Erdogan imenovao novu vladu: Smenio potpredsednika i sve ključne ministre, samo dva čoveka su mu u milosti

04.06.2023

07:22

0

Novi ministar spoljnih poslova umesto Mevluta Čavušoglua biće dosadašnji šef obaveštajne agencije (MIT) Hakan Fidan

Erdogan imenovao novu vladu: Smenio potpredsednika i sve ključne ministre, samo dva čoveka su mu u milosti
Erdogan predstavio novu vladu - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Una

Redžep Tajip Erdogan, čija je inauguracija održana juče, imenovao je vladu u kojoj su smenjeni ključni ministri, uključujući šefa diplomatije, ministra unutrašnjih poslova, ministra odbrane i ministra finansija.


Novi ministar spoljnih poslova umesto Mevluta Čavušoglua biće dosadašnji šef obaveštajne agencije (MIT) Hakan Fidan.

Fidan je poznat i po tome što je učestvovao u pregovorima o normalizaciji odnosa između Turske i Damaska koji su održani u Moskvi.

"Turska je danas snažnija nego juče"

- Turska je danas snažnija nego juče, kao i naša demokratija. Zajedno ćemo i dalje služiti Turskoj - rekao je Erdogan. Zahvalio je svim ministrima koji su bili u prethodnom kabinetu, a potom saopštio i imena ministara koji će činiti novi kabinet.

Profimedia
 

Na mesto potpredsednika Turske imenovan je Cevdet Jilmaz.

Ministarstvo pravde povereno je Jilmazu Tuncu, dok će Mahinur Ozdemir Goktas obavljati funkciju ministrra porodice i i socijalne službe.

Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova imenovan Ali Jerlikaja, bivši guverner Istanbula.

Ministarstvo trezora i finansija preuzeo je Mehmet Simsek, poznato ime na turskoj političkoj sceni. Simsek je ranije obavljao dužnosti ministra finansija i ekonomije u mandatima Erdogana kao premijera Turske pre prelaska države na predsednički sistem upravljanja. Simsek je takođe obavljao funkciju zamenika premijera.

Samo dvoje ministara obnavlja mandat

Poziciju ministra okoline, urbanizacije i klimatskih promena obavljaće Mehmet Ozhaseki, a na čelu ministarstva energetike i prirodnih resursa bit će Alparslan Bajraktar.

Ministarstvo omladine i sporta preuzeo je Osman Askin Bak, dužnost ministra poljoprivrede i šumarstva će obnašati Ibrahim Jumakli, dok će na čelu ministarstva industrije i tehnologije biti Mehmet Fatih Kacir.

Ministarstvo nacionalne odbrane preuzeo je Jašar Guler, turski general i dosadašnji načelnik Generalštaba turske vojske.

Ministarstvo transporta i infrastrukture pripalo je Abdulkadiru Uralogluu, na čelu Ministarstva obrazovanja će biti Jusuf Tekin, ministarstvo rada i socijalne sigurnosti pripalo je Vedatu Isikhanu, a Ministarstvo trgovine Omeru Bolatu.

Jedina dva imena koja ostala iz prethodnog kabineta su ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj i ministar zdravstva Fahretin Koča.

Na svečanoj sednici Velike narodne skupštine Republike Turske, privremeni predsednik Devlet Bahceli je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoanove pobede na predsedničkim izborima održanim 28. maja. Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsednika države.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike