Problemi na izborima u Albaniji: Rama proglasio pobedu u 50 od 61 opštine, Beriša tvrdi: "Bandit manipulisao izbornim procesom"

14.05.2023

21:30 >> 23:13

0

Kako navode iz CIK-a, na na osnovu podataka sa 2.662 od 5.213 biračkih mesta do 18 časova na izbore je izašlo 36,39 odsto upisanih birača

Problemi na izborima u Albaniji: Rama proglasio pobedu u 50 od 61 opštine, Beriša tvrdi: "Bandit manipulisao izbornim procesom"
Copyright AP Photo/Gent Onuzi

U Albaniji su danas održani lokalni izbori na kojima je Socijalistička partija premijera Edija Rame, prema preliminarnim rezultatima, pobedila u tri opštine u kojima se brojanje obavljalo elektronski - u Vori, Kamzi i Elbasanu, javljaju albanski mediji.


Rama je proglasio pobedu njegove stranke u 50 opština, dok je opozicija trijumfovala u 11 opština, javlja "Albanijen post".
 
AP Photo/Markus Schreiber
 

Jedan od lidera opozicione koalicije Zajedno pobeđujemo, bivši predsednik Salji Beriša, optužio je premijera Ramu da je koristio ''bandite da manipuliše izbornim procesom''.

- Rama je učinio sve da manipuliše rezultatom. Kada upadnete na biračka mesta sa nasilnicima, to radite da biste promenili ishod. Kad ste podelili desetine, da ne kažem stotine miliona evra...Dva dana su stotine miliona podeljene bandama i sve je to urađeno sa zaštitom policije. Što se tiče službenika koji su delili novac, policija je bila ravnodušna - optužio je Beriša Ramu, preneo je "Balkan veb".

U političkom nadmetanju učestovalo je 144 kandidata za gradonačelnike i 23.762 kandidata za opštinska veća.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je 3.650.550 birača.

Printscreen/YouTube
 

Izborni dan u Albaniji protekao je relativno mirno, bilo je manjih incidenata na pojedinim biračkim mestima u Draču, ali je policija brzo regovala i razdvojila sukobljene pristalice Socijalističke partije i koalicije "Zajedno pobeđujemo".

Početak izbornog dana obeležili su problemi koje su imale opštine Drač, Elbsan i Kamza, jer na 401 biračkom mestu u tim opštinama nije radila oprema za elektronsku idntifikaciju građana. CIK je donela odluku da tamo gde nije bilo moguće nastviti rad s opremom, birački odori rade sa štampanim birčkim spiskovima, pa je glasanje bilo nastavljeno bez većih zastoja.

Albanija je na lokalnim izborima danas birala 61 predsednika opština i 1.603 člana opštinskih obora.

Kako je najvljeno u Izbornom štabu Socijalističke partije, prvi preliminarni rezultati te stranke biće saopšteni tokom večeri.

Predstavnici OEBS/ODHIR zakazali su konferenciju za novinare za sutra, na kojoj će saopštiti svoje preliminarne rezultate.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike