Razmena zarobljenika Ukrajine i Rusije, počelo prebacivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiju

25.05.2023

21:34

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Razmena zarobljenika Ukrajine i Rusije, počelo prebacivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiju
Ilustracija - Copyright AP Photo

U toku je 456. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Ruske vlasti ne žele da obelodanjuju informacije o zdravstvenom stanju glavnokomandujućeg Oružaniһ snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, izjavio je šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin. 

U Belgorodskoj oblasti formirano je sedam bataljona teritorijalne odbrane, ali pitanje njiһovog naoružanja još nije rešeno, rekao je guverner Gladkov. 

Na Krimu su rekli da će novac od prodaje stana Zelenskog na Jalti ići „za potrebe specijalne operacije“. 

Putin je rekao da se scenario „kolapsa“ ruske ekonomije očigledno neće ostvariti.

Najvažnije činjenice

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.20 - SAD planira novu vojnu pomoć Ukrajini

 

23.06 - Ukrajinski dron oštetio administrativnu zgradu u Belgorodskoj oblasti

Bespilotna letelica Oružanih snaga Ukrajine izbacila je eksplozivnu napravu u selu Oktobarski u Belgorodskoj oblasti, oštećena je administrativna zgrada, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov.

On je dodao da u napadu nema žrtava.

22.45 - Sistem protivvazduhoplovne odbrane oborio je ukrajinsku raketu u oblasti Morozovska u Rostovskoj oblasti, saopštio je gubernator tog regiona Vasilij Golubev.

21.35 - Lukašenko: Počelo prebacivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Belorusije.

21.30 - Američka vojna komanda: Kijev ne može povratiti teritorije u bliskoj budućnosti

Strateški cilj Ukrajine da vrati sve izgubljene teritorije ne izgleda kao da se može postići vojnim putem u bliskoj budućnosti, izjavio je predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili.

- Ukrajinski strateški cilj je da se oslobodi cela Ukrajina koju je Rusija okupirala. U Ukrajini koju je Rusija okupirala se nalazi nekoliko stotina hiljada ruskih vojnika. Ovo se možda može sprovesti vojnim putem, ali verovatno neće moći u kratkom roku - rekao je on.

20.11 - Zalužnji je živ

Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužnji, pojavio se u jednom snimku nakon tvrdnji da je teško ranjen u napadu kod Hersona ili, pak, da je preminuo.

20.10 - Razmena zarobljenika

Ukrajina je razmenila 106 zarobljenih vojnika sa Rusijom, saopštio je šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

Ukrajinski vojnici, među kojima je i osam oficira, zarobljeni su u borbama u istočnom gradu Bahmutu za koji je Rusija saopštila da ga je zauzela, a snage Kijeva tvrde da u njemu još imaju manje uporište.

20.00 - Mili: SAD zahtevaju od Ukrajine da ne koristi vojnu opremu za napade unutar ruske teritorije

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske, general Mark Mili, saopštio je da SAD već dugo zahtevaju od Ukrajine da ne koristi vojnu opremu koju je isporučio Vašington za napade unutar ruske teritorije.

Mili je rekao i da vojska SAD istražuje fotografije koje prikazuju američka vozila koja su navodno korišćena u napadu na ruski pogranični region Belgorod.
On je dodao i da je stav SAD protiv takve upotrebe američke opreme bio jasan Kijevu.

19.19 - Vagner šalje kući tela državljana SAD i Turske ubijenih u Bahmutu

Osnivač ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin saopštio je da šalje nazad tela američkog i turskog državljanina koji su ubijeni u borbama u ukrajinskom gradu Bahmutu.
Pripadnici Vagnera, koji za Moskvu ratuju u Ukrajini, prikazali su snimak na kome zatvaraju dva drvena kovčega, a zatim preko jednog prevlače američku zastavu, a preko drugog tursku.

18.59 - Ukrajinska vojska je granatirala Gorlovku, U napadu je ranjeno sedam osoba, rekao je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

16.44 - EU: Kina da igra konstruktivnu ulogu kako bi se uspostavio mir u Ukrajini

Evropska komisija je danas ponovo pozvala Kinu da igra konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, nakon što se visoki diplomata EU sastao sa kineskim specijalnim predstavnikom za evroazijska pitanja Li Huijem.

- EU očekuje da Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, igra konstruktivnu ulogu i da podseti na neophodnost poštovanja principa suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta bezuslovnim povlačenjem svih trupa i vojne opreme sa cele teritorije Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica - navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

16.42 - Zelenski razgovarao sa švedskim ministrom odbrane o podršci Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa švedskim ministrom odbrane Palom Jonsonom o situaciji na frontu i podršci Ukrajini u odbrani od ruske invazije.

- Sastanak sa švedskim ministrom odbrane Palom Jonsonom. Važna, prioritetna pitanja: avionska koalicija, situacija na linijama fronta, neopһodno oružje, formula mira, evroatlantske integracije Ukrajine, podrška Švedskoj. Svakim danom smo sve jači - poručio je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

15.23 - Iznad Belgoroda oboren dron

Na prilazu Belgorodu oborena je bespilotna letelica, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

- Iznad Belgorodskog rejona aktiviran je sistem protivvazduhoplovne odbrane - naveo je Gladkov.

14.50 - Rusija traži od Nemačke 82,3 milijarde dolara odštete zbog zločina iz Drugog svetskog rata

Ruski tužioci zatražili su danas od moskovskog regionalnog suda da zločine koje je nacistička Nemačka počinila u moskovskoj oblasti tokom Drugog svetskog rata priznaju kao genocid, procenjujući da je pričinjena šteta od oko 6,4 biliona rubalja, odnosno 82,3 milijarde dolara.

Kako navodi Rojters, nejasno je da li je takav potez uvod u nove zahteve za finansijsku kompenzaciju od Rusije modernoj nemačkoj, sa kojom su odnosi ozbiljno pogoršani zbog rata u Ukrajini.

14.33 - Ostin: SAD su Ukrajini pružile vojnu pomoć vrednu 65 milijardi dolara

SAD su zajedno sa svojim saveznicima pružile ili nameravaju da pruže Ukrajini ukupnu vojnu pomoć od 65 milijardi dolara, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin na onlajn sastanku kontakt-grupe za Ukrajinu.

Ostin je kopnene PVO sisteme nazvao „najvažnijom“ komponentom vojne pomoći, ali je podsetio i na isporuku oklopnih vozila, obuku devet „motorizovanih i mehanizovanih brigada“ i planove da se počne sa preobukom ukrajinskih pilota za američke lovce F-16 „u narednim nedeljama“.

Ukrajinsku stranu na ovom sastanku predstavlja ministar odbrane zemlje Aleksej Reznikov.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Lojd Ostin

14.23 - EU: Rusko-beloruski sporazum o nuklearnom oružju ne doprinosi deeskalaciji

Sporazum Moskve i Minska o razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja u Belorusiji ne doprinosi deeskalaciji situacije, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

- Naravno, ovo nije korak ka deeskalaciji, ovo nije korak ka smanjenju tenzija. Ovo je korak koji samo povećava tenzije, što bi se moglo posmatrati i kao dalja eskalacija i dalja provokacija u kontekstu protivpravne agresije Rusije i Belorusije koja sarađuje sa Moskvom - poručio je Stano, prenosi TASS.

On je dodao da će EU veoma pažljivo pratiti razvoj situacije.

14.11 - Rusija: Pozvani ambasadori Nemačke, Švedske i Danske zbog Severnih tokova

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo ambasadore Nemačke, Švedske i Danske na razgovor u znak protesta zbog odbijanja ovih zemalja da Rusiji dostave rezultate istrage o sabotaži Severnog toka.

Ambasadori Nemačke, Danske i Švedske su 25. maja pozvani na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde im je upućen oštar protest zbog potpunog odsustva rezultata navodnih nacionalnih istraga koje su vlasti ovih zemalja pokrenule o sabotaži gasovoda Severni tok 1 i 2. u septembru 2022. godine, kao i zbog njihove nesposobnosti da obezbede transparentnost istraga, istaklo je Ministarstvo, preneo je TASS.

12.07 - Šojgu: NATO koristi ukrajinsku krizu za jačanje infrastrukture u istočnoj Evropi

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je izjavio da NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za jačanje svoje vojne infrastrukture u istočnoj i centralnoj Evropi.

- Pokrenuta je još jedna faza širenja Alijanse. Modernizuje se vojna infrastruktura u istočnoj i centralnoj Evropi, raspoređuje se udarno oružje, a obim i intenzitet zajedničkih vežbi se povećavaju - rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane ODKB, prenosi TASS.

On je naveo da će ove godine najveće vojne vežbe biti Defender Europe 2023 u kojoj će učestvovati i zemlje koje nisu članice vojnog bloka.

Profimedia
Sergej Šojgu

11.39 - Moskva: Švedska ambasadorka pozvana na razgovor u rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Švedska ambasadorka Malena Mard pozvana je danas na razgovor u rusko Ministarstvo spoljniһ poslova gde su joj saopštene mere odmazde za proterivanje ruskiһ diplomata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljniһ poslova.

Ona je obaveštena da zbog kursa kraljevine ka konfrontaciji Moskvi, od 1. septembra obustavlja rad ruskog generalnog konzulata u Geteborgu, prenele su RIA Novosti.

11.12 - Kuleba: Kijev je spreman na pregovore samo po ukrajinskoj „formulu mira“

Kijev je spreman da razmatra mirovne inicijative samo u slučaju da one predviđaju teritorijalne ustupke i zamrzavanje sukoba, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u obraćanju povodom Dana Afrike.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ima svoju „formulu mira“ koja treba da bude osnova svih mirovnih napora. On je pozvao afričke zemlje da se pridruže njenoj realizaciji.

10.58 - Ruska vojska odbila još jedan napad dronovima na Krim

Više ukrajinskih bespilotnih letelica pokušalo je u četvrtak ujutru da pogodi Sevastopolj, rekao je guverner krimskog lučkog grada u kom se nalazi ruska Crnomorska flota. Napad je, kako se izveštava, odbijen bez štete.

Profimedia
 

- Rano ujutru naša vojska je odbila još jedan napad dronom na Sevastopolj - napisao je guverner Mihail Razvožajev u objavi na Telegramu.

Snage Crnomorske flote oborile su najmanje dve bespilotne letelice iz malokalibarskog oružja, dok je „još nekoliko“ neutralisano i oboreno elektronskim ratovanjem, tvrdi zvaničnik. Vojska tek treba da izda saopštenje.

- Nijedan objekt u gradu nije oštećen - rekao je Razvožajev i dodao da sve službe bezbednosti „nastavljaju da prate situaciju“.

10.54 - Ukrajinski generalštab: Rusija dosad izgubila više od 205.000 vojnika

Ukrajinski generalštab saopštio je danas da je Rusija od početka rata, 24. februara 2022. godine, izgubila 205.260 vojnika, preneo je "Kijev independent".

U taj broj ulazi, kako tvrdi ukrajinska vojska, 500 žrtava među ruskim snagama u prethodna 24 sata.

Prema izveštaju, Rusija je izgubila 3.795 tenkova, 7.432 borbena oklopna vozila, 6.148 vozila i cisterni, 3.359 artiljerijskih sistema, 570 višecevnih raketnih sistema, 327 protivvazdušnih sistema, 309 aviona, 296 helikoptera, 2.907 dronova i 18 čamaca/brodova.

10.26 - Potpisan dokument o skladištenju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji

Profimedia
Lukašenko i Putin

Ministri odbrane Rusije i Belorusije, Sergej Šojgu i Viktor Krenjin, potpisali su danas u Minsku dokumente kojima se definišu procedure za skladištenje ruskog nuklearnog oružja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije.

Kako je saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije, tokom sastanka su potpisana dokumenta kojima se utvrđuje postupak držanja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije, preneo je TASS.

Mere koje preduzimaju Rusija i Belorusija "u skladu su sa svim postojećim međunarodnim pravnim obavezama", naglasio je Šojgu.

10.11 - Peskov o pisanju "Njujork tajmsa": Od početka smo govorili ko je napao Kremlj

Nakon izveštaja "Njujork tajmsa" da američka administracija veruje da ukrajinski obaveštajci stoje iza napada dronovima na Kremlj, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da je Moskva od starta to tvrdila.

Njujorški list je dodao da američki zvaničnici ne znaju koja jednica stoji iza napada.

- Na kraju krajeva, nije bitno koja jedinica kijevskog režima je stajala iza napada. Kijevski režim je stajao iza napada, svi znamo to, svesni smo i to ćemo imati u vidu - poručio je Peskov.

9.13 - Podoljak: Kontraofanziva je počela pre nekoliko dana

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine počela pre nekoliko dana.

- Kontraofanziva traje već nekoliko dana, ovaj rat proteže se na 1.500 kilometara duž granice, ali su odvojene operacije već počele - rekao je on za televiziju „RAI 1“.

Podoljak je dodao da Kijev namerava da koristi naoružanje koje su mu predale zapadne zemlje samo za izvođenje vojnih operacija na onim teritorijama koje smatra svojim.

8.56 - Prva faza obuke pilota za F-16 odvijaće se u Britaniji

Prva faza obuke ukrajinskih pilota na lovcima F-16 biće održana u Velikoj Britaniji, piše list „Forin polisi“, pozivajući se na predstavnika britanske vlade.

Prema navodima lista, početnu obuku proći će dvadesetak pilota.

- To će biti osnovna obuka na zemlji za ukrajinske pilote, koji će zatim biti spremni za konkretniju obuku na F-16 - dodao je on.

AP Photo/Chiang Ying-ying, File
 

8.30 - Ukrajinska vojska: Tokom noći oboreno 36 ruskih dronova iranske proizvodnje

Rusija je na Ukrajinu tokom noći lansirala 36 iranskih dronova tipa "šahid", saopštilo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i navelo da su sve bespilotne letelice oborene. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo dodaje da je ruska vojska verovatno ciljala ključnu infrastrukturu i vojne objekte u zapadnim regionima, ne pomenuvši da li je došlo do oštećenja, preneo je "Kijev independent". Ukrajinska Južna komanda saopštila je da je uništila tri drona iznad Nikolajevske oblasti i jedan iznad oblasti Odesa.

Još jedan dron je uništen iznad oblasti Černivci, rekao je regionalni guverner Ruslan Zaparanjuk. Nešto ranije, šef vojne administracije Kijeva Serhij Popko rekao je da su ruske snage danas ciljale glavni grad Ukrajine 12. put ovog meseca. "Protivvazdušna odbrana oborila je sve dronove koji su išli ka Kijevu", rekao je Popko.

7.50 - UNHCR: Više od osam miliona izbeglica iz Ukrajine stiglo u evropske zemlje

 Ukupno 8.249.055 izbeglica iz Ukrajine stiglo je u evropske zemlje, uključujući Rusiju, otkako je zvanična Moskva pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju, saopšteno je iz kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Prema podacima UNHCR, broj izbeglica se samo tokom protekle nedelje povećao za 8.766, prenosi TAS S. UNHCR je saopštio da je od 24. februara prošle do 23. maja ove godine čak 2.852.395 ljudi potražilo utočište u Rusiji.

tanjug/AP Photo/Bernat Armangue)
 

Slede Poljska sa 1.605.738, Nemačka 1.061.623, Češka 520.234, Velika Britanija 204.700, Španija 179.884, Italija 175.107, Bugarska 159.225, Rumunija 132.362, Francuska 118.994, Slovačka 116.718 i Moldavija 108.889, dok u drugim državama broj izbeglica ne prelazi 100.000. U nacionalne programe privremene zaštite i podrške uključeno je čak 5.246.661 izbeglica, navodi se u saopštenju UNHCR.

7.40 - Zelenski: Isporuka lovaca F-16 je signal da će Rusija izgubiti

Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biče signal da će Rusija biti gubitnik, a što pre ta odluka bude sprovedena, to bolje, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

AP Photo/Susan Walsh
 

- Prvi ukrajinski F-16 biće jedan od najjačih signala iz sveta da će Rusija izgubiti svoj agresivni rat. Biće slabija i izolovana - poručio je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, u zaštiti ukrajinskog neba najznačajniji su brzina obuke i snabdevanje.

7.15 - "Kijev rizikuje da izazove katastrofalnu eskalaciju sukoba sa Moskvom"

Ukrajina rizikuje da izazove katastrofalno zaoštravanje sukoba sa Rusijom sabotiranjem svoje teritorije. Takvo upozorenje u kolumni objavljenoj u sredu na sajtu britanskog lista "The Daily Telegraph" izneo je njegov kolumnista, istoričar i pisac Oven Metjuz.

- Ako je Zelenski zaista odobrio napade u blizini Belgoroda, što vlada u Kijevu negira, onda on igra očajnički opasnu igru. Držati Rusiju van ukrajinske teritorije je prava stvar, ali invazija na zemlju sa najvećim nuklearnim arsenalom predstavlja rizik od katastrofalne eskalacije i veća je verovatnoća da će ojačati nego oslabiti Putinovu ratnu mašinu - napisao je.

7.00 - Černjak: Ne znamo odakle ukrajinskim vojnicima američka oprema

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Černjak tvrdi da ne zna odakle ukrajinskim diverzantima američka oprema koja je korišćena u napadu na Belgorodsku oblast, prenosi Politiko.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike