Pet godina zatvora novinaru u Tunisu: Prekršio odredbe antiterorističkog i krivičnog zakona

19.05.2023

00:55

0

Petogodišnja zatvorska kazna novinaru šalje "zastrašujuću" poruku medijskom sektoru Tunisa

Pet godina zatvora novinaru u Tunisu: Prekršio odredbe antiterorističkog i krivičnog zakona
Copyright Profimedia

Petogodišnja zatvorska kazna koju je sud u Tunisu izrekao radijskom novinaru šalje "zastrašujuću" poruku medijskom sektoru Tunisa, saopštavaju Reporteri bez granica (RSF) izražavajući punu podršku novinaru koji je trenutno slobodan do žalbe Vrhovnom sudu Tunisa.

Kazna zatvora koja je izrečena juče Halifi Guesmiju, novinaru privatnog radija "Mosaïque FM".

- On je osuđen zbog izveštaja o razbijanju terorističke ćelije u gradu Kairuanu, u kojem mu se prebacuje da je prekršio odredbe antiterorističkog zakona i krivičnog zakona Tunisa. Nakon što su njegovi advokati dokazali da su optužbe neosnovane, postalo je jasno da se on pre svega proganja zbog odbijanja da otkrije izvore informacija - dodaje se.

Reagujući brzo na petogodišnju kaznu, Nacionalni sindikat tuniskih novinara (SNJT) je rekao da ona nosi "političku poruku koja jasno izražava dramatično eskalaciju progona medija i novinara i pokušaja njihovog podčinjavanja kroz korišćenje pravosuđa." 

SNJT je pozvao na skup ispred svoje centralne zgrade u Tunisu sutra u znak protesta protiv onoga što je takođe opisao kao "jednu od najtežih kazni u istoriji tuniske medijske industrije".

RSF je osudio hapšenje kao "snažnu poruku medijima od vlasti". To je osmišljeno da "zastraši i podčini novinare i da ih vrati u vreme diktature Ben Alija", rekao je RSF, dodajući da "rastući autoritarizam, koji je prethodno signaliziran i sada potvrđen, mora biti snažno osuđen."

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike