Tramp nudi pomilovanje Asanža: U zamenu traži informacije o hakovanju

19.10.2020

13:23 >> 08:47

0

Autor: M. I.

Džulijan Asanž (49) se bori protiv izručenja SAD, gde je optužen za zaveru vezanu za hakovanje vladinih računara i kršenje zakona o špijunaži

Tramp nudi pomilovanje Asanža: U zamenu traži informacije o hakovanju
Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

Predsednik SAD Donald Tramp ponudio je da pomiluje osnovača Vikiliksa Džulijana Asanža ukoliko on otkrije izvor koji je hakovao imejlove Demokratskog nacionalnog komiteta pred američke predsedničke izbore održane 2016. godine, rečeno je danas londonskom sudu.

Asanžov advokat Dženifer Robinson izjavila je da je upoznata sa sastankom na kojem su bivši član Kongresa Dejna Rorbaher i Čarls Džonson, saradnik za koga se zna da je imao veze sa Trampovom kampanjom, izneli ponudu, preneo je Rojters.

Predlog koji je izneo kongresmen Rorbaher bio je da Asanž identifikuje izvor za publikacije vezane za izbore iz 2016. godine u zamenu za neki oblik pomilovanja, rekla je Robinsonova u izjavi svedoka datoj sudu.

Džulijan Asanž (49) se bori protiv izručenja SAD, gde je optužen za zaveru vezanu za hakovanje vladinih računara i kršenje zakona o špijunaži zbog objavljivanja poverljivih dokumena 2010. i 2011. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike