Rusi i "Astra Zeneka" udružili snage: Kombinacijom dva leka protiv koronavirusa

21.12.2020

13:20 >> 16:22

0

Autor: A. B.

Naučnici tvrde da će to omogućiti fleksibilnost programa vakcinacije

Rusi i "Astra Zeneka" udružili snage: Kombinacijom dva leka protiv koronavirusa
Loren Holmes/Anchorage Daily News via AP

Ruski Nacionalni istraživački centar “Gamaleja”, anglo-švedska farmaceutska kompanija “Astra Zeneka”, Ruski fond za direktne investicije i kompanija “R farm” potpisali su memorandum o saradnji u borbi protiv virusa korona.

– Ovakav odnos prema partnerstvu danas može da posluži kao dobar, ubedljiv primer udruživanja naučnih snaga, tehnologija i investicija radi zajedničkog cilja – zaštite života, zdravlja i bezbednosti miliona ljudi na planeti – rekao je u onlajn obraćanju predsednik Rusije Vladimir Putin i čestitao stranama na potpisivanju dokumenata.

Pročitajte još

Direktor Centra “Gamaleja” Aleksandar Gincburg objavio je početak zajedničkih kliničkih ispitivanja kombinacije ruske vakcine “Sputnjik V” i preparata AZD1222, koji su razvili “Astra Zeneka” i Univerzitet u Oksfordu.

On je rekao da zajednička klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona neće zahtevati mnogo vremena i velikih ulaganja, pošto su vakcine slične.

Obe vakcine napravljene su na osnovu adenovirusnih vektora, u koje je ugrađen protein koronavirusa. Adenovirusi su pritom lišeni sposobnosti replikacije.

Pročitajte i

Gincburg je rekao da komponenta “Sputnjika V”, koja je pokazala srednju efikasnost veću od 91,4 odsto (i 100 odsto u teškim slučajevima oboljenja), može da pojačati imunološki odgovor kod vakcinisanih preparatom AZD1222, čija je prosečna efikasnost prethodno procenjena na 70,4 odsto.

Izvršni direktor “Astra Zeneke” Paskal Sorio izjavio je da će kombinacija dvaju lekova omogućiti fleksibilnost programa vakcinacije.

– Ovo će biti jedinstvena saradnja u svetu između dva proizvođača vakcina i nadam se da će nam ovo omogućiti najbolju zaštitu – rekao je Sorio.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi