Ukrajinci tvrde da su Patriotom oborili Kinžal, oglasio se vojni stručnjak: To je praktično nemoguće

10.05.2023

18:25

0

On je objasnio da radar SAM-a ne može da prati rusku hipersoničnu raketu zbog ograničenja brzine

Ukrajinci tvrde da su Patriotom oborili Kinžal, oglasio se vojni stručnjak: To je praktično nemoguće
PVO sistem Patriot - Copyright AP Photo/File

Nemoguće je oboriti rusku hipersoničnu balističku raketu „Kinžal“ pomoću sistema raketa zemlja-vazduh (SAM) američke proizvodnje „Patriot MIM-104", rekao je za Sputnjik vojni ekspert iz Moskve Aleksej Leonkov, opovrgavajući nedavne tvrdnje Kijeva.

On je objasnio da radar SAM-a ne može da prati „Kinžal" zbog ograničenja brzine.

- Kada koriste frontalnu raketu „Patriot", ne mogu dati oznaku cilja bilo čemu što leti brže [od 3 Maha (Mahov broj je odnos brzine kretanja tela i brzine prostiranja zvuka, izazvanog poremećajem, usled kretanja toga tela kroz fluid)]. U slučaju da raketa „Patriot" leti u poteru za „Kinžalom", presretač treba da leti najmanje jedan i po put brže od ruske hipersonične rakete - istakao je ekspert.

On je sugerisao da se nedavni medijski izveštaj o sistemu „Patriot" koji je navodno oborio „Kinžal" pojavio zbog nedostatka rezultata rada „Patriota", koji su ranije isporučeni Kijevu u okviru vojne pomoći Vašingtona.

Leonkov je to rekao nakon što je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat priznao da borbeni arsenal njegove zemlje nije dovoljan da se suprotstavi raketama „Kinžal".

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Borbeni avion MiG-31 koji nosi Kinžal

- U ukrajinskom arsenalu ima malo oružja koje može da obori raketu „Kh-47 Kinžal". „Patriot" nikada nije radio sa takvom vrstom mete kao što je „Kh-47", zbog čega je prerano da se raduje - rekao je on komentarišući izveštaje o navodnom obaranju ruske hipersonične rakete.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov nije razmišljao dvaput o komentarisanju izveštaja pošto je tvitovao: „Zahvaljujući američkom sistemu PVO 'Patriot', ruska raketa 'Kinžal' je oborena“. On je otišao još dalje tvrdeći da „uz podršku naših prijatelja nemoguće postaje moguće“, što se očigledno odnosi na vojnu pomoć SAD Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike