Uhapšena žena koja je Trampu poslala "otrovno pismo"

19.10.2020

07:18 >> 09:21

0

Istraga je u toku

Uhapšena žena koja je Trampu poslala "otrovno pismo"
Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

Američka policija uhapsila je osumnjičenu ženu koja je američkom predsedniku Donaldu Trampu poslala pismo sa smrtonosnim otrovom ricinom, prenose mediji.

Žena je uhapšena kada je pokušala da pređe u Kanadu na graničnom prelazu u saveznoj državi Njujork, a kancelarija FBI u Vašingtonu sapštila je da je uhapšena osoba koja je navodno odgovorna za slanje sumnivog pisma, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da je istraga u toku.

Izvor iz službe bezbednosti koji je želeo da ostane anoniman rekao je britanskoj agenciji da je uhapšena žena kanadska državljanka. Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) saopštila je u subotu da je dobila zahtev od FBI za asistenciju u istrazi i da izgleda da je pismo poslato iz Kanade.

Ricin se prirodno nalazi u ricinusovom zrnu, ali se posebnim postupkom pretvara u biološko oružje. Ricin može izazvati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količini većoj od glave čiode. Ne postoji poznati protivotrov.

Pixabay/ GOKALP ISCAN

Pismo je u subotu presretnuto u poslednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljaka, čime je sprečeno da dospe u Belu kuću.

Slična pisma poslata su i organima krivičnog gonjenja u Teksasu, uključujući i jedan zatvor i šerifovu kancelariju.

Združena radna grupa za borbu protiv terorizma u Vašingtonu pokrenula je istragu uz pomoć njujorške policije i Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP).

Istražitelji su saopštili da nije utvrđena veza između “otrovnog pisma” i međunarodnih terorističkih organizacija, ne otkrivajući dokaze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike