Eksplozija i vazdušna opasnost u Kijevu; Bugarski novinar: SAD bi mogle da se razočaraju u svoju podršku Ukrajini

04.05.2023

16:56 >> 23:58

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Eksplozija i vazdušna opasnost u Kijevu; Bugarski novinar: SAD bi mogle da se razočaraju u svoju podršku Ukrajini
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 435. dan.

Kijev je pokušao da izvede napad dronovima na rezidenciju predsednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju, saopštio je Kremlj.

Vlasti Krima javile su da je jedan dron oboren na prilazu Sevastopolju, drugi - iznad teritorije poluostrva. 

Zelenski je predložio produženje vanrednog stanja i mobilizacije u zemlji za još 90 dana. 

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.58 - Toliko za danas

Hvala na pažnji. Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.37 - U Kijevu se čuju eksplozije

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.

U Kijevu se čuju eksplozije, javila je ukrajinska agencija „Ukrinform“ na svom Telegramu.

20.20 - Bugarski novinar: SAD bi mogle da se razočaraju u svoju podršku Ukrajini


Vašington ne bi želeo da ime zemlje na bilo koji način bude povezano sa situacijama kao što je napad dronova na Kremlj, izjavio je bugarski novinar Valerij Todorov.

On je podsetio na nedavne informacije da Ukrajina više ne izveštava svoje saveznike o svojim dejstvima.

Todorov je, verovatno, imao u vidu članak lista „Politiko“, u kom se autori pozivaju na izjave dva visoka evropska zvaničnika koji su kazali da Kijev, u pokušaju da izbegne curenje podataka, više ne deli sa svojim saveznicima informacije vezane za kontraofanzivu.
 

19.19 - Poljska učestvuje u pravljenju američkog "hajmasa"

Poljska vojna industrija učestvovaće u proizvodnji američkog artiljerijskog sistema „hajmars“, saopštio je vicepremijer, ministar nacionalne odbrane te zemlje Mariuš Blaščak na brifingu tokom posete fabrici koncerna „Lockheed Martin“ u SAD.

Prema njegovim rečima, u Poljskoj će se već ove godine pojaviti „centar ‘hajmars’“ koji će postati „čvorište za održavanje i proizvodnju 'hajmarsa' ne samo za potrebe Poljske, već i evropskih zemalja“.

19.10 - Eksplozija i vazdušna opasnost u Kijevu

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.

U Kijevu se čuju eksplozije, javila je ukrajinska agencija „Ukrinform“ na svom Telegramu.

18.25 -  Lavrov i Ćin Gang o mirnom rešenju krize

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u četvrtak o naporima za mirno rešavanje krize u Ukrajini na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Kine Ćin Gangom, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Razgovarano je o nizu aktuelnih pitanja, uključujući napore za mirno rešavanje ukrajinske krize - navodi se u saopštenju ministarstva nakon sastanka ministara na marginama Saveta ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju SCO, prenosi Tas.

16.55 - Rute: Razgovori o donaciji aviona F-16 Ukrajini napreduju, ali odluka nije doneta

Razgovori o potencijalnoj donaciji borbenih aviona F-16 Ukrajini napreduju, izjavio je danas premijer Holandije Mark Rute tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Hagu i dodao odluka nije doneta.

Odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare pored Zelenskog i belgijskog premijera Aleksandra De Kroa, Rute je kazao da nema tabua u vezi sa F-16, preneo je Rojters.

- Blisko sarađujemo sa našim partnerima Belgijom, drugima, VB, Danskom, o tome da se ta debata nekako završi. Još nismo završili - rekao je on.

AP Photo/Chiang Ying-ying, File
F-16

15.03 - Zaharova pozvala UN da osudi najavljenu isporuku osiromašenog uranijuma Ukrajini

Rusija poziva Generalni sekretarijat UN da osudi nameru Velike Britanije da isporuči municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Već smo se navikli na dvoličan i lažljiv stav država zapadnog bloka, ali smo krajnje razočarani što i predstavnici UN ćute o očiglednim negativnim posledicama upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom - istakla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi Tass. 

14.19 - Peskov: Putin ne planira dodatne razgovore sa stranim liderima nakon napada

Ruski predsednik Vladimir Putin nije planirao nikakve dodatne razgovore sa stranim liderima nakon napada na Kremlj, rekao je danas novinarima portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov.

- Predsednik trenutno ne planira nikakve razgovore sa stranim liderima, sledeći međunarodni kontakt u ovom trenutku su rusko-kirgiski pregovori u okviru radne posete predsednika Kirgizije Sadira Žaparova Rusiji - rekao je portparol Kremlja i dodao da za sada nema planiranih međunarodnih kontakata Putina do 8. maja, prenosi Tass.

13.54 - Zelenski: Putin treba da bude osuđen za krivična dela

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, izjavio je danas da predsednik Rusije Vladimir Putin mora biti krivično gonjen za zločine počinjene u Ukrajini.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

- Svi želimo da vidimo još jednog Vladimira ovde u Hagu, onog koji za svoja krivična dela zaslužuje da bude sankcionisan u prestonici međunarodnog prava. Siguran sam da će ovo
desi se kada pobedimo - rekao je Zelenski u govoru u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, prenosi Kijev Independent.

13.36 - Bela kuća: Ruske tvrdnje da iza drona stoje SAD su lažne

Tvrdnje ruskih vlasti da Sjedinjene Američke Države stoje iza napada dronom na Kremlj su lažne, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Sjedinjene Američke Države ne ohrabruju niti omogućavaju Ukrajini da napadne van svojih granica - rekao je Kirbi za američki TV kanal MSNBC.

12.04 - Peskov: SAD stoje iza ukrajinskog napada na Kremlj

Ruske vlasti danas su optužile Sjedinjene Američke Države da stoji iza napada na Kremlj koji je, kako navode, za cilj imao ubistvo predsednika Rusije Vladimira Putina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Vašington treba da bude svestan da Rusija zna da bira mete, a da Ukrajina samo sprovodi planove SAD, prenosi Rojters.

On je istakao da Moskva zna da Kijev i sredstva i mete za napade bira po naređenju Vašingtona.

- Pokušaji da se ovo demantuje, i u Kijevu i u Vašingtonu, apsolutno su smešni - poručio je Peskov, prenosi TASS.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja je naveo da Ruski istražni komitet i druge agencije trenutno istražuju ukrajinski napad dronom na Kremlj.

11.44 - Sijarto: Učiniti sve da se spreči direktan sukob NATO i Rusije

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, pozvao je danas NATO da učini sve što je moguće da izbegne direktno uključivanje u oružani sukob u Ukrajini ili direktnu konfrontaciju s Rusijom, preneo je TASS.

- Moramo da učinimo sve da se obezbedi da NATO ne postane strana u sukobu i da ne dođe u direktan konflikt s Ruskom Federacijom - rekao je Sijarto u intervjuu za CNN.

11.27 - Rusija se žalila Finskoj zbog vandalizma u konzulatu na Olandskim ostrvima

Rusija se žalila finskim vlastima na vandalizam u ruskom konzulatu na Olandskim ostrvima u Baltičkom moru, saopštilo je danas finsko ministarstvo spoljnih poslova.

Do žalbe je došlo posle navoda ruskog ministarstva da je grupa ljudi bacila "eksplozivnu zvučnu napravu" i druge predmete na teritoriju konzulata između 20. aprila i 1. maja, nanevši materijalnu štetu.
Finske vlasti navele su da policija razjašnjava i istražuje incident.

11.10 - Rogov: Ukrajina rasporedila nekoliko desetina hiljada vojnika u Zaporoškoj oblasti

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Ukrajinske oružane snage rasporedile su nekoliko desetina hiljada svojih pripadnika pripremljenih za ofanzivu na liniji kontakta u Zaporoškoj oblasti, rekao je danas Vladimir Rogov, lider proruskog pokreta Mi smo zajedno.

- Sada je nekoliko desetina hiljada ukrajinskih boraca na liniji kontakta u Zaporoškoj oblasti. Nažalost, oni imaju dovoljno pripadnika svojih snaga da izvedu ofanzivu, rasporedili su dovoljan broj boraca koji mogu da dejstvuju na zaporoškom području - tvrdi Rogov u izjavi za Tass.

11.07 - Zelenski posetio Međunarodni krivični sud koji je izdao poternicu za Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu, koji je u martu izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina zbog sumnje da je odgovoran za deportaciju dece iz Ukrajine.

Zelenskog je dočekao predsednik suda Pjotr Hofmanski, prenosi Rojters.

On se sastao sa holandskim poslanicima, a kasnije će imati sastanke sa holandskim premijerom Markom Ruteom i belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.

10.19 - Kina pozvala na oprez zbog širenja NATO-a na istok

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je potreban veliki oprez zbog širenja NATO-a na istok, nakon što su mediji objavili da Alijansa planira otvaranje kancelarije u Japanu kako bi olakšala konsultacije sa saveznicima u regionu.

Profimedia
Mao Ning

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning, rekla je da je azijski kontinent otvoren za saradnju i razvoj, ali da ne treba da bude geopolitička ratna arena, prenosi Rojters.

- Neprestano širenje NATO-a na istok u azijsko-pacifičkom regionu, mešanje u regionalne poslove, pokušaji da se unište regionalni mir i stabilnost i pritisak na blokovsku konfrontaciju, zahtevaju od zemalja u regionu visoku budnost - poručila je Mao na konferenciji za medije.

9.45 - Zaharova: Kijev misli da uz pomoć Zapada može da radi sve što poželi

Iza svega što čini kijevski režim stoje njegovi zapadni tutori koji su usadili Kijevu osećaj da će proći nekažnjeno, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Za sve što čini kijevski režim prvenstveno su odgovorni njegovi vašingtonski, londonski i NATO-vski tutori. Oni su uništili legitimnu vlast u Ukrajini, doveli na čelo avanturiste i bandite, snabdeli ih novcem i oružjem, usadili im osećaj apsolutne svemoći, da ne mogu biti kažnjeni i obezbedili političko pokriće i vojnu podršku - napisala je Zaharova na Telegramu.

9.21 - Napad dronom na naftno skladište u Rostovskoj oblasti

Ruske vlasti saopštile su da je tokom noći izveden napad dronom na naftno skladište u Rostovske oblasti.

 

 

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev naveo je da u napadu dronom na fabriku naftnih derivata u toj oblasti nema žrtava, a da je požar koji je usledio nakon eksplozije odmah ugašen, prenose RIA Novosti.

9.16 - Pentagon: SAD izdvojile 35,7 milijardi dolara za Ukrajinu od početka sukoba

Sjedinjene Američke Države su pružile 35,7 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od 24. februara 2022. godine, navodi se u saopštenju pres-službe Pentagona.

SAD su izdvojile više od 36,4 milijarde dolara za „pružanje pomoći Ukrajini u sferi bezbednosti“ otkako je Bajden preuzeo dužnost.

Dokument je objavljen povodom novog paketa pomoći Kijevu.

Pentagon je ranije izvestio da su američke vlasti izdvojila novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 300 miliona dolara, koji uključuje municiju za višestruke raketne sisteme „himars", rakete „hidra 70", artiljerijske granate i protivtenkovske sisteme.

9.03 - Zelenski doputovao u Holandiju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u Holandiju, gde će se sastati sa premijerom Markom Ruteom, kao i ministrima spoljnih poslova i odbrane Vopkeom Hoekstrom i Kajsom Olongren.

 

 

Kako piše Politiko, tokom posete ukrajinski lider planira da održi govor pod nazivom „Nema mira bez pravde“.

8.26 - Sirene širom Ukrajine, oboreni svi dronovi koji su gađali Kijev

Sirene za vazdušni napad rano jutros su se oglasile širom Ukrajine usled novih ruskih napada, a iz gradske uprave Kijeva saopšteno je da su uništene sve rakete i bespilotne letelice koje su gađale ukrajinsku prestonicu.

Lokalni mediji su objavili da su se u ranim jutarnjim satima dve eksplozije čule u Kijevu.

- Još jedan vazdušni napad na Kijev. Za prestonicu je to već treći napad za četiri dana maja. Naš grad nije osetio ovako intenzivne napade od početka godine - saopštile su vlasti Kijeva.

8.08 - Antonov: Rusija će odgovoriti na ukrajinski napad na Kremlj kada to bude potrebno

Rusija će odgovoriti na ukrajinski napad dronom na Kremlj kada bude smatrala da je to potrebno, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- Kako bi Amerikanci reagovali da dron udari u Belu kuću, Kapitol ili Pentagon. Odgovor je očigledan za svakog političara, kao i za prosečnog građanina: kazna će biti oštra i neizbežna - rekao je Antonov, prenosi TASS.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

7.10 - Ukrajinske snage izgubile oko 30 ljudi nakon napada na okrug Orehova 

Ukrajinske snage izgubile su oko 30 ljudi u neuspešnom pokušaju napada na okrug Orehova u Zaporoškoj oblasti, saopštio je član glavnog saveta administracije ove oblasti Vladimir Rogov na svom Telegramu.

On je dodao i da su uništeni najmanje jedan tenk i dva oklopna transportera.

7.00 - Istražni komitet Rusije: Pokrenut krivični postupak zbog terorističkog napada na Kremlj

Pokrenut je krivični postupak za teroristički čin u vezi sa pokušajem napada na rezidenciju predsednika Rusije u Kremlju, navodi se na Telegram kanalu Istražnog komiteta Ruske Federacije.

- U ime Aleksandra Bastrikina, predsednika Istražnog komiteta Ruske Federacije, pokrenut je krivični postupak po članu 205 Krivičnog zakona Ruske Federacije (teroristički čin) u vezi sa pokušajem kijevskog režima da izvrši napad bespilotnim letelicama na rezidenciju predsednika Ruske Federacije u Kremlju - navodi se u izveštaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike