Blinken: SAD će nastaviti da brinu o bezbednosti Izraela, ali bi širenje jevrejskih naselja bilo prepreka izraelsko-palestinskom miru

05.06.2023

21:50

0

Blinken, koji će ove nedelje otputovati u Saudijsku Arabiju, rekao je da će SAD nastaviti da pomažu Izraelu u pokušajima integracije sa svojim susedima

Blinken: SAD će nastaviti da brinu o bezbednosti Izraela, ali bi širenje jevrejskih naselja bilo prepreka izraelsko-palestinskom miru
Copyright AP Photo/Mahmoud Illean

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je danas da će SAD nastaviti sa posvećenošću bezbednosti Izraela i rešenju izraelsko-palestinskog sukoba, ali je rekao da bi širenje jevrejskih naselja bila prepreka miru.

U govoru pred proizraelskom lobističkom grupom Američko-izraelskom komitetu za javne poslove (AIPAC), Blinken je takođe rekao da bi potezi ka aneksiji Zapadne obale, koju je okupirao Izrael ili narušavanje trenutnog stanja na svetim mestima, naštetili izgledima za rešenje, preneo je Rojters.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena kritikovala je izraelsku desničarsku vladu zbog poteza, koje vidi kao konsolidaciju naselja, kao i zbog provokativnih poseta nekih članova vlade određenim mestima u Jerusalimu, svetim i za muslimane i za Jevreje.

- Proširenje naselja jasno predstavlja prepreku horizontu nade koji tražimo - rekao je Blinken.

Šef diplomatije SAD izmamio je aplauz, kada je govorio o dugogodišnjoj američkoj posvećenosti Izraelu i rekao da su sve opcije na stolu kada je u pitanju sprečavanje izraelskog neprijatelja broj jedan, Irana, da nabavi nuklearno oružje.

Blinken, koji će ove nedelje otputovati u Saudijsku Arabiju, rekao je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da pomažu Izraelu u pokušajima integracije sa svojim susedima.

- SAD imaju istinski interes u vezi sa nacionalnom bezbednošću promovisanjem normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije - dodao je Blinken.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike