Ponovo tenzije zbog Nagorno-Karabaha: Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za granatiranje na granici

11.05.2023

13:29

0

Jermenija je tvrdila da je azerbejdžanska vojska pokrenula artiljerijski i minobacački napad na njene vojnike u blizini sela Sotk

Ponovo tenzije zbog Nagorno-Karabaha: Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za granatiranje na granici
Nagorno-Karabah - Copyright AP Photo/File

Jermenske i azerbejdžanske snage granatirale su međusobne položaje u pograničnom području u četvrtak ujutru, a obe strane su prijavile povrede među svojim trupama.

Jermenija je tvrdila da je azerbejdžanska vojska pokrenula artiljerijski i minobacački napad na njene vojnike u blizini sela Sotk oko 6 ujutru po lokalnom vremenu.

Granatiranje je nastavljeno narednih nekoliko sati i ranjeno je najmanje troje jermenskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje i dodalo da će kasnije izvestiti o njihovom stanju. Takođe je optužilo Azerbejdžan da je gađao vozilo hitne pomoći dok je evakuisalo jednog od povređenih vojnika.

Jedinice Oružanih snaga Jermenije preduzimaju odgovarajuće preventivne i odbrambene mere kao odgovor na akcije susedne zemlje, saopštilo je ministarstvo. Situacija u drugim oblastima duž granice između dve bivše sovjetske republike ostaje „stabilna“, dodaje se.

U međuvremenu, Baku je insistirao da odgovara na napad jermenskih snaga u sredu uveče, u kojem je jedan azerbejdžanski vojnik zadobio ozbiljnu povredu glave posle „intenzivnog granatiranja“. Jerevan je odbacio ovu tvrdnju.

Minobacačka i artiljerijska vatra nastavljena je u četvrtak ujutro sa druge strane granice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana i dodalo da preduzima „neophodne protivmere“.

El Ministerio armenio de Defensa via AP
 

Jermenija je izvršila „namernu provokaciju“ i „još jednom je prekršila primirje“, insistiralo je Ministarstvo.

Uprkos svemu, jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da i dalje namerava da otputuje u Brisel u nedelju na razgovore sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Međutim, on je jasno stavio do znanja da je mogućnost potpisivanja mirovnog sporazuma tokom sastanka „veoma mala“ jer je na nacrtu sporazuma još potrebno raditi.

Jermenija i Azerbejdžan su uključeni u decenijama star spor oko Nagorno-Karabaha, dela Azerbejdžana sa pretežno etničkim jermenskim stanovništvom, koji je proglasio nezavisnost od Bakua početkom 1990-ih. Dva suseda su 2020. vodila 44-dnevni rat za kontrolu nad tim područjem, koji je zaključen primirjem kom je posredovala Rusija.

Međutim, tenzije su i dalje visoke između Jerevana i Bakua, što je rezultiralo sporadičnim graničnim incidentima. Najintenzivnija eksplozija dogodila se prošlog septembra, kada su sukobi doveli do nekoliko desetina žrtava na obe strane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike