Erdogan i Kiličdaroglu idu u drugi krug 28. maja: Turski predsednik će zadržati većinu u parlamentu

15.05.2023

15:19 >> 15:22

0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan vodi, ali mu to nije bilo dovoljno za pobedu u prvom krugu.

Erdogan i Kiličdaroglu idu u drugi krug 28. maja: Turski predsednik će zadržati većinu u parlamentu
Copyright Tanjug/AP/Ali Unal

U Turskoj će u nedelju, 28. maja, biti održan drugi krug predsedničkih izbora pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova, saopštio je danas predsednik turske izborne komisije Ahmet Jener.

Kako prenosi turska televizija TRT, prema preliminarnim rezultatima aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,51 odsto, a njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu 44,8 odsto glasova, dok je Sinan Ogan osvojio 5,17 posto glasova birača.

Odziv birača iznosio je 88,92 procenta a 52,69 odsto u inostranstvu, rekao je Jener.

Erdogan je već iskazao spremnost za drugi krug protiv opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua. 

Umit Bektas/Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan

- Još ne znamo da li će se izbori završiti u prvom krugu, ali ako nas narod pošalje u drugi krug, mi ćemo to poštovati - rekao je pristalicama sinoć u Ankari.

I turska državna novinska agencija Anadolu i proopoziciona agencija Anka prenose da je, nakon prebrojanih gotovo svih glasova Erdogan osvojio 49,25, a Kiličdaroglu 45,05 odsto glasova.

Ostali glasovi, oko pet procenata, otišli su Sinanu Oganu, autsajderu čiji bi glasači mogli da prelome taj drugi krug, ukoliko do njega dođe. Veruje se da bi većina njih glasala za Kiličdaroglua.

Izbori su unapred označeni kao moguća prekretnica za Tursku kojom oko dve decenije Erdogan kormilari sve čvršćom rukom, piše DW navodeći da ga opozicija optužuje za gušenje sloboda, ukidanje načela kemalizma, kao i nepotizam i korupciju.

AP Photo/Ali Unal
Kemal Kiličdaroglu

Što se tiče parlamentarnih izbora koji se održavaju paralelno, Erdoganova stranka AKP vodi sa oko 37 odsto glasova, a u koaliciji sa partnerima je na oko 50 odsto, što bi trebalo da je dovoljno da se zadrži većina. U toj koaliciji su, pored Erdoganove AKP, i ultra-nacionalistička MHP i neke manje partije.

Levičarska opcija, u kojoj je i kurdska partija HDP, na putu je da osvoji oko devet odsto glasova, što je dovoljno da se prebaci cenzus koji je postavljen na sedam odsto, nakon što je ranije dugo bio na 10 odsto.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike