Nemac osuđen na tri godine zatvora zbog podržavanja Rusije: Sud nije bio blagonaklon

26.05.2023

23:03

0

Osim što je delio „proruske nacional-boljševičke ideje“, optuženi je otvoreno označio Ukrajinu kao „terorističku državu“ i koristio simbol „Z“

Nemac osuđen na tri godine zatvora zbog podržavanja Rusije: Sud nije bio blagonaklon
Ilustracija - Copyright AP Photo/Martin Meissner

Sud u Hamburgu osudio je jednog Nemca na tri godine zatvora, proglasivši ga krivim za pravdanje „ruske agresije“ na Ukrajinu i posedovanje ilegalnog oružja.

Tridesetdvogodišnji optuženi, identifikovan samo kao Marsel J., vodio je proruski Telegram kanal, čiji su logo i ime zasnovani na neregistrovanoj ultranacionalističkoj ruskoj partiji Drugaja Rusija (Druga Rusija), objavio je „Die Welt", pozivajući se na optužnicu.

Osim što je delio „proruske nacional-boljševičke ideje“, optuženi je otvoreno označio Ukrajinu kao „terorističku državu“ i koristio simbol „Z“ - koji se obično povezuje sa specijalnom vojnom operacijom Moskve u toj zemlji i koji je bio delimično zabranjena u Nemačkoj. Štaviše, kod Marsela J. pronađen je veliki nož, za koji se smatralo da je oružje sa sečivom.

Njegov saoptuženi, identifikovan samo kao 35-godišnji muškarac, optužen je da je saučesnik, ali je dobio samo šest meseci zatvora. Portparol suda je objasnio da je duga kazna Marsela J. u velikoj meri posledica njegovog prethodnog kriminalnog dosijea, a posebno nedavne presude za napad na novinara na javnom događaju krajem 2021.

Čovek je osuđen za napad u aprilu pred sudom u Berlinu na dve godine i četiri meseca zatvora. Sada će te dve presude biti kombinovane, kako to zahteva nemački zakon.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike