MIP Rusije: Moskva i Peking spremni da unaprede spoljnopolitičku saradnju

26.05.2023

18:59

0

Ističe se da su obe strane uvek usmerene na održavanje mira i stabilnosti u regionu i svetu u celini

MIP Rusije: Moskva i Peking spremni da unaprede spoljnopolitičku saradnju
Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i specijalni izaslanik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui izrazili su danas spremnost za dalje jačanje spoljnopolitičke saradnje Moskve i Pekinga, saopštilo je rusko Ministartstvo spoljnih poslova (MIP).

Ističe se da su obe strane uvek usmerene na održavanje mira i stabilnosti u regionu i svetu u celini, preneo je TASS.

Na sastanku su strane razmenile mišljenja o situaciji oko Ukrajine i izgledima za regulisanje sukoba u toj zemlji, a šef ruske diplomatije je tom prilikom rekao da je Moskva posvećena diplomatskom rešavanju ukrajinske krize.

„Lavrov je izrazio zahvalnost kineskoj strani za uravnotežen stav o ukrajinskoj krizi i visoko je ocenio spremnost Pekinga da odigra pozitivnu ulogu u rešavanju sukoba. Ministar spoljnih poslova Rusije takođe je potvrdio posvećenost Moskve političko-diplomatskom rešavanju sukoba. Istovremeno je ukazao na postojanje ozbiljnih prepreka za nastavak mirovnih pregovora koje su stvorile ukrajinska strana i njeni zapadni pokrovitelji“, navodi se u saopštenju.

Prigozhin Press Service via AP
 

Obe strane su izrazile spremnost za dalje jačanje rusko-kineske spoljnopolitičke saradnje koja je usmerena na održavanje mira i stabilnosti u regionu i na celoj planeti.

Sastanak je održan u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, gde je kineski izaslanik proveo oko sat i po. Resor je napustio bez komentara.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je Li Hui tokom sastanka sa predstavnicima rukovodstva EU u Briselu istakao da je Kina uvek zauzimala objektivan i pravedan stav o ukrajinskom pitanju, aktivno promovišući mirovne pregovore.

„Između Kine i EU postoji veliko razumevanje po tom pitanju“, rekao je kineski izaslanik.

Posetom Rusiji završava se turneja specijalnog predstavnika Kine Li Huja tokom koje je posetio Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Nemačku i Belgiju, gde je razgovarao o kineskoj mirovnoj inicijativi za političko rešaavnje ukrajinske krize.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike