Bajdenova portparolka prekršila zakon: Karin Žan-Pjer dobila pismo upozorenja

14.06.2023

11:27

0

Većini službenika za koje se utvrdi da su prekršili Hatch Act izdaju se pisma upozorenja, iako su u opticaju strože kazne

Bajdenova portparolka prekršila zakon: Karin Žan-Pjer dobila pismo upozorenja
Copyright AP Photo/Evan Vucci

Portparolka američkog predsednika Džoa Bajdena Karin Žan-Pjer prekršila je zakon koji zabranjuje vladinim službenicima da se bave partijskom politikom i dobila je pismo upozorenja od Kancelarije specijalnih savetnika (OSC), neprofitne organizacije koja je podnela žalbu protiv nje, otkriveno je u utorak.

Zaštita javnog poverenja, koju vodi bivši zvaničnik Trampove administracije Majkl Čemberlen, prekorila je Žan-Pjerovu zbog korišćenja fraze „mega MAGA republikanski zvaničnici koji ne veruju u vladavinu zakona“, uoči međuizbora 2022. Rekavši to, ona je, kako tvrde, prekršila Zakon o sprečavanju štetnih političkih aktivnosti (Hatch Act) koristeći svoja službena ovlašćenja „u svrhu mešanja ili uticaja na rezultat izbora“.

Dok je istraga OSC-a utvrdila da je Žan-Pjerova upotrebom izraza „mega MAGA“ zaista prekršila Zakon, odlučeno je da se „ne sprovode disciplinske mere i umesto toga smo gospođi Žan-Pjer poslali pismo upozorenja“, navela je šefica Hatch Act agencije Ana Galindo-Marone u pismu Čemberlenu od 7. juna.

AP Photo/Susan Walsh
Karin Žan-Pjer

- OSC je zaključio da vreme, učestalost i sadržaj referenci gospođe Žan-Pjer o „MAGA republikancima" pokazuju da je ona te reference koristila da bi izazvala protivljenje republikanskim kandidatima“, napisala je Galindo-Marone, istakavši da je „korišćenje referenci predstavljalo političku aktivnost".

Žan-Pjer se branila na brifingu za štampu u Beloj kući u utorak rekavši da je pismo „retroaktivno“ i da se odnosi na „nešto što je rekla pre nekoliko meseci“.

- Dakle, ono što mogu da kažem jeste da sam tada dobila znak da koristim terminologiju - rekla je ona novinarima. Bajdenova savetnica Anita Dan potvrdila je za CNN da je Bela kuća osmislila „mega MAGA” kao politički napad na republikance. MAGA je skraćenica za „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ (Make America Great Again), slogan predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016.

Hatch Act iz 1939. zabranjuje saveznim službenicima da se bave određenim partijskim aktivnostima kako bi se osiguralo da američka vlada radi na nepristrasan način. U teoriji, službenici za koje se utvrdi da su ga prekršili mogu se suočiti sa novčanom kaznom, ukorom, suspenzijom ili čak biti otpušteni uz zabranu rada u vladi na period ne duži od pet godina. U praksi, većini službenika za koje se utvrdi da su ga prekršili izdaju se pisma upozorenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike