Gruzijska predsednica optužila Rusiju za provokaciju, ministar spoljnih poslova oduševljen potezom Moskve

11.05.2023

07:35

0

Pozvala je na sazivanje Saveta bezbednosti i adekvatan odgovor vlasti

Gruzijska predsednica optužila Rusiju za provokaciju, ministar spoljnih poslova oduševljen potezom Moskve
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili rekla je da je odluka Rusije da ukine zabranu letova i vrati bezvizni režim za građane iz bivše sovjetske republike „još jedna provokacija“. Nasuprot tome, gruzijski ministar spoljnih poslova pozdravio je potez Moskve.

- Obnavljanje direktnih letova i ukidanje zabrane viza sa Gruzijom neprihvatljivo je sve dok Rusija nastavlja agresiju na Ukrajinu i okupira našu teritoriju - navela je Zurabišvili u tvitu u sredu.

Gruzijska predsednica je mislila na saradnju Rusije sa Južnom Osetijom i Abhazijom, koje su se otcepile od Tbilisija 1990-ih i koje je Moskva priznala kao nezavisne države nakon rusko-gruzijskog sukoba 2008.

Tokom konferencije za novinare kasnije u sredu, Zurabišvili je sugerisala da Tbilisi treba da odgovori na taj potez „sazivanjem Saveta bezbednosti i razmatranjem uvođenja tromesečnih viza“ za Ruse koji putuju u Gruziju.

- Vreme je da izrazimo svoj stav - insistirala je.

U međuvremenu ministar spoljnih poslova zemlje Ilja Darčijašvili pozdravio je najavu Rusije, tvrdeći da će to olakšati život mnogim Gruzijcima. On je napomenuo da više od milion gruzijskih državljana živi u Rusiji i da održava bliske veze sa rođacima u svojoj domovini.

 

 

- Sa humanitarne tačke gledišta ovu odluku bi pozdravila svaka odgovorna vlada - rekao je  on.

Gruzija je parlamentarna republika u kojoj premijer i vlada imaju izvršnu vlast, dok je uloga predsednika ceremonijalna.

Uprkos stavu Zurabišvilijeve, vlada zemlje je do sada odbijala da se pridruži sankcijama Zapada uvedenim Rusiji i više puta je odbijala pokušaje Kijeva da je navede na neprijateljski stav prema Moskvi.

Ranije u sredu ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaze kojima su ukinuti zabrana letova i vizni režim sa Gruzijom. Od 15. maja gruzijskim državljanima će biti potrebne vize samo ako planiraju da ostanu u Rusiji duže od tri meseca radi posla ili studiranja.

Moskva je suspendovala letove u i iz Gruzije u leto 2019. reagujući na seriju nasilnih antiruskih protesta u Tbilisiju, tokom kojih su demonstranti pokušali da upadnu u zgradu parlamenta. Nemiri su usledili nakon incidenta u gruzijskom parlamentu kada su opozicioni poslanici ometali Interparlamentarnu skupštinu o pravoslavlju (IAO) i vređali predsednika IAO Sergeja Gavrilova, koji je bio i šef ruske delegacije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike