U napadu na Belgorod ima povređenih, eksplozije u Harkovu! Brazil napominje da ostaje neutralan

01.06.2023

21:19

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U napadu na Belgorod ima povređenih, eksplozije u Harkovu! Brazil napominje da ostaje neutralan
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Libkos/Roman Hrytsyna

U toku je 463. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Napad dronovima na Moskvu, pogođene dve stambene zgrade.

Ukrajinski vojnici pucali su na privremeni smeštaj gde su se nalazili preseljeni stanovnici Šebekinskog okruga Belgorodske oblasti. 

Šef Čečenije Ramzan Kadirov predložio je uvođenje vojnog stanja u Rusiji, napominjući i da mere preduzete kao odgovor na napad dronom na Moskvu treba da budu „ne oštre, već okrutne”. 

Ministarstvo odbrane izvestilo je o udarima na centre odlučivanja u Ukrajini, gde su "planirani teroristički akti". 

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

21.21 - Makron: Ukrajini dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Ukrajini treba dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO-a u u julu u Litvaniji.

- Iz Viljnusa se mora poslati jasna poruka Ukrajini i Ukrajincima. Zalažem se za jače, konkretne i vrlo jasne bezbednosne garancije - rekao je Makron novinarima nakon sastanka evropskih lidera u Moldaviji.

Nije precizirao o kakvim garancijama je reč, ali je rekao trebalo da bi one trebalo da budu nešto između garancija koje dobija Izrael i punopravnog članstva u NATO.

20.43 - Lula da Silva: Brazil ostaje neutralan u ukrajinskom sukobu

Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva ponovio je stav svoje zemlje da osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, ali da pokušava da ostane neutralan kako bi mogao da posreduje potencijalnim mirovnim pregovorima. 

Lula je novinarima nakon sastanka sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom u Braziliji rekao da želi da se stvore uslovi da se obe zemlje uključe u mirovne pregovore i zaustave rat kada budu spremne. 

- Brazil radi sa drugim zemljama na postizanju mira, ali ništa se neće desiti ako Ukrajina i Rusija to ne žele - poručio je Lula i dodao da je nedavno o toj temi razgovarao sa drugim liderima, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga.

AP Photo/Louise Delmotte
Lula da Silva

20.40 - Zelenski razgovarao sa Sunakom o situaciji na frontu i podršci Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se u Moldaviji sastao sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom i informisao ga o situaciji na frontu.

Zelenski je napomenuo da je to treći sastanak lidera u poslednjih mesec dana. On je zahvalio Velikoj Britaniji na snažnoj podršci Ukrajini u borbi protiv Rusije.

20.08 - Tri osobe poginule u ruskom napadu na Kijev 

Tri osobe, među kojima dvoje dece, poginulesu, a 14 ih je povređeno u današnjem ruskom raketnom napadu na Kijev, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kijevska vojna uprava je navela da je na udaru bila oblast Desnjanski na istočnoj periferiji prestonice, kao i Dnjeprovski okrug, bliže centru, a bio je to 18. napad na prestonicu Ukrajine od početka maja.

19.52 - Zelenski: Veliki broj zemalja je spreman da Ukrajini isporuči borbene avione

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je veliki broj zemalja spreman da Ukrajini isporuči borbene avione.

- Danas sam čuo moćnu podršku. Uveren sam da ćemo veliki broj država i, što je važno, veliki broj borbenih aviona, u najskorije vreme pod liderstvom Sjedinjenih Američkih Država ujediniti i napraviti koaliciju - rekao je tokom drugog samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

19.45 - Kanada sankcioniše moldavske oligarhe i političare zbog ruskih veza

Kanada uvodi sankcije moldavskim oligarsima, poslovnim ljudima i političarima zbog njihovih veza sa Rusijom, kako bi sprečila navodne ruske pokušaje destabilizacije u regionu, saopštilo je kanadsko ministarstvo spoljnih poslova.

Sankcije su usmerene na sedam pojedinaca, kao i prorusku opozicionu stranku Šor.
Među sankcionisanim pojedincima su lider Šor partije, prognani biznismen Ilan Šor, bivši član moldavskog parlamenta Vladimir Plahotnjuc i biznismen Veceslav Platon.

16.44 - Putin: Ne sumnjam da će Rusija pobediti u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da ne sumnja da će Rusija pobediti u Ukrajini i postati garant mira i bezbednosti za sve narode.

Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

16.20 - U eksploziji u Belgorodu ima povređenih

U Belgorodu je odjeknula eksplozija nepoznate naprave, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

U eksploziji su povređene dve osobe.

Gladkov je dodao da je, prema preliminarnim podacima, bespilotna letelica pala na kolovoz.

15.29 - Lukašenko: Litvanija, Poljska i Ukrajina kuju zaveru da nasilno sruše vladu

Litvanija, Poljska i Ukrajina kuju zaveru da nasilno sruše belorusku vladu, ali Minsk to neće dozvoliti, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sednici Saveta šefova bezbednosnih agencija i specijalnih službi.

- Što se tiče Belorusije, želim da napomenem da se u Poljskoj, Litvaniji i, nažalost, Ukrajini obučavaju pripadnici ilegalnih oružanih formacija i pokušavaju da se stvore ekstremističke spavače ćelije direktno u zemlji. O tome svedoče nedavne činjenice - rekao je Lukašenko.

14.14 - Sijarto: Ulazak Ukrajine u NATO ne može da bude na dnevnom redu u Vilnjusu

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je danas da ulazak Ukrajine u NATO ne može da bude na dnevnom redu tokom julskog samita Alijanse u Viljnusu.

- Moramo da budemo jasni u vezi sa tim. Pristupanje zemlje koja je trenutno u ratu, ne može biti na dnevnom redu - rekao je Sijarto.

On je dodao da ne treba razgovarati ni o datumima kada je reč o eventualnom članstvu Ukrajine.

AP Photo/John Minchillo
 

14.12 - Zelenski traži da EU ukine ograničenja za poljoprivredne proizvode iz Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je tokom razgovora sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, na bezuslovno ukidanje svih ograničenja za poljoprivredne proizvode iz Ukrajine.

13.44 - Eksplozije odjekuju u industrijskom okrugu Harkova

U Harkovu je danas odjeknulo nekoliko eksplozija, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu.

- Za sada se zna da je gađan Industrijski okrug. Utvrđuju se informacije o povređenima i materijalnoj šteti - napisao je Terehov.

U Harkovskoj oblasti čuju se sirene za vazdušnu opasnost.

12.49 - Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje Belgorodske oblasti, pogođen dom za smeštaj radnika

Oružane snage Ukrajine granatirale su grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti iz sistema „grad“, a usled toga zapalio se dom za smeštaj radnika, opštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Nakon direktnog pokretanja granate zapalila se zgrada za smeštaj radnika. Oštećena je i zgrada administracije. U gradu nema struje - saopštio je Gladkov na Telegramu.

Jutros je Gladkov saopštio da ukrajinske snage neprekidno granatiraju Šebekinski okrug Belgorodske oblasti u Rusiji, ali da nema govora o borbi protivničkih jedinica na teritoriji oblasti.

12.33 - Lihačev: Rusija ima dovoljno snage da zaštiti Zaporošku nuklearnu elektranu

Rusija ima dovoljno snage da zaštiti Zaporošku nuklearnu elektranu ZNPP, rekao je danas novinarima Aleksej Lihačev, generalni direktor ruske državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom.

- Mi ne samo da delimo, već sprovodimo principe koje je izrazio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi. U budućnosti ćemo učiniti sve da svedemo na minimum svaki tehnološki, a pogotovo vojni rizik. Naravno, Rusija ima dovoljno snage za zaštitu postrojenja - naglasio je Lihačev, preneo je TASS.

12.31 - Rusija: Oružane snage sprečile još jedan pokušaj ukrajinskog napada na Šebekino

Ruske snage osujetile su jutros još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički akt protiv stanovnika grada Šebekino u Belgorodskoj oblasti u Rusiji i tom prilikom eliminisale više od 30 ukrajinskih terorista, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da su Oružane snage Rusije zajedno sa graničarima i drugim jedinicama Federalne službe bezbednosti Rusije jutros osujetile još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički akt nad civilima u gradu Šebekino i uništile četiri oklopna borbena vozila, višecevni raketni bacač "grad" i kamionet, preneo je TASS.

Jutjub/ The Kremlin Stories
Igor Konašenkov

11.18 - Kanada: Uvodimo sankcije protiv ruskih oligarha zbog mešanja u poslove Moldavije

Kanada će uvesti sankcije protiv „ruskih oligarha“ koji, prema verziji vlasti severnoameričke zemlje, „pokušavaju da se mešaju“ u poslove Moldavije, izjavila je ministarka inostranih poslova Kanade Melani Žoli.

- Danas ćemo prvi put u istoriji objaviti sankcije u cilju podrške demokratiji Moldavije. Mi ćemo preduzeti mere protiv ruskih oligarha koji pokušavaju da se umešaju u demokratiju Moldavije - rekla je ministarka u Oslu, gde je doputovala na neformalni sastanak sa šefovima diplomatija zemalja članica NATO-a.

10.27 - Zelenski: Ukrajina spremna da bude u NATO, čeka da blok bude spreman da je primi

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tokom današnje posete Moldaviji izjavio da je Ukrajina spremna da bude u NATO i da Kijev čeka da blok bude spreman da primi njegovu zemlju.

On je ponovio i želju Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji, preneo je Rojters.

- Mi podržavamo Moldaviju i njene ljude koji se integrišu u EU. Podržali ste naš narod, naše izbeglice koje su izbegle tokom prvih dana rata i to nikada nećemo zaboraviti - rekao je Zelenski u prisustvu predsednice Moldavije Maje Sandu.

9.59 - Berbok: NATO ne može da primi nove članice dok su usred rata

AP Photo/Jean-Francois Badias
Analena Berbok

Vrata NATO ostaju otvorena za nove članice, ali se alijansi ne može pridružiti država dok je usred rata, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Politika otvorenih vrata NATO ostaje na snazi, ali istovremeno jasno je da se ne može govoriti o prijemu novih članova (koje su) usred rata - rekla je ona novinarima u Oslu, gde su se okupili ministri spoljnih poslova NATO, preneo je Rojters.

9.46 - Sirene za vazdušnu opasnost odjekuju u nekoliko oblasti Ukrajine

U Kijevu i Kijevskoj oblasti drugi put od jutros oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Vazdušna opasnost je potom objavljena i u Černigovskoj oblasti.

Ranije je vazdušna opasnost bila objavljena u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev.

9.41 - Kanada će sankcionisati ruske oligarhe koji se mešaju u poslove Moldavije

Kanada će sankcionisati ruske oligarhe koji pokušavaju da se mešaju u unutrašnje poslove Moldavije, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Melani Džoli.

NATO će nadzirati nebo nad Moldavijom dok više od 40 evropskih lidera prisustvuje samitu u Norveškoj, preneo je Rojters.

9.29 - Vlasti Belgorodske oblasti demantuju vesti o prodoru vojske Ukrajine preko granice

Operativni štab Belgorodske oblasti demantovao je informaciju o prodoru ukrajinskih trupa u pravcu grada Šebekino.

Printscreen Google Maps
 

- Mnoštvo telegram kanala širi lažne informacije o proboju trupa Oružanih snaga Ukrajine noćas u pravcu Šebekina. Operativni štab zvanično saopštava da su te informacije lažne i da ne odgovaraju stvarnosti - navedeno je u saopštenju koje prenosi Interfaks.

Istovremeno se ocenjuje da je situacija u Šebkinskom okrugu izuzetno teška i da granatiranje još traje.

9.05 - Stoltenberg: Saveznici saglasni da će Ukrajina postati članica NATO

Svi NATO saveznici su saglasni su da će Ukrajina postati članica alijanse, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Svi saveznici se slažu da Moskva nema veto na proširenje NATO. Napredujemo, saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica - rekao je Stoltenberg novinarima uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Oslu.

9.00 - Zelenski se pojavio na samitu Evropske političke zajednice

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pojavio se danas na samitu Evropske političke zajednice koji se održava u zamku Mimi, u mestu Bulboaki u istočnoj Moldaviji. Pola sata pre početka dolaska gostiju, Zelenski se neočekivano pojavio, budući da nije bio na spisku lidera koji dolaze.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Zelenski

Njega je dočekala predsednica Moldavije Maja Sandu, koja je i domaćin samita. Zelenski nije davao nikakve izjave za medije, a potom su Sandu i Zelenski otišli na sastanak. Zamak Mimi, gde se održava samit, se nalazi u istočnoj Moldaviji na 20 kilometara od ukrajinske granice i na osam kilometara od Pridnjestrovlja otcepljenog od Moldavije, a lojalnog Rusiji.

Otvaranje samita planirano je u podne po lokalnom vremenu, odnosno u 11 sati po srednjeevropskom vremenu. U istočnu Moldaviju stiže oko 50 lidera i visokih zvaničnika, a štitiće ih privremena protivvazdušna odbrana o kojoj će se starati britanski, francuski i rumunski vojnici.

8.49 - Broj povređenih u granatiranju Šebekina povećan na osam

Broj žrtava ukrajinskog granatiranja Šebekina u Belgorodskoj oblasti povećan je na osam, nema poginulih, saopštio je načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

7.40 - Ukrajina: Rusija napala Kijev sa 10 Iskandera, svi oboreni

Ruske snage napale su noćas Kijev sa 10 raketa tipa Iskander, iz Brjanske oblasti, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila svih 10, saopšilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

- Iz severnog pravca - Brjanske oblasti u Rusiji ispaljeno je 10 balističkih i krstarećih raketa tipa Iskander. Svih 10 su uništile snage PVO Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine: sedam balističkih raketa Iskander-M i tri krstareće rakete Iskander-K - navedeno je u saopštenju koje prenosi Interfaks Ukrajina. Prethodno su ukarjinski zvaničnici saopštili da su u ruskom raketnom napadu na Kijev poginule tri osobe, među kojima dvoje dece, a povređeno njih 14.

AP Photo/Libkos
 

7.30 - Pet ljudi povređeno u ukrajinskom granatiranju Šebekina u Belgorodskoj oblasti

Pet osoba je povređeno u ukrajinskom granatiranju Šebekina u Belgorodskoj oblasti, izjavio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je naveo da su tri osobe hospitalizovane, prenose RIA Novosti.

- Šebekino je pod neprekidnom vatrom: noćas u 12 sati u 3.40 i u 5.15 Oružane snage Ukrajine gađale su centar i periferiju grada - napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu.

Precizirao je da je direktno pogođena privatna kuća, usled čega je došlo do požara, da su oštećeni mnogi prozori i terase na kućama i stambenim zgradama i da su pogođene i administrativne zgrade. (Kraj) cv/tnj

7.10 - Ruske vlasti: Napad dronovima tretiraće se kao ratni zločin

Ruske vlasti će tretirati napad dronovima na Moskvu kao ratni zločin, objavio je ruski list "Komersant", pozivajući se na izvore.

Na slučaju radi jedinica specijalizovana za ratne zločine, genocid i rehabilitaciju nacizma, a u okviru istražnog komiteta zemlje, dodaje list.

Profimedia/Pentagon European Command
 

Izvori "Komersanta" tvrde da je pokrenuta krivična istraga o onome što Moskva smatra terorističkim napadom ukrajinske vlade. Pretpostavljeni motiv za napad bio je širenje panike među stanovnicima ruskog glavnog grada.

7.00 - Jurišnici Su-25 upali u zasedu lovaca grupe Vostok u pravcu Zaporožja

Protivvazdušne posade grupe Vostok oborile su 31- maja ukrajinski jurišni avion Su-25.

Kako se navodi u saopštenju, par jurišnih aviona Oružanih snaga Ukrajine pokušao je da napadne ruske položaje u blizini grada Orehova, u blizini naselja Novoandrejevka u Pohovskom okrugu Zaporoške oblasti.

6.57 Peskov: Evropa će morati da odgovara zbog isporuka oružja Ukrajini

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Dmitrij Peskov

Pre ili kasnije, Evropa će morati da se zamisli i odgovara pred svojim narodom zašto pumpa Ukrajinu oružjem, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Pre ili kasnije evropske države i oni koji su aktivno već potpuno ušli u ovaj sukob, moraće da razmisle i odgovaraju pred svojim narodom zbog čega to rade, jer neće moći da izbegnu negativne posledice - rekao je Peskov u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu, koji je objavio snimak na svom Telegram kanalu.

On je istakao da oni već sada doživljavaju negativne posledice na ekonomskom planu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike