežna studija koju su sprovele istraživačke i anketne grupe procenila da je bilo oko 216.000 žrtava, a da bi taj broj mogao da se poveća i do 330.000 ako se tu uključi i zlostavljanje od strane svetovnih lica u okviru Crkve.

Nezavisna komisija, koju je Katolička crkva formirala da istražuje seksualna zlostavljanja je ranije saopštila da je utvrđeno da je u redovima Crkve u Francuskoj bilo oko 3.000 pedofila tokom prethodnih 70 godina.

 

 

- To je poražavajuće, jer odnos od 216.000 žrtava i 3.000 zlostavljača znači da je postojao jedan agresor na 70 žrtava. To je zastrašujuće za francusko društvo, za Katoličku crkvu - rekao je.

Sove je na javnoj onlajn prezentaciji izveštaja saopštio danas i da je zlostavljanje bilo sistematsko i da Crkva ne samo da nije preduzela neophodne mere da ga spreči, već je žmurila, ignorišući izveštaje, a ponekad i svesno dovodeći decu u kontakt sa seksualnim predatorima.

- Posledice su veoma ozbiljne. Oko 60 odsto muškaraca i žena koji su bili seksualno zlostavljani imaju velike probleme u životu - rekao je Sove.

On je naglasio da je problem i dalje aktuelan, a da je Crkva sve do 2000-ih pokazivala potpunu ravnodušnost prema žrtvama i da je tek počela da menja svoj stav 2015-2016.

Biskup Erik de Moulins-Bofort, predsednik francuske biskupske konferencije, zatražio je danas oproštaj od žrtava seksualnog zlostavljanja i poručio da oseća sramotu nakon što je objavljen izveštaj o razmerama zlostavljanja u francuskoj crkvi decenijama unazad.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: N.P.