Putin: Rusija posle 7. ili 8. jula počinje da razmešta taktičko naoružanje u Belorusiji

09.06.2023

15:00

0

Neformalan sastanak održava se danas u Sočiju, nakon čega će početi sastanak premijera zemalja Zajednice nezavisnih država i Evroazijskog ekonomskog saveza

Putin: Rusija posle 7. ili 8. jula počinje da razmešta taktičko naoružanje u Belorusiji
Vladimir Putin I Aleksandar Lukašenko - Copyright Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka je počeo, prenose mediji na Telegramu.

Neformalan sastanak održava se danas u Sočiju, nakon čega će početi sastanak premijera zemalja Zajednice nezavisnih država i Evroazijskog ekonomskog saveza. Sastanku će prisustvovati i Putin, koji će se obratiti okupljenima.

"Predsednici Rusije i Belorusije danas u neformalnoj atmosferi govore o važnim stvarima. Susret samo što je počeo", prenose beloruski mediji.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Tokom razgovora, predsednik Putin je istakao da će sa liderom Belorusije biti reči o bezbednosti i ekonomskoj saradnji, koja se, kako je ocenio, "neobično dobro razvija".

 

 

"Sve ide u pravcu u kojem i treba da ide", zaključio je on komentarišući bezbednosnu situaciju, te poručio da se 7. i 8. jula očekuje da će biti završena izgradnja odgovarajućih objekata za raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije. Nakon toga, rusko nuklearno oružje biće razmešteno u Belorusiji, objasnio je.

"Sve ide po planu. Situacija je stabilna", ponovio je još jednom Putin.

Predsednik Belorusije je izjavio da je "najbitnije to da znamo šta treba da radimo i u kom smeru treba da idemo", nakon čega je Putin prokomentarisao: "I uspevamo u tome!"

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Lukašenko je ocenio da je situacija, "hvala Bogu", bolja nego što je mislio, te dodao da će Moskva i Minsk razraditi dalji plan akcije.

"Moramo se orijentisati na sebe i svoju snagu", ne treba se nadati tome da će da ukinu sankcije, rekao je on. Ako mi organizujemo dobru saradnju i stvorimo pogodne uslove za to, siguran sam da će nam se pridružiti i neke druge partnerske zemlje kao, na primer, Kazahstan i Uzbekistan.  Saradnja Moskve i Minska je najbitniji element uspešnog razvoja ZND-a i EAEU, rekao je predsednik Belorusije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike