SAD do sada Ukrajini dale 38,3 milijarde dolara vojne pomoći, i dalje se najavljuje ukrajinska kontraofanziva

31.05.2023

20:16

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

SAD do sada Ukrajini dale 38,3 milijarde dolara vojne pomoći, i dalje se najavljuje ukrajinska kontraofanziva
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

U toku je 462. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Napad dronovima na Moskvu, pogođene dve stambene zgrade.

Ukrajinski vojnici pucali su na privremeni smeštaj gde su se nalazili preseljeni stanovnici Šebekinskog okruga Belgorodske oblasti. 

Šef Čečenije Ramzan Kadirov predložio je uvođenje vojnog stanja u Rusiji, napominjući i da mere preduzete kao odgovor na napad dronom na Moskvu treba da budu „ne oštre, već okrutne”. 

Ministarstvo odbrane izvestilo je o udarima na centre odlučivanja u Ukrajini, gde su "planirani teroristički akti". 

Najvažnije činjenice

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

21.09 - SAD do sada Ukrajini dale 38,3 milijardi dolara vojne pomoći

Ukupan iznos američke vojne pomoći Ukrajini od kada je Džozef Bajden na mestu predsednika SAD iznosi 38,3 milijarde dolara, a od početka specijalne vojne operacije Rusije iznosi 37,6 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

U saopštenju se dodaje i da će vrednost najnovijeg paketa vojne pomoći Ukrajini iznositi 300 miliona dolara.

20.47 - Bela kuća: SAD ne znaju ko je odgovoran za napad dronovima u Rusiji

SAD nemaju konkretne informacije o tome ko je odgovoran za napad dronovima u Moskvi ove nedelje, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
Kirbi je dodao i da SAD ne planiraju da istražuju taj slučaj, preneo jen Rojters.

20.18 - NATO: Rusija ne odlučuje o članstvu Ukrajine

NATO neće dozvoliti da Rusija odlučuje kada Ukrajina može da se pridruži severnoatlantskom savezu, saopštili su zvaničnici Norveške koja je domaćin samita ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

- Na Ukrajini i NATO saveznicima je da odluče kada će Ukrajina postati članica NATO. Nije na zvaničnoj Moskvi da odlučuje o tom pitanju - izjavila je norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfeld.

20.12 - Makron: Zapad možda preispita pomoć Ukrajini

Zapad bi mogao da preispita svoju pomoć Ukrajini, ako sukob preraste u dugotrajan rat, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji Globsec u Bratislavi i istakao da se velike nade polažu u potencijalnu ukrajinsku kontraofanzivu.

- Spremamo se za mogućnost da ovaj sukob postane dugotrajan. Moramo pripremiti naše javno mnjenje za dugoročnu podršku Ukrajini u slučaju sukoba visokog i srednjeg intenziteta - rekao je Makron.

AP Photo/Michel Euler
Emanuel Makron

19.47  - Peskov: Zapad neće moći unedogled da hrani svoje građane rusofobijom

Vlasti evropskih zemalja neće moći u nedogled da hrane svoje građane rusofobijom jer narod već oseća negativne ekonomske posledice podrške Ukrajini, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

18.43 - Predsednik Brazila i papa Franja razgovarali o ratu u Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva razgovarao je telefonom sa papom Franjom o ratu u Ukrajini i zaštiti životne sredine.

Lula je zahvalio papi na njegovim mirovnim naporima i izrazio žaljenje zbog eskalacije sukoba između Ukrajine i Rusije.

17.46 - Posle napada na Moskvu građani kupuju oružje za obaranje dronova

Nakon što je nekoliko ukrajinskih bespilotnih letelica napalo objekte u Moskvi 30. maja, Moskovljani su počeli aktivno da kupuju oružje protiv dronova, izjavio je jedan zvaničnik ruske namenske industrije.

- Porasla je prodaje oružja protiv bespilotnih letelica. Kupovane su uglavnom sačmarice - rekao je ovaj neimenovani zvaničnik za TASS.

Prema njegovim rečima, najniža cena puške koja se može koristiti protiv drona je 1,5 miliona rubalja, ali potražnja je porasla bez obzira na cene.

Tanjug/AP Photo
Nekoliko zgrada je oštećeno u napadu dronovima na Moskvu

16.30 - Ankara: Putin bi mogao da poseti Tursku nakon inauguracije Erdogana

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da dođe u zvaničnu posetu Turskoj nakon inauguracije Redžepa Tajipa Erdogana koji je ponovo izabran za predsednika u drugom krugu izbora prošlog vikenda, izjavio je za Tass dobro upućeni, neimenovani izvor u Ankari.

- Ako do takve posete dođe, dvojica lidera će razgovarati o sukobu u Ukrajini i dogovoru o izvozu žitarica iz crnomorskih luka - rekao je izvor.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Erdogan i Putin

16.28 - Bela kuća: Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom leta

Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom leta. SAD su u kontaktu s Kijevom od početka planiranja ofanzivnih dejstava, pripremaju nove isporuke naoružanja, saopšteno je iz Bele kuće.

- Želimo da Ukrajina ima sve što joj je potrebno da se zaštiti dok se priprema za ofanzivu na leto. Nameravamo da nastavimo predaju vojnih sredstava, planiramo isporuke odbrambenih sistema u Ukrajinu tokom leta, uključujući i blisku budućnost - rekao je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi.

15.58 - Skaj njuz: Vanredna situacija u Nuklearnoj elektrani Zaporožje bila bi veća katastrofa od Černobilja i Fukušime

U slučaju vanredne situacije u Zaporoškoj nuklearki može se dogoditi katastrofa veća nego u Černobilju 1986. godine ili u Fukušimi 2011. godine, rekli su zaposleni u nuklearki u izjavi za TV "Skaj njuz".

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

- Nivo radioaktivnog zračenja i, što je najvažnije, hiljade kvadratnih kilometara zemljišta i mora biće zagađeno. To će biti gore od Fukušime i Černobilja - rekao je jedan od zaposlenih, dok se drugi požalio na manjak broja zaposlenih.

15.52 - Kijev dobio novi paket pomoći od SAD

Ukrajinski ministar finansija saopštio je da je Kijev dobio novi paket bespovratne pomoći od SAD u iznosu od 1,25 milijardi dolara kako bi država realizovala socijalna davanja.

15.45 - Rusija: Prigožin traži da pravosuđe istraži zločine ruskih vojnih zvaničnika

Prvi čovek ruske privatne plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da je od nadležnih pravosudnih organa zatražio da istraže navodne zločine koje su počinili ruski vojni zvaničnici pre i tokom sukoba u Ukrajini.

15.35 - Hitfeld: Švedska treba da postane članica NATO pre samita u julu

Švedska treba da postane punopravna članica NATO što je pre moguće, a pre samita NATO u Viljnusu u julu, izjavila je norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Hitfeld.

- Apsolutno nema razloga za zadržavanje Švedske - rekla je ona uoči dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Oslu.

Novi švedski zakon o antiterorizmu koji ove nedelje stupa na snagu trebalo bi da otvori put toj zemlji da premosti veto Turske i priključi se NATO savezu već u narednim nedeljama, izjavio je ranije danas švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom.

AP Photo/Virginia Mayo
 

14.23 - Nemačka vlada oduzima licence za četiri od pet ruskih konzulata

Nemačka vlada oduzima licence za četiri od pet ruskih konzulata u Nemačkoj, izjavio je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Taj potez dolazi kao odgovor na odluku Moskve da ograniči broj nemačkih diplomata u Rusiji na 350, rekao je portparol, navodeći da će povlačenje biti završeno do kraja godine. 

Kako podseća Rojters, u skladu s tom odlukom Rusije, nemački konzulati u Kalinjingradu, Jekaterinburgu i Novosibirsku biće zatvoreni, a ostaće da radi samo nemačka ambasada u Moskvi i konzulat u Sankt Peterburgu.

12.22 - Objavljene poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine Stepanom Poltorakom i Valerijom Geletejom, kao i za bivšim načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Muženkom, koji su u Rusiji optuženi za genocid nad civilnim ruskojezičnim stanovništvom Donbasu.

10.24 - Eksplozije u centru Donjecka

U centru Donjecka odjeknulo je najmanje sedam eksplozija, aktivirana je protivvazduhoplovna odbrana.

Prema navodima bezbednosnih struktura Donjecke Narodne Republike, snage PVO su iznad Budenovskog rejona Donjecka oborile jednu ukrajinsku raketu.

10.13 - Dron pao u krug rafinerije na jugu Rusije, nema žrtava niti pričinjene štete

Neidentifikovani dron pao je u krug rafinerije nafte Ilski, u Krasnodarskom kraju, na jugu Rusije, ali nije izazvao žrtve niti pričinio materijalnu štetu, saopštio je danas regionalni Operativni štab.

- Prema navodu Hitnih službi, pretpostavlja se da je u okrugu Severski, oko 4.00 sata, pao neidentifikovani dron na teritoriju rafinerije nafte Ilski. Kao rezultat, dron se srušio. Infrastruktura rafinerije nafte nije oštećena, nije bilo požara. Nema opasnosti po civilno stanovništvo. Nije bilo materijalne štete - naveo je štab na Telegramu, preneo je TASS.

10.10 - Medvedev: Britanija je u ratu sa Rusijom, njihovi zvaničnici su legitimne mete

AP Photo/STR
 

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da London protiv Moskve faktički vodi neobjavljeni rat, što znači da se svaki britanski zvaničnik može smatrati legitimnom vojnom metom.

9.56 - Dva pripadnika „Azova“ osuđena na po 25 godina zatvora

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je na po 25 godina strogog zatvora dvojicu pripadnika ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Azov“ (u Rusiji zabranjen kao teroristička organizacija) zbog ubistva dvoje civila u Marijupolju, saopštila je pres-služba Glavnog vojnog tužilaštva i Istražnog komiteta Rusije.

Kako se navodi, sredinom marta prošle godine Aleksandar Pedak i Evgenije Visocki su zajedno s drugim vojnicima napali obezbeđenje fabrike „Azovstalj“, koja je u to vreme bila pod kontrolom oružanih formacija Ukrajine. Primetili su dvojicu muškaraca u civilnoj odeći i pucali na njih.

9.28 - Zaharova: Zapad ima podli stav o napadu dronova na Moskvu

Zapad ima podli stav o napadu dronova na Moskvu, jer oni komentarišu samo ono što žele da komentarišu, a to je propaganda, izjavila je u intervjuu za Sputnjik portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- To je, naravno, veoma podla pozicija. Nema drugih reči ni odrednica: oni vide i komentarišu samo ono što im je korisno, a to je propaganda - rekla je ona odgovarajući na pitanje o reakcijama EU i SAD na napad dronovima na Moskvu.

9.15 - Šojgu uručio državne nagrade herojima SVO

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uručio je državne nagrade herojima specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Profimedia
 

- Pre svega, želeo bih da čestitam nagrađenima, onima koji su dobili visoka zvanja heroja Ruske Federacije i druge državne nagrade. Domovina je visoko vrednovala vaš ratni trud. Nadam se da ćete i dalje s istom verom i istinom služiti otadžbini, našoj zemlji i da ćete nastaviti tradiciju svojih predaka - naveo je Šojgu.

8.25 - Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Luganske oblasti povećan na pet

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju živinarske farme u selu Karpati u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj republici (LNR) povećan je na pet, saopštilo je danas predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

8.20 - Grosi najavio putovanje u Kijev i NE Zaporožje, možda i u Moskvu

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi saopštio je da planira da uskoro poseti Kijev i Zaporošku nuklearnu elektranu u Ukrajini, a možda i Moskvu.

On je istakao da eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA u ovom trenutku nisu uočili raspoređivanje teškog naoružanja u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani. Prema njegovim rečima, IAEA ima "veoma dobre stručnjake" koji mogu da identifikuju ovu vrstu opreme.

Grosi je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da ni nakon višemesečnih napora nije uspeo da obezbedi dogovor dve strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa, koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje.

On je zatražio od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite nuklearne elektrane Zaporožje u koje spada obaveza da se napadi ne vrše na lokaciju i sa lokacije nuklearne elektrane, da se prostor nuklearke ne koristi za raspoređivanje teškog naoružanja kao što su višecevni raketni bacači i projektili, artiljerijski sistemi i municija i tenkovi, kao ni za stacioniranje trupa.

AP Photo/File
 

Na sastanku u Savetu bezbednosti UN, Grosi je zatražio da stanice za napajanje električnom energijom izvan lokacije NE Zaporožje ostanu dostupne i bezbedne, kao i svi drugi vitalni sistemi koji se moraju zaštititi od napada ili sabotaža. (Kraj) aj/drm

Dodatne rubrike:

7.30 - Regionalne vlasti:Ukrajina gađala Šebekino u Belgorodskoj oblasti, 4 povređena

Kopiraj

Ukrajinske snage granatirale su mesto Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, a povređene su četiri osobe, saopštio je danas gubernator Vjačeslav Gladkov.

Kako je naveo, razbijeni su prozori i oštećene fasade i krovovi na osam stambenih zgrada, četiri privatne kuće, školi i dve upravne zgrade, prenose RIA Novosti.

Agencija navodi da su u utorak ukrajinske snage gađale objekat za privremeni smeštaj u Šebekinskom okrugu i da je poginuo radnik obezbeđenja, dok su dve osobe povređene.

7.20 - U ukrajinskom granatiranju Luganske oblasti četvoro poginulih, 16 povređenih

Četiri osobe su poginule, a 16 povređeno u ukrajinskom granatiranju živinarske farme u selu Karpati u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštilo je danas predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Kako je navedeno, u napadu je oštećena zgrada farme, prenosi agencija RIA Novosti. Zvanična Moskva je u septembru prošle godine proglasila pripajanje Rusiji Luganske i još tri ukrajinske oblasti.

7.10 - Grosi od Ukrajine i Rusije traži da poštuju principe za zaštitu nuklearke u Zaporožju

AP Photo/Markus Schreiber
 

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite Nuklearne elektrane Zaporožje.

Grosi je rekao da ni nakon višemesečnih napora nije uspeo da obezbedi dogovor dve strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje.

U Grosijevih pet principa spada obaveza da se napadi ne vrše na lokaciju i sa lokacije nuklearne elektrane, da se NE ne koristi za raspoređivanje teškog naoružanja kao što su višecevni raketni bacači i projektili, artiljerijski sistemi i municija i tenkovi, kao ni za stacioniranje trupa.

Na brifingu u Savetu bezbednosti UN, Grosi je zatražio da stanice za napajanje električnom energijom izvan lokacije NE ostanu dostupne i bezbedne, kao i svi drugi vitalni sistemi koji se moraju zaštititi od napada ili sabotaža.

7.00 - Bela kuća o napadu dronova na Moskvu: Ne podržavamo napade unutrar Rusije i tačka

Američke vlasti jasno stavljaju do znanja Ukrajini, javno i privatno, da ne podržavaju njene planove za napade na teritoriji Rusije upotrebom oružja proizvedenog u SAD, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Profimedia
 

- Prikupljamo podatke, neću da raspravljam o hipotetičkim pitanjima - rekla je ona, misleći na napad ukrajinskih dronova na Moskvu i Podmoskovlje.

- Ne podržavamo upotrebu tehnike američke proizvodnje za napade unutar Rusije. I to je sve. Tačka. Bili smo vrlo jasni u vezi sa tim. I nastavljamo da to radimo. I jasno smo to radili ne samo javno, već i u zatvorenim kontaktima sa Ukrajincima - precizirala je portparolka.

Ona je još jednom kritikovala odluku ruskih vlasti da pokrenu specijalnu vojnu operaciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike