SAD u sredu objavljuju nove antiruske sankcije! Grosi: Situacija sa Zaporoškom nuklearkom je i dalje opasna

31.05.2023

21:46 >> 00:06

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

SAD u sredu objavljuju nove antiruske sankcije! Grosi: Situacija sa Zaporoškom nuklearkom je i dalje opasna
Ilustracija - Copyright Profimedia/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Vadim Belikov

U toku je 461. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Napad dronovima na Moskvu, pogođene dve stambene zgrade.

Zelenski je rekao da je odobrio tajming kretanja trupa tokom kontraofanzive, kao i da su „odluke donete“. 

Oko 200 stanovnika Belgorodske oblasti biće prebačeno u Penzu zbog napada Oružanih snaga Ukrajine. 

Najvažnije činjenice

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

00.05 - Šuang: Izbegnuti pretnje nuklearnim objektima

Zamenik kineskog predstavnika u UN Geng Šuang pozvao je strane u sukobu u Ukrajini da izbegavaju pretnje nuklearnim objektima: „Pozivamo zainteresovane strane da se pridržavaju duha humanosti, nauke, zdravog razuma i saradnje, da se striktno pridržavaju Konvencije o Nuklearna bezbednost i drugi relevantni međunarodni instrumenti, izbegavajte sve radnje koje dovode u opasnost nuklearna postrojenja i ulažu sve napore da izbegnu bilo kakve incidente.

23.55 - Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao Tursku da odmah verifikuje pristupanje Švedske NATO savezu

23.20 - „Odgovor će biti prilično oštar“: Nebenzja o napadima Kijeva na Zaporošku nuklearku i Energodar

22.41 - Kina se zalaže za podršku obnavljanju mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine što je pre moguće, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Kine u UN Gen Šuan.

21.45 - Evropski lideri se sastaju u Moldaviji da podrže zemlju na granici sa Ukrajinom

Predstavnici 27 članica, EU i 20 drugih evropskih zemalja sastaće se u četvrtak u Moldaviji u znak podrške toj zemlji na granici sa Ukrajinom.

Oni će se tom prilikom dotaći niza strateških pitanja i pokrenuti novu partnersku misija Evropske unije u Moldaviji.

Međutim, kako prenosi Rojters, fokus će biti na simboličnoj demonstraciji jedinstva na pragu Ukrajine.

21.27 - Grosi: Situacija sa Zaporoškom nuklearkom je i dalje opasna

Međunarodna agencija za atomsku energiju sprovodi kontrolu i prati da se nuklearni materijali ne koriste za vojne ciljeve, rekao je šef agencije Rafael Grosi.

On je na sednici SB UN ocenio da je situacija u vezi sa Zaporoškom nuklearkom i dalje opasna i krhka kada je reč o nuklearnoj i fizičkoj bezbednosti. U poslednje vreme nuklearka je sedam puta isključivana iz sistema za snabdevanje strujom i prelazila na rad uz pomoć generatora, naveo je on.

Prema njegovim rečima, to što do sada nije bilo nuklearnih havarija u nuklearki je čista sreća, ali jednom može da se dogodio da sreća okrene leđa.

AP Photo/Markus Schreiber
Rafael Grosi

21.18 - U napadu na centar za privremeni smeštaj preseljenih iz Belgorodke oblasti ubijena jedna osoba, povređene dve

Jedna osoba je poginula u ukrajinskom granatiranju centra za privremeni smeštaj preseljenih stanovnika Belgorodske oblasti, izjavio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

- Oružane snage Ukrajine iz topovske artiljerije granatirale su centar za privremeni smeštaj u kom su se nalazili civili - starci i deca. Poginuo je čuvar ove ustanove. Još dvoje ljudi je ranjeno. Oni su u teškom stanju i nalaze se na odeljenju intenzivne nege - napisao je gubernator.

20.52 - Kadirov poziva na uvođenje vanrednog stanja u Rusiji nakon napada dronovima

Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov je nakon napada dronovima na Moskvu objavio na svom Telegram kanalu da bi u Rusiji trebalo da bude proglašeno vanredno stanje.

- Smatram da je neophodno da se proglasi vanredno stanje u Rusiji i da se iskoriste sva borbena sredstva namenjena za to kako bi se odjednom očistila cela ova teroristička ćelija. Smatram da be bi trebalo da se koriste termini 'ukrajinska vojska i ukrajinski političari', već umesto toga - samo teroristi - napisao je Kadirov, prenele su RIA Novosti.

20.16 - SAD spremile novi paket sankcija Rusiji

Sjedinjene Američke Države će u sredu objaviti nove antiruske sankcije, povezane sa navodnim „isporukama ruskih dronova“ i „ruskim dezinformacijama“, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

19.40 - UN o napadu na Moskvu: Osuđujemo sve napade na civile, ali ukrajinski gradovi su i dalje ugroženiji

AP Photo
 

Ujedinjene nacije osuđuju sve napade na civile i infrastrukturu, ma gde da se dešavaju, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara svetske organizacije Stefan Dižarik, odgovarajući na pitanje o napadu dronova na Moskvu.

- Takođe, važno je istaći da su poslednji napadi u Moskvi neuporedivi sa intenzivnim napadima na ukrajinske gradove kojima nastavljamo da svedočimo - naglasio je Dižarik.

18.16 - Sistem PVO deluje u Melitopolju

Predsednik pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov rekao je da su, prema preliminarnim podacima, eksplozije u gradu izazvane pokušajima ukrajinskih snaga da izvedu raketni napad.

17.30 - Granatirano privremeno boravište građana ruskog Šebekinskog okruga

Ukrajinske snage granatirale su privremeno boravište građana Šebekinskog okruga u Belgorodskoj oblasti, ima poginulih i ranjenih, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.

16.44 - Traži se zabrana uvoza ruskih knjiga u Ukrajinu

Peticija sa zahtevom ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da potpiše zakon o zabrani uvoza i raspodele knjiga ruskih izdavača sakupila je nešto malo više od 25.000 glasova koliko je neophodno da bi ona bila uzeta u razmatranje.

Vrhovna rada je 19. juna prošle godine usvojila izmene zakona koje se tiču uvođenja ograničenja na uvoz knjiga uz Rusije i Belorusije, ali bez obzira na jednoglasan stav parlamenta i preporuku vlade Zelenski do sada nije potpisao dokument.

16.12 - Kadirov: SAD ignorišu terorističke aktivnosti kijevskog režima

AP Photo/Musa Sadulayev, FILE
Ramzan Kadirov

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da je nacističko rukovodstvo u Kijevu koristi terorističke metode. Oni su teroristi i zemlje Zapada treba da se zamisle koga sponzorišu.

- SAD oduvek stavljaju oznaku da je neko terorista, bez suda i istrage, a ovde ima očiglednih dokaza o terorističkim aktivnostima... Evropske zemlje treba da se zamisle koga sponzorišu i pod kojim uslovima isporučuju oružje. Kada Rusija zakuca na vrata, na primer, Nemačke ili Poljske, neće imati čime da odgovore - sve oružje su potrošili na Ukrajinu - napisao je on na Telegramu.

15.47 - Putin: Napad dronovima na Moskvu je teroristički akt

Napad ukrajinskih dronova na Moskvu je akt terorizma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Napad na civilne objekte potvrđuje kakvim metodama se koristi Kijev, istakao je ruski lider.

15.15 - Lavrov optužio Zapad da podržava genocid u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Zapad podržava genocid u Ukrajini kroz podršku mirovnom planu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, u okviru kog on tvrdi da će uništiti sve što je rusko na istoku Ukrajine i na Krimu.

Rusija već dugo optužuje Zapad da ignoriše ukrajinski progon stanovništva koji govori ruski jezik na istoku Donbasa i u drugim područjima, preneo je Rojters.

- Zaključak je vrlo jednostavan - Zapad direktno podržava genocid - rekao je Lavrov.

14.37 - Ruska vojska izvela raketne napade na ukrajinske centre za donošenje odluka

Oružane snahe Rusije izvele su raketne napade na ukrajinske centre za odlučivanje gde su pod rukovodstvom zapadnih stručnjaka pripremani teroristički napadi na teritoriji Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP
 

- Oružane snage Rusije su tokom dana izvele grupne udare visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog baziranja na centralna mesta odlučivanja, gde su pod rukovodstvom stručnjaka zapadnih obaveštajnih službi planirani teroristički napadi na teritoriji Rusije. Svi naznačeni objekti su pogođeni - navodi se u saopštenju.

13.51 - SAD i EU kritikovale nacrt poljskog zakona o ispitivanju uticaja Rusije

SAD i EU kritikovale su danas nastojanje Poljske za zakon koji bi mogao da spreči političke protivnike da obavljaju javne funkcije, i to, kako se navodi, bez punog pravnog objašnjenja.

- Vlada SAD je zabrinuta zbog usvajanja novog zakona od strane poljske vlade koji bi mogao biti zloupotrebljen za mešanje u slobodne i poštene izbore u Poljskoj. Takav zakon mogao bi se koristiti za blokiranje kandidature opozicioniһ političara bez odgovarajućeg postupka - rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, dok je komesar za pravosuđe EU Didije Rejners naveo da bi takav zakon ''mogao da liši građane, pojedince, prava da budu birani na javnu funkciju''.

13.35 - Ukrajina traži 120 zapadnih lovaca

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov izjavio je da je Kijevu potrebno oko 120 zapadnih lovaca od kojih bi većinu trebalo da čine avioni F-16.

On je dodao da bi Velika Britanija i Nemačka napravile važan korak pridruživanjem grupi zemalja koje isporučuju Kijevu vojnu avijaciju.

12.47 - Peskov: Napad dronovima na Moskvu pokušaj Kijeva da uzvrati na napad u nedelju

Rusija je u nedelju izvela efikasan udar na jedan od ukrajinskih centara za donošenje odluka, a današnji napad dronovima na Moskvu bio je pokušaj Kijeva da uzvrati, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

12.03 - Jedna bomba u Moskvi nije eksplodirala

Stručnjaci za bombe pregledali su ostatke drona koji se zabio u stambenu zgradu u Moskvi i poslali ih na dalje ispitivanje.

Odeljenje za bombe i stručnjaci pregledali su ruševine u aveniji Lenjinski, zaključivši da ne predstavljaju pretnju.

11.24 - Kijev: Nije nam potrebna ruska teritorija

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov tvrdi da Kijevu, koji poslednjih meseci objavljuje da priprema ofanzivu, nije potrebna „ruska teritorija“, nego „normalni odnosi s Rusijom“ i dodao da Ukrajina ne namerava da napada teritoriju Rusije.

- Nama nije potrebna ruska teritorija - odgovorio je on u intervjuu za medijsku grupu „Fank“ na pitanje novinara namerava li Kijev da u okviru kontraofanzive napadne Rusiju.

11.23 - Kijev duguje više od 116 milijardi evra, dug u aprilu porastao za 4,1 milijarde

Ukrajinski državni dug zaključno sa 30. aprilom iznosi 124,3 milijarde dolara, što je otprilike 116,1 milijardi evra, saopštio je predsednik odbora ukrajinskog parlamenta Vrhovne rade za finansije, poresku i carinsku politiku Danilo Getmancev.

On je dodao da je ukrajinski državni dug u aprilu porastao za 4,4 milijarde dolara, odnosno za 4,1 milijarde evra. 

11.20 - Podoljak: Kijev nije direktno umešan u napad dronom na Moskvu

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak negirao je da Kijev direktno umešan u današnji napad dronom na Moskvu, ali je rekao da Ukrajina uživa gledajući događaje i predviđa porast ovakvih napada.

Rusija je saopštila da je Ukrajina izvela svoj najveći napad dronom na Moskvu, ali da je protivvazdušna odbrana uništila svih osam bespilotnih letelica.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Mihail Podoljak

8.30 - Sobjanin: Dve osobe zatražile medicinsku pomoć nakon napada dronovima na Moskvu

U Moskvi su dve osobe zatražile medicinsku pomoć nakon napada dronovima, izjavio je danas gradonačelnik Sergej Sobjanin.

Dodao je da su povrede takve da nisu zahtevale hospitalizaciju, prenosi Interfaks. Sobjanin je naveo da hitne službe nastavljaju radom na terenu. Prethodno je Sobjanin izjavio da je rano jutros u napadu dronova na Moskvu oštećeno nekoliko zgrada.

Naveo je da su stanari pojedinih ulaza dve zgrade koje su oštećene evakuisani iz bezbednosnih razloga, a da će odmah po završetku rada hitnih službi moći da se vrate u svoje domove.

8.00- Gradonačelnik Moskve: Dronovima napadnuta i Moskva, manja oštećenja na objektima

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da je rano jutros u napadu dronova na Moskvu došlo do manjih oštećenja na nekoliko zgrada.

Načelnik Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je oboreno nekoliko dronova.

Prema njegovim rečima, u Podmoskovlju je dejstvovala protivvazduhoplovna odbrana i nekoliko dronova je oboreno na prilazu Moskvi. Vorobjov je zamolio građane da ostanu mirni.

7.20 - Ukrajina: Napad dronovima na Kijev, uništeno više od 20 letelica

Vojna administracija Kijeva saopštila je da je protivvazduhoplovna odbrana tokom noći uništila više od 20 ruskih dronova koji su napali ukrajinsku prestonicu, preneo je Rojters.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popka nazvao je napad "velikim" i u "nekoliko talasa", a dodao je da su u napadu korišćeni dronovi iranske proizvodnje.

Kako prenosi Rojters, reč je o trećem napadu na Kijev u 24 sata.

7.15 - Borelj: Rusija neće pregovarati dok pokušava da dobije rat

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da veruje da Rusija neće biti voljna da pregovora dok još uvek pokušava da dobije rat u Ukrajini, kao i da nije optimista kada je reč o tome šta bi moglo da se dogodi ovog leta.

"Vidim koncentraciju trupa na obe strane, jasnu volju Rusije da pokuša da dobije rat", rekao je Borelj na događaju u Barseloni.

Olivier Matthys, Pool Photo via AP
 

On je dodao da je Rusija u više navrata signalizirala da neće prekinuti vojnu kampanju, dok se ne ostvare njeni vojni ciljevi.

"Bojim se da će se rat nastaviti do leta. Putin je tamo okupio preko 300.000 ljudi, duplo više nego što je imao kada je pokrenuo invaziju", rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je rekao da je rusko vojno prisustvo u Ukrajini "ogromno", kao i da Moskva svakodnevno bombarduje Ukrajinu i uništava civilnu infrastrukturu.

"Bojim se da oni to ne rade bez plana. Moramo da budemo spremni da nastavimo da pomažemo Ukrajini, jer ako joj ne pomognemo, Ukrajina ne može da se brani sama", naglasio je Borelj.

7.00 - Bugarski ekspert: Možda će F-16 poleteti iz Bugarske ka Ukrajini

Parlamentarne bugarske stranke će ipak uspeti da formiraju regularnu vladu uprkos nedavnom skandalu u vezi sa drugom po veličini političkom silom „Nastavljamo promene“, smatra bugarski sociolog Ivo Hristov.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

On je na taj način komentarisao objavljeni zapis sa zasedanja Nacionalnog saveta partije na kome je njen kopredsednik Asen Vasiljev rekao da su ambasade odobrile nove šefove specijalnih službi.

Bugarski sociolog veruje da će takva vlada biti formirana zbog toga što se na bugarske političare na ovaj način vrši snažan spoljni pritisak. Vlada će na sebe preuzeti zadatak da sprovede ulogu koja je dodeljena zemlji: da bude uslužna teritorija u mogućem ratu. On je pretpostavio da bi teritorija Bugarske mogla biti aerodrom za američke lovce F-16, koji bi mogli biti isporučeni Ukrajini.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike