Demonstracije u Parizu i širom Francuske ne prestaju: Narod kivan na Makrona i vladu, ozbiljni sukobi sa policijom na ulicama (FOTO)

28.03.2023

22:04

0

Ovaj protest je deo šireg talasa nezadovoljstva koje vlada Francuske trpi već neko vreme

Demonstracije u Parizu i širom Francuske ne prestaju: Narod kivan na Makrona i vladu, ozbiljni sukobi sa policijom na ulicama (FOTO)
Copyright AP photo/Thibault Camus

Danas su u Parizu i drugim gradovima Francuske održani protesti protiv predsednika Emanuela Makrona i njegove nepopularne penzione reforme, a grupe maskiranih demonstranata palile su kante za smeće i bacale kamenice na policiju. 

Sukobi su izbili i na ulicama Rena, Bordoa i Tuluza, dok su u Nantu paljene bankarske ispostave i automobili. 

Vlada Francuske je odbacila novi zahtev sindikata da suspenduje nacrt zakona o penziji, kojim se podiže starosna granica za penzionisanje za dve godine sa 62 na 64, što je izazvalo nezadovoljstvo među radnicima. 

Milioni ljudi u Francuskoj protestuju i štrajkuju već od sredine januara zbog protivljenja zakonu, a protesti su se pojačali otkako je Vlada iskoristila posebno ovlašćenje da progura predlog zakona u parlamentu bez glasanja poslanika.

Ovaj protest je deo šireg talasa nezadovoljstva koje vlada Francuske trpi već neko vreme, uključujući i nedavne proteste protiv policijske brutalnosti i diskriminacije usmerene protiv etničkih manjina.

Takođe, Makronova popularnost opada zbog kritika koje su upućene na njegov račun zbog načina na koji se borio protiv pandemije u zemlji, kao i zbog njegovih reformi u oblasti obrazovanja i zdravstva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike