Venecija nije jedina: I Njujork tone, i to istom alarmantnom brzinom!

18.05.2023

13:44

0

Postepeni pad čini Veliku jabuku izuzetno podložnom prirodnim katastrofama

Venecija nije jedina: I Njujork tone, i to istom alarmantnom brzinom!
Njujork - Copyright Pixabay

Novo geološko istraživanje upozorava da težina nebodera u Njujorku dovodi do toga da Velika jabuka, čijih više od milion zgrada teži skoro 770 miliona tona, tone u vodu.

Grad se približava vodi brzinom od 1 do 2 milimetra godišnje, „s tim da se neke oblasti spuštaju mnogo brže“. Poređenja radi, istom brzinom tone i Venecija, popularni turistički grad u Italiji.

Iako to možda ne izgleda značajno, postepeni pad čini Njujork izuzetno podložnim prirodnim katastrofama, kaže glavni istraživač i geolog Tom Parsons iz Geološkog zavoda Sjedinjenih Američkih Država.

Donji Menhetn je posebno ugrožen, a postoji zabrinutost i za Bruklin i za Kvins, navodi se u studiji.

- Njujork se suočava sa značajnim izazovima zbog opasnosti od poplava, jer je pretnja od porasta nivoa mora je 3 do 4 puta veća od globalnog proseka duž atlantske obale Severne Amerike... Duboko koncentrisana populacija od 8,4 miliona ljudi suočava se sa različitim stepenom opasnosti od poplava u Njujorku - napisali su on i njegov tim u novom izveštaju.

Grad je pre više od jedne decenije već iskusio ozbiljne posledice uzrokovane ovim.

Profimedia
 

- Dva nedavna uragana izazvala su veliku štetu u Njujorku i bilo je žrtava. Uragan Sendi je 2012. doveo morsku vodu u grad, dok su jake padavine tokom uragana Ida 2021. preplavile sisteme za odvodnjavanje zbog obilnog oticanja u uglavnom asfaltiranom gradu - navodi se.

Koliko god da su Sendi i Ida bili strašni, Parsons strahuje da bi strukturalni integritet mnogih zgrada mogao biti ugrožen u budućnosti.

- Kombinacija tektonskog i antropogenog sleganja, porasta nivoa mora i sve većeg intenziteta uragana implicira sve veći problem duž priobalnih i obalnih područja. Ponovljeno izlaganje temelja zgrada slanoj vodi može korodirati armaturni čelik i hemijski oslabiti beton, uzrokujući slabljenje strukture - napisao je on.

Na sve to pretnja od jakih oluja je veća nego što je bila pre mnogo godina, kaže Parsons.

- Gasovi staklene bašte izgleda smanjuju prirodnu barijeru od vetra duž istočne obale SAD, što će omogućiti češće nepogode visokog intenziteta u narednim decenijama - navodi on.

Njujork se nalazi na trećem mestu u svetu po izloženosti obalnim poplavama, dok 90 odsto od 67.400 objekata u proširenim oblastima rizika od poplava posle uragana Sendi nije izgrađeno prema standardima poplavnih područja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike