Pašinjan: Jermenija je spremna da prizna Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana

22.05.2023

12:39

0

Jermenija želi da se prvo ostvare svi uslovi

Pašinjan: Jermenija je spremna da prizna Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana
Nikol Pašinjan - Copyright Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Jerevan je spreman da prizna Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana ukoliko će Baku garantovati prava i bezbednost lokalnog stanovništva, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

- Teritorija Azerbejdžana od 86.600 kvadratnih kilometara uključuje i Nagorno-Karabah. Al,i mora se konstatovati i da o pitanju prava i bezbednosti Jermena Nagorno Karabaha treba da se razgovara u formatu Baku-Stepanakert - rekao je Pašinjan na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Jermenija je spremna da prizna teritorijalni integritet Azerbejdžana na površini od 86.600 kvadratnih kilometara, a jermenska strana veruje da je Azerbejdžan spreman da prizna teritorijalni integritet Jermenije na površini od 29.800 kvadratnih kilometara.

On je dodao da je neophodno stvoriti garancije pod kojima neće biti nastavljena politika etničkog čišćenja i genocida nad Jermenima u Karabahu.

Jermenski premijer takođe je istakao da se vode intenzivni pregovori sa Azerbejdžanom i izrazio nadu u što skoriji dogovor o tekstu mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom, kao i njegovom potpisivanju.

AP Photo/File
Nagorno-Karabah

Osim toga, Pašinjan smatra da mora doći do obostranog povlačenje snaga Jermenije i Azerbejdžana na osnovu mapa Generalštaba Oružanih snaga Jermenije iz 1975. godine. On je uveren da će to garantovati stabilnost u regionu.

Takođe je naveo da ne smatra realnim potpisivanje mirovnog sporazuma sa Bakuom tokom sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Moskvi 25. maja.

Istovremeno, nije isključio „postizanje zajedničkog imenioca“ o otvaranju regionalnih saobraćajnih komunikacija.

Pašinjan je prošle srede izjavio da Jermenija i Azerbejdžan priznaju međusobni teritorijalni integritet unutar sovjetskih administrativnih granica.

Jerevan i Baku su prošle godine, uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije, započeli razgovore o budućem mirovnom sporazumu. Početkom februara ove godine ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan izjavio je da je Jermenija dobila nove predloge Azerbejdžana o mirovnom sporazumu i da ih proučava. Kasnije je Pašinjan rekao da je i Jerevan, sa svoje strane, podneo Bakuu predloge za mirovni sporazum.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike