Prva grupa od oko 400 ukrajinskiһ vojnika počela obuku u Nemačkoj! Ukrajinci granatirali Belgorodsku oblast, ima stradalih i ranjenih

27.05.2023

17:22

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Prva grupa od oko 400 ukrajinskiһ vojnika počela obuku u Nemačkoj! Ukrajinci granatirali Belgorodsku oblast, ima stradalih i ranjenih
Borbe u Ukrajini - Copyright AP Photo/Profimedia

U toku je 458. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Kineski specijalni predstavnik Li Hui je tokom posete Evropi pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini uz očuvanje novih regiona unutar Rusije, piše The Vall Street Journal. 

Oružane snage Ukrajine „za nekoliko dana“ mogle bi da počnu da koriste švedska borbena vozila pešadije CV90, kažu izvori Breaking Defense. 

Gruzijski predsednik Zurabišvili pozvao je na ograničenja za Ruse u zemlji. 


Poljska će zatvoriti granicu za kamione registrovane u Rusiji i Belorusiji.

Putin je rekao da se scenario „kolapsa“ ruske ekonomije očigledno neće ostvariti.

Najvažnije činjenice

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

 

22.03 - Ukrajinski uslovi za mir

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, izneo je niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana.

Podoljak je u intervjuu italijanskom listu “Korijere dela sera” napomenuo da će Kijev podržati papinu mirovnu inicijativu samo "ukoliko Vatikan promoviše povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine", prenele su RIA novosti.

Takođe, šef kabineta Zelenskog je zatražio i pomoć Vatikana u povratku ratnih i civilnih zarobljenika i dece u Ukrajinu.

21.09 - Izvršeni su raketni udari po ciljevima u oblasti Kramatorsk i Harkov

U Kramatorsku je izvršen udar na industrijsku zonu NKMZ, gde se već godinu dana koncentrišu snage i oprema Oružanih snaga Ukrajine.

U oblasti Harkov, serija eksplozija u Bogoduhovskom okrugu.

20.00 -  Bivši savetnik Pentagona: Artjomovsk je bio najveća zamka u istoriji ratovanja

Artjomovsk je postao najveća zamka u istoriji ratovanja u kojoj je ruski glavnokomandujući Vladimir Putin sahranio ukrajinsku vojsku, izjavio je u svom blogu na Jutjubu bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor.

-Artjomovsk će verovatno biti najveća zamka u istoriji koja se dogodila kada je reč o ratovanju. Kao rezultat ruske snage su taj grad pretvorile u groblje ukrajinskih vojnika. Najmanje 50.000 ukrajinskih vojnika je poginulo, dok je mnogo i ranjeno. To je potpuna katastrofa, rekao je on.

17.20 - Ukrajinci granatirali Belgorodsku oblast, ima stradalih i ranjenih

Ukrajinska vojska granatirala je rusku Belgorodsku oblast i tom prilikom stradao je jedan civil, izjavio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

- Najteži dan za Šebekinski okrug. Jedan čovek je poginuo. U pitanju je pripadnik obezbeđenja jedne kompanije, on se nalazio na ulici u trenutku kada je pala granata - napisao je Gladkov na Telegramu.

Takođe je rekao i da u granatiranju ima i ranjenih - povređeno je dvoje dece, devojčica od 15 i dečak od 17 godina, a njima je pružena medicinska pomoć i oni su van životne opasnosti.

15.59 - Prva grupa od oko 400 ukrajinskiһ vojnika počela obuku u Nemačkoj

Prva grupa od oko 400 ukrajinskiһ vojnika počela je obuku u Nemačkoj za rukovanje i održavanje američkiһ tenkova M1 Abrams, navodi Njujork tajms, pozivajuči se na Pentagon.

Zvaničnici Ministarstva odbrane ranije su saopštili da će oko 30 tenkova biti poslato u Nemačku za korišćenje u programu obuke koja će trajati 10 do 12 nedelja, prenosi Interfaks.

- Oko 200 pripadnika vojnog osoblja, otprilike jedan oklopni bataljon, počelo je u petak da izvodi kombinovane vežbe naoružanja na poligonima Grafenver i Hoenfels u Nemačkoj - rekao je portparol Pentagona potpukovnik Garon Garn.

Profimedia
M1Abrams

15.15 - Podoljak postavio Vatikanu uslove mira i pre početka posredničke misije

Još pre početka misije Vatikana za rešavanje sukoba u Ukrajini, savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Miһail Podoljak, izneo je niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana.

Podoljak je u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera napomenuo da će Kijev podržati papinu mirovnu inicijativu samo „ako Vatikan promoviše povlačenje ruskiһ trupa sa teritorije Ukrajine“, prenosi RIA novosti.

14.50 - Nemačka će morati da otpusti više od polovine vladinih službenika u Rusiji

Nemačka će otpustiti više od 100 vladinih službenika koji rade u Rusiji nakon što je Moskva nametnula ograničenja na broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim misijama u toj zemlji, izjavio je danas izvor iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

- Ovo ograničenje, koje je postavila Rusija za početak juna, zahteva veliko smanjenje (osoblja) u svim oblastima našeg prisustva u Rusiji - rekao je neimenovani izvor, preneo je Rojters.

Među pogođenima su nastavnici, kao i drugi zaposleni u školama i Gete institutu, a neophodno je održati pravi balans u diplomatskom prisustvu Nemačke, naveo je izvor ističući da će biti pogođeno najmanje 100 ljudi.

14.39 - Ruske snage presrele dve krstareće rakete velikog dometa "storm šedou"

Profimedia
 

Ruske protivvazdušne snage presrele su dve krstareće rakete velikog dometa "storm šedou" koje je Britanija isporučila Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je ruska PVO presrela rakete kratkog dometa HIMARS i HARM proizvedene u SAD i oborila 19 dronova u poslednjih 24 sata, prenele su RIA Novosti.

12.07 - Zelenski uveo nove sankcije za 220 Rusa i Evropljana

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je nove sankcije protiv 220 pravnih lica iz Rusije i nekih evropskih država, kao i protiv 51 fizičkog lica iz Rusije.

11.53 - Kina će uložiti konkretne napore da bi se postiglo političko rešenje za Ukrajinu

Kina će uložiti konkretne napore da bi se postiglo političko rešenje ukrajinske krize, izjavio je specijalni izaslanik Li Hui.

Kako je danas saopštilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova, Li je u petak rekao ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Lavrovu, tokom razgovora u Moskvi, da se Kina uvek držala "objektivnog i poštenog stava o Ukrajini", pozivajući na mir i pregovore, preneo je Rojters.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Li Hui i Sergej Lavrov

10.25 - Zgradu naftovoda oštetile bespilotne letelice

Administrativna zgrada naftovoda u blizini sela Litvinovo u Pskovskoj oblasti, prema preliminarnim informacijama, oštećena je usled napada dve bespilotne letelice, povređenih nema, izjavio je gubernator regiona Mihail Vedernjikov.

On je istakao da se okolnosti incidenta utvrđuju i da će konačni zaključci biti doneti na osnovu rezultata rada operativne grupe.

9.28 - Eksplozija oštetila zgradu ruskog naftovoda u blizini granice sa Belorusijom

Eksplozija u ruskoj Pskovskoj oblasti u blizini granice sa Belorusijom oštetila je upravnu zgradu naftovoda, izjavio je danas lokalni guverner Mihail Vederniko.

U objavi na svom Telegram kanalu Vederniko je potvrdio da nije bilo žrtava, kao i da su operativne službe za hitne situacije na licu mesta, prenosi TASS.

9.18 - Kijev traži od Nemačke krstareće rakete Taurus dometa 500 kilometara

Ukrajina je zatražila od nemačke vlade isporuku krstarećih raketa Taurus dometa 500 kilometara, javila je novinska agencija DPA pozivajući se na neimenovanog predstavnika nemačkog ministarstva odbrane.

- Takav zahtev je stigao sa ukrajinske strane pre nekoliko dana - rekao je neimenovani izvor, prenosi TASS.

Međutim, nisu dati detalji o tome koliko je projektila Kijev zatražio.

8.49 - Danilov: Ukrajina spremna za kontraofanzivu

AP Photo/Libkos
 

Ukrajina je spremna da pokrene svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je za BBC jedan od najviših bezbednosnih zvaničnika u zemlji.

Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine nije želeo da potvrdi datum, ali je rekao da bi napad radi preuzimanja teritorije od okupacionih snaga predsednika Vladimira Putina mogao da počne "sutra, prekosutra ili za nedelju dana", prenosi BBC.

On je upozorio da ukrajinska vlada "nema pravo na grešku" u vezi sa odlukom jer je ovo "istorijska prilika" koju ne smemo da izgubimo".

Kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Danilov je član ratnog kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

8.15 - Brod Crnomorske flote bio napadnut dronovima

Bespilotni čamci kojima je Ukrajina pokušala da napadne brod Crnomorske flote Rusije "Ivan Hurs" bili su zapadne proizvodnje i poslati su iz vojno-pomorskog operativnog centra, otvorenog uz učešće Sjedinjenih Američkih Država u Očakovu, dok je njima upravljano pomoću "Starlinka", izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

7.43 - Kijev tražio od Berlina rakete "taurus"

24sedam/Goran Sivački
 

Kijev je zvanično zatražio od Berlina krstareće rakete velikog dometa "taurus" koje mogu da stignu i do Moskve, piše "Ftankfurter algemajne cajtung" pozivajući se na izvore.

- Predsednik Vladimir Zelenski je već o tome govorio kancelaru Olafu Šolcu tokom posete Berlinu početkom maja. Predstavnici premijera ne žele to da komentarišu, ali u Ministarstvu odbrane su potvrdili da je Ukrajina tražila "taurus" - navodi se u članku.

List navodi da se avioni F-16 mogu naoružati tim raketama. Ipak, uzimajući u obzir karakteristike i domet raketa, Berlin je pred ozbiljnom dilemom, navodi "FAZ".

7.30 - Ukrajinske snage su u prethodna 24 sata gađale DNR 41 put.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

7.15 - MIP Rusije pozvalo Ukrajinu da odbije ulazak u NATO i EU

Odbijanje Ukrajine da uđe u NATO i EU i vrati se neutralnom vanblokovskom statusu jedan je od uslova za postizanje mira. Ovo je u intervjuu za TASS izjavio zamenik ministra spoljniһ poslova Miһail Galužin.

Zamenik ministra je napomenuo da su pristupi Ruske Federacije rešavanju sukoba oko Ukrajine nepromenjeni: „zaštita stanovnika Donbasa, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, otklanjanje pretnji bezbednosti Rusije koje potiču sa njene teritorije. "

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

- Uvereni smo da je rešenje moguće samo ako prestanu neprijateljstva Oružaniһ snaga Ukrajine i snabdevanje zapadnim oružjem. Da bi se postigao sveobuһvatan, pravedan i trajni mir, Ukrajina mora da se vrati u neutralni vanblokovski status, zabeležen u Deklaraciju o svom državnom suverenitetu iz 1990. godine i odbijanje ulaska u NATO i EU - naglasio je Galuzin.

On je dodao da se "moraju priznati nove teritorijalne realnosti koje su se razvile kao rezultat ostvarivanja prava naroda na samoopredeljenje".

7.00 - Šef SBU indirektno potvrdio da agencija stoji iza dizanja Krimskog mosta u vazduh

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Maljuk indirektno je potvrdio odgovornost specijalniһ službi za teroristički napad na Krimski most.

Profimedia
 

- Prema normama našeg sadašnjeg zakonodavstva i međunarodnog, običaja i tradicije ratovanja, uzimajući u obzir činjenicu da je to bio logistički put koji smo bili u obavezi da presečemo neprijatelju – određene takve mere su sprovedene. odgovorio je na pitanje o umešanosti resora u podrivanje Krimskog mosta u intervjuu ukrajinskom novinaru Dmitriju Komarovu - objavljenom na Jutjubu u petak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike