Španija doživela najtoplije proleće ikada, a tek sledi ekstremno vrelo leto

07.06.2023

12:58

0

Predstojeće leto će verovatno biti „ekstremno vruće“ iako postoji mogućnost olujnih padavina

Španija doživela najtoplije proleće ikada, a tek sledi ekstremno vrelo leto
Ekstremno visoke temperature u Madridu - Copyright AP Photo/Manu Fernandez

Španija ove godine beleži svoje najtoplije proleće u istoriji i drugo najsušnije ikada, saopštila je nacionalna meteorološka agencija.

Najnoviji podaci ukazuju na nastavak ekstremno visokih temperatura koje su bile prisutne tokom 2022. godine, što je bila najtoplija godina ikada zabeležena u Španiji.

Prolećne vrućine bile su praćene nedostatkom kiše, što će pogoršati dugoročnu sušu u Španiji, uprkos padavinama koje su zabeležene tokom prošlog meseca. 

AP Photo/Paul White
U aprilu je već bilo pretoplo, prizor iz Madrida

Španske vlasti izvestile su u utorak da su rezervoari u zemlji na 47,4 odsto kapaciteta, čime je nastavljen trend opadanja.

Iz meteorološke službe su ukazali da to ostavlja negativne efekte na ekosistem te mediteranske zemlje.

- Temperature površinskih voda zabeležene 2022. bile su najviše još od 1940. godine - saopštili su metorolozi uz upozorenje da je taj fenomen ugrozio morski život i njegovu sposobnost da se razmnožava.

Navedeno je i da visoke temperature imaju posledice i na ljudsko zdravlje i na ekosisteme, u smislu povećane verovatnoće šumskih požara.

AP Photo/Paul White
 

Prema prognozama španske metorološke službe, predstojeće leto će verovatno biti „ekstremno vruće“, iako postoji mogućnost olujnih padavina. 

Španska vlada je prošlog meseca najavila mere u borbi protiv suše vredne 2,2 milijarde evra, koje uključuju finansiranje reciklaže vode u gradovima i nastavak pomoći poljoprivrednicima.

Španija je vodeći evropski proizvođač i izvoznik svežeg voća i povrća, a zemlja je  u aprilu zatražila hitna sredstva od Evropske unije na osnovu loših prognoza za prinos ovogodišnjih useva.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike