Širom Ukrajine objavljena vazdušna uzbuna; Mađarska blokirala pomoć od pola milijarde evra za naoružavanje Kijeva

16.05.2023

16:23 >> 00:11

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Širom Ukrajine objavljena vazdušna uzbuna; Mađarska blokirala pomoć od pola milijarde evra za naoružavanje Kijeva
Ilustracija - Copyright Profimedia/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Vadim Belikov

Rat u Ukrajini ušao je u 446. dan.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je saopštenja da je „probijena odbrana“ u različitim delovima linije razdvajanja sa ukrajinskom vojskom.

U pravcu Кupjanska se ne vode aktivna dejstva. U toku dana su sprečene akcije tri diverzantske izviđačke grupe protivnika.

Grupacija trupa „Centar“ odbila je dva napada taktičkih grupa protivnika. U Donjecku sprečena su tri pokušaja protivnika da izvrši izviđanje u toku borbi, a takođe je uspešno odbijeno osam napada na položaje ruske vojske.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

00.05 - Gruško: Odnosi Rusije i Republike Srpske posebno poverljive prirode

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je da Rusija veoma ceni posebnu poverljivu prirodu odnosa sa Republikom Srpskom i polazi od toga da narodi u BiH treba da odlučuju o sudbini zemlje.

On je u intervjuu za RTRS rekao da zapadne zemlje "na svaki mogući način demonizuju Rusiju, nameću svoj evroatlantski dnevni red i pokušavaju da prisile vlast u BiH, da se pridruži raznim antiruskim izjavama, podrži antiruske rezolucije i priključi diskriminatornim nezakonitim sankcijama".

23.41 - Zelenska: Ukrajina će biti zadovoljna mirom koji će proisteći iz pobede Kijeva

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska izjavila je danas da će Ukrajina biti zadovoljna samo mirom koji će proisteći iz pobede Kijeva.

Profimedia
 

"Nemoguće je rukovati se sa onima koji su vam pobili rođake i komšije. Ne možete da sednete za pregovarački sto sa ubicom koji se ne kaje", rekla je supruga Volodimira Zelenskog za južnokorejsku agenciju Jonhap.

22.38 - Zaharova: NATO ne sme da izaziva sukobe ako želi da spreči ponavljanje istorije

NATO ne bi trebalo da izaziva sukobe u svetu ako želi da izbegne ponavljanje sukoba u budućnosti, upozorila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagujući na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

AP Photo/Mary Altaffer
 

Stoltenberg je ranije rekao da ne zna kako će se završiti vojni sukob u Ukrajini, ali da smatra da je „izuzetno važno“ da NATO „može da spreči da se istorija ponovi“.

„Ako NATO želi da spreči da se takva istorija ponovi, onda ne bi trebalo da je stvara“, poručila je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

22.30 - Pentagon potvrdio da su Berlinu isporučeni tenkovi „abrams“ za obuku ukrajinskih vojnika

Portparol Pentagona Patrik Rajder potvrdio je novinarima da je Nemačkoj isporučen 31 tenk „abrams“ u cilju obuke ukrajinske vojske.

Rajder je dodao da će ukrajinski vojnici, prema proceni američkog Ministarstva odbrane, doputovati na obuku u „narednih par nedelja“.

On je naglasio da su tenkovi neophodni samo za obuku snaga kijevskog režima, ali da se ne planira njihova primena u ratnim uslovima.

Portparol je naglasio da su tenkovi koji će biti poslati Ukrajini trenutno u procesu remonta, nakon čega će biti isporučeni Kijevu.

22.20 - Kineski ambasador: Ne dolivajte ulje na vatru!

Kineski ambasador u UN Džang Jun na sastanku Saveta bezbednosti UN pozvao je zemlje da stvore uslove za unapređenje pregovora o Ukrajini, a ne da „dolivaju ulje na vatru“

21.16 - Makron: Francuska može odmah da počne sa obukom ukrajinskih pilota

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da je Francuska spremna za obuku ukrajinskih pilota, kao i da bi programi obuke mogli da počnu odmah. "Otvorili smo vrata za obuku ukrajinskih pilota u Francuskoj. Obuka može da počne sada", rekao je Makron u intervjuu za francusku televiziju TF1.

Profimedia
 

Sa druge strane, on je istakao da Francuska zasad neće isporučivati avione ukrajinskoj vojsci.

21.06 - Globo: Brazil pokušava da izbegne usvajanje antiruske deklaracije na G7

Brazilska diplomatija radi na tome da konačna proširena deklaracija učesnika predstojećeg samita G7 u Hirošimi nema antiruski karakter, objavio je list Globo, pozivajući se na saopštenje sekretara brazilskog ministarstva spoljnih poslova za ekonomska i finansijska pitanja Maurisija Lirija.

„Brazilska diplomatija radi na tome da konačna deklaracija, koja će biti potpisana na sastanku G7 u japanskoj Hirošimi, na kojem će učestvovati predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, ne postane antiruski akt. Tekst o kome se raspravlja bavi se značajem obezbeđivanja prehrambene sigurnosti, posebno mira među najsiromašnijim zemljama. Ideja je da se u dokumentu pominje samo rat između Rusa i Ukrajinaca, bez direktne osude Moskve", izjavio je Lirio.

20.20 - Ukrajinski dron bacio je eksplozivnu napravu na bager u Sudžanskom okrugu Kurske oblasti, jedna osoba je povređena, rekao je guverner Kurske oblasti Roman Starojt.

20.15 - Mađarska je blokirala dodelu nove tranše u iznosu od 500 miliona evra za Ukrajinu iz Evropskog mirovnog fonda, prenela je ANSA.

20.05 - Širom Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna

19:48 -  SAD ne planiraju isporuku raketa dalekog dometa Kijevu

SAD i dalje ne planiraju da predaju Ukrajini operativno-taktičke rakete ATACMS, bez obzira na saopštenja o isporukama britanskih raketa „Storm šedou“ Kijevu, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Naš pristup raketama dalekog dometa, kao što su ATACMS, nije promenjen. U našoj politici nema promena u vezi s tim - rekao je Kirbi i dodao da SAD nisu spremne da isporučuju Ukrajini ni savremene zapadne lovce tipa F-16

19.15 - SAD pozivaju Ukrajinu na religioznu toleranciju

Diplomatija SAD poziva vlasti Ukrajine da pokažu trpeljivost u vezi s duhovnim pitanjima i da traže mirna rešenja za sporove o crkvenoj imovini, navedeno je u izveštaju Stejt departmenta o međunarodnoj religioznoj slobodi.

U odeljku dokumenta posvećenom Ukrajini spominje se sukob raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ i kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u kontekstu ruske specijalne vojne operacije.
 

18:59 - Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

Vazdušna uzbuna objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Prethodno je saopšteno da je uzbuna proglašena u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.
 

17.57 - Rusija podigla borbeni avion zbog približavanja francuskih i nemačkih aviona

Rusija je danas podigla borbeni avion Su-27, kako bi zaustavila francuske i nemačke patrolne letove koji ulaze u ruski vazdušni prostor. Ruski lovac Su-27 ispratio je dva patrolna aviona NATO-a iznad Baltičkog mora, koji su se kretali ka ruskoj granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi u saopštenju, ruski radari iznad Baltičkog mora otkrili su danas dva vazdušna cilja koja se približavaju ruskoj državnoj granici.

16.23 - Nemačka šalje Kijevu dodatna četiri PVO sistema „Iris-T“

Nemačka će u okviru novog paketa pomoći poslati četiri dodatna sistema protivvazduhoplovne odbrane „Iris-T“ u Ukrajinnu, saopštila je u ponedeljak predstavnica Ministarstva odbrane Nemačka Nadin Kriger.

- To je ukupno osam sistema – dva su već isporučena, jedan je u procesu isporuke, a pet će biti isporučeno kasnije - rekla je ona.

14.52 - Ruska PVO oborila raketu "Storm Shadow"

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je krstareću raketu dugog dometa "Storm Shadow", saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

14.50  - Eksplozija u Lugansku

U centru Luganska odjeknula je eksplozija. Prema preliminarnim informacijama, ima povređenih.

Eksplozija je odjeknula u frizerskom salonu, u blizini republičke televizije. Četiri muškarca su u teškom stanju nakon eksplozije, a među njima je mladić od 17 godina i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova LNR Igor Kornet, izjavio je v. d. lidera LNR Leonid Pasečnik.

Na licu mesta se nalaze službenici Ministarstva za vanredne situacije.

14.46 - Fon der Lajen: Mirovni plan Kijeva polazna tačka za sve mirovne pregovore

Predsednica Evropske komisije (EK), Ursula fon der Lajen, izjavila je danas da bi mirovni plan Kijeva trebalo da posluži kao polazna tačka za sve mirovne napore da se okonča rat u Ukrajini.

- Ništa o Ukrajini bez Ukrajine - rekla je Fon der Lajen koja je prošle sedmice posetila Kijev. 

14.34 - Poljska: Stigla prva pošiljka HIMARS-a iz SAD za jačanje poljske odbrane

Poljska je danas dobila prvu pošiljku raketnih bacača HIMARS, proizvedenih u SAD.

Ona je deo nadogradnje poljske odbrane usred bezbednosnih zabrinutosti zbog rata u susednoj Ukrajini.

14.32 - Stoltenberg: Nema svrhe pričati kako da se Ukrajina pridruži dok ne pobedi u ratu

Nema svrhe raspravljati o tome kako da se Ukrajina pridruži NATO-u ako prvo ne pobedi u ratu, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je dodao da Ukrajina to mora da učini kao suverena i nezavisna evropska nacija.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

13.54 - Prigožin demantovao navode da je ponudio informacije o ruskim položajima Kijevu

Šef paravojne plaćeničke organizacije Vagner Evgenije Prigožin demantovao je danas navode da je ponudio da vladi u Kijevu da otkrije položaje ruskih trupa.

U audio-poruci koju je njegova pres-služba objavila na Telegramu, Prigožin je te navode nazvao "besmislicom" i ocenio da iza napada na njega stoje stanovnici moskovskog predgrađa Rubljovka, dom poslovne i političke elite.

Prigožin je negirao da se sastao sa šefom ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilom Budanovom u Africi, rekavši da nije bio na tom kontinentu od početka sukoba u Ukrajini i ocenivši ideju o telefonskom razgovoru s njim kao smešnu.

13.00 - Ukrajina: Biznismen Dmitro Firtaš osumnjičen za proneveru 485 miliona dolara

Ukrajinska agencija za državnu bezbednost sumnjiči ukrajinskog biznismena Dmitra Firtaša i najviše menadžere preduzeća koje on kontroliše za proneveru u vrednosti do 485 miliona dolara, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

SBU je navela da je, u saradnji sa Biroom za ekonomsku bezbednost (BEB), otkrila "šemu velikih razmera" u kojoj su osumnjičeni možda ukrali gorivo u vrednosti do 485 miliona dolara iz ukrajinskog sistema za tranzit gasa.

12.09 - Neizvesno produženja dogovora o izvozu žita iz crnomorskih luka

Bez dodatnih pregovora o izvozu žitarica koji su planirani tokom ove nedelje situacija je neizvesna i Ukrajina ne može da isključi mogućnost da će 18. maja prestati da važi dogovor koji omogućava siguran transport iz crnomorskih luka, izjavila je danas zvaničnica Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

12.04 - Peskov: Vojna pomoć Londona UKR neće uticati na tok specijalne vojne operacije

Portparol kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da vojna pomoć Velike Britanije Ukrajini neće značajno uticati na tok "specijalne operacije", već da će samo stvoriti dodatne teškoće za Ukrajinu.

- Još jednom ponavljamo da to ne može imati nikakav suštinski ni fundamentalan uticaj na tok specijalne vojne operacije. Ali, naravno, to vodi daljim razaranjima, to vodi daljim dejstvima... Za Ukrajinu to priču čini mnogo komplikovanijom - rekao je Peskov.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

12.00 - Kirilenko: U ruskom raketnom napadu na Avdijevku poginule četiri osobe

Četiri osobe su poginule tokom današnjem ruskog raketnog napada na grad Avdijevka, izjavio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Prema njegovim rečima u ruskom raketnom napadu je pogođena i lokalna  bolnica, prenosi Rojters.

11.24 - Kopenhagen: Zelenski uputio novi apel da NATO primi Ukrajinu u članstvo u julu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uputio je danas novi apel NATO-u da donese „pozitivnu političku odluku“ o kandidaturi Kijeva za članstvo u Alijansi na julskom samitu u Vilnjusu. 

- Vreme je da se otkloni najveća bezbednosna nesigurnost Evrope - odnosno da se odobri pozitivna politička odluka o članstvu (Ukrajine) u NATO-u - rekao je Zelenski u video obraćanju Samitu demokratije u Kopenhagenu. 

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski hoće da Ukrajina što pre uđe u NATO

11.00 - Specijalni izaslanik Kine dolazi u dvodnevnu posetu Ukrajini 16. i 17. maja

Kineski izaslanik Li Hui trebalo bi da doputuje u dvodnevnu posetu Ukrajini 16-17. maja, izjavio je zvaničnik ukrajinske vlade.

Li je specijalni izaslanik zvaničnog Pekinga za evroazijska pitanja i bivši ambasador Kine u Rusiji.

Pored Ukrajine, Li će posetiti Rusiju i evropske prestonice tokom turneje za koju je iz Pekinga saopšteno da ima za cilj pokretanje razgovora o "političkom rešenju" ukrajinske krize.

9.42 - Britanija će Ukrajini poslati jurišne dronove velikog dometa

Velika Britanija će Ukrajini poslati stotine novih dronova dometa većeg od 200 kilometara, saopštila je danas britanska vlada, nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao u London na razgovore sa premijerom Rišijem Sunakom. 

Dodaje se da će pomoć biti isporučena u narednim mesecima.

Velika Britanija je prošle nedelje postala prva zemlja koja je počela da snabdeva Ukrajinu krstarećim raketama dugog dometa.

9.19 - Vašington post: Prigožin ponudio vladi u Kijevu da otkrije ruske vojne položaje?

Šef paravojne plaćeničke organizacije Vagner Evgenije Prigožin ponudio je ukrajinskoj vladi da otkrije položaje ruskih trupa, objavio je američki Vašington post, pozivajući se procurela dokumenta američke obaveštajne službe.

U izveštaju se podseća da su pripadnici Vagnera predvodili krvavu bitku za Bahmut. Međutim, kako prenosi Vašington post, Prigožin je u januaru, u zamenu za neometano povlačenje svojih snaga sa ratišta u tom gradu, ponudio ukrajinskoj obaveštajnoj službi da otkrije položaje ruskih snaga, ali Ukrajina je navodno odbila tu ponudu.

Profimedia
Evgenije Prigožin

9.09 - Maljar: Situacija u Bahmutu vrlo teška

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar izjavila je da je situacija u oblasti Bahmuta veoma teška, da se odbrana grada nastavlja i da ruske snage prebacuju svoje desantno-jurišne jedinice ka predgrađima Bahmuta.

Maljar je na Telegramu napisala da su ukrajinske trupe i pored toga  uspele da napreduju nekoliko dana, prenosi Interfaks Ukrajina.

9.00 - Zelenski odlazi u Veliku Britaniju na razgovor sa premijerom Sunakom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će otputovati u Veliku Britaniju da se sastane sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom tokom obilaska nekoliko ključnih evropskih saveznika pre očekivane, velike ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Zelenski se tokom proteklog vikenda već sastao sa nemačkim, francuskim i italijanskim liderima tražeći da se poveća vojna i finansijska podrška Ukrajini.

7.30 - Oružane snage Ukrajine su rano jutros ispalile 18 projektila na centar Donjecka, saopštili su u DNR-u.

7. 20 - Ruski lovac oborio ukrajinski helikopter

Printscreen/YouTube/Armies Power
 

Borbeni avion Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborio je raketom ukrajinski helikopter Mi-8 kod Kupjanska, saopštio je portparol grupe "Zapad" Sergej Zibinski.

- U toku borbenih dejstava na kupjanskom pravcu operativno-taktička avijacija grupe Zapad u području Kupjanska, lovac Su-35 je raketom oborio helikopter Mi-8- rekao je on.

7.15 - Dron pao zbog baterije

Foto: Printskrin/Tviter
 

Bespilotna letelica (UAV) pala je na jedno od skladišta za eksploziva u  Moskovskoj oblasti . Ovo prenosi Telegram kanal Baza .

Bespilotna letelica nije nosila municiju i bila je opremljena video kamerom.

„Najverovatnije je pao jer je baterija mrtva. Moguće je da je kvadrokopter neko koristio za praćenje magacina. Sada se traže vlasnici drona“, navodi Baza.

7. 10 - Stupio je na snagu bezvizni režim za građane Gruzije

Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov
 

Od 15. maja građani Gruzije ulaze na teritoriju Rusije bez izdavanja viza. Ruski predsednik Vladimir Putin je svojim ukazom od 10. maja ukinuo vizni režim za gruzijske državljane, koji je bio na snazi od 2000. godine07.00 - Komanda NORAD presrela šest ruskih aviona kod Aljaske

Severnoamerička vazdušna komanda (NORAD) saopštila je da je presrela šest ruskih aviona u blizini Aljaske.

NORAD je naveo da je "otkrio, pratio, identifikovao i presreo šest ruskih aviona u blizini Identifikacione zone vazdušne odbrane Aljaske (ADIZ).

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike