SAD i Velika Britanija usvojile "Atlantsku deklaraciju" o saradnji dve zemlje

09.06.2023

00:40

0

Američki predsednik je dodao da za SAD ne postoji bliža zemlja od Velike Britanije

SAD i Velika Britanija usvojile "Atlantsku deklaraciju" o saradnji dve zemlje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Premijer Velike Britanije Riši Sunak i predsednik SAD Džo Bajden usvojili su danas "Atlantsku deklaraciju" o ekonomskom partnerstvu dve zemlje.

Deklaracija podrazumeva da će dve države "uspostaviti novi pristup" koji će im omogućiti da se "kreću brže i sarađuju dublje", prenosi BBC.

Dodaje se da je jedan od glavnih ciljeva partnerstva rešavanje ranjivosti u kritičnim lancima snabdevanja. Između ostalog, London i Vašington će podržati industriju čiste energije, a deklaracijom je i najavljen međunarodni samit o bezbednosti veštačke inteligencije (AI) koji će ove godine biti održan u Velikoj Britanije.

Zemlje će unaprediti saradnju kako bi zaustavile "protivnike" da razvijaju i koriste tehnologije koje mogu da im naškode, a radiće i na učvršćivanju liderstva u ključnim budućim tehnologijama - AI, 5G i 6G, kao i u inženjerskoj biologiji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije dvojice lidera u Beloj kući, Sunak je rekao da će SAD i Velika Britanija nastaviti da vode svet ka većem miru i prosperitetu.

On je istakao da je savezništvo dve države jako i da SAD i Velika Britanija dele ista uverenja. Poručio je da je svet "bezbednije i daleko prosperitetnije mesto" kada London i Vašington deluju zajedno.

Američki predsednik je dodao da za SAD ne postoji bliža zemlja od Velike Britanije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike