Švajcarska planira da kupi nove borbene avione, odluku donosi narod

19.10.2020

07:12 >> 09:36

0

Novi avioni bi koštali oko šest milijardi švajcarskih franaka

Švajcarska planira da kupi nove borbene avione, odluku donosi narod
Copyright Pixabay

Švajcarska, koja je inače poslednji put bila u ratnom sukobu pre nešto više od dva veka, planira sada da kupi nove borbene avione. I dok bi to u nekoj drugoj zemlji prošlo bez velikih potresa, uostalom treba da se zameni flota starih aviona tipa 30 F/A-18 Hornet koji se 2030. godine povlače iz upotrebe, u Švajcarskoj se za to neće pitati ni vlada, ni vojni stručnjaci, već, kao mnogo puta do sada – narod. Jer, građani će svojim glasom na referendum odlučiti o tome.

Ali Švajcarska je i inače poznata kao “zemlja referenduma” jer je na svetu nemoguće pronaći neku drugu državu gde se gotovo pa svako iole značajnije pitanje ne nađe pred sudom direktne narodne volje. Uostalom od 1848. godine, od konstituisanja pa do ovog poslednjeg koji je najavljen za nedelju, 27. septembra, u Švajcarskoj je održano čak 550 referenduma.
Poređenja radi, u celoj istoriji Vellike Britanije bilo ih je samo tri, dok je u Nemačkoj predviđeno referendumsko izjašnjavanje samo u dva slučaja, ako se menja ustav ili ako se menja državna teritorija.

Zato se u Švajcarskoj glasa o onome o čemu se na drugim mestima i ne raspravlja pa se tako tokom 2018. godine na referendumu odlučivalo i da li osiguravajuća društva imaju pravo da upošljavaju detektive da prate pojedince koji su zvanično nezaposleni da bi se videlo da možda krišom ne rade, a primaju pomoć sa biroa, ili kao što je referendum održan za zahtev upućen federalnom parlamentu da odobri da se biciklističke staze izgrade na liniji pešačke staze.

Inače, novi avioni bi koštali oko šest milijardi švajcarskih franaka. Na nedeljnom referendumu ćemo saznati smatraju li švajcarci to bacanjem novca.

Odobrenje plana na obvezujućem referendumu omogućilo bi vladi da iduće godine izabere između Erbasovog aviona Eurofighter, Rafala francuskog Dassaulta, Boingovog F/A-18 Super Hornet, ili Lockheed Martinovog aviona F35-A Lightning II.

Seiler Graf kazala je da jeftinije alternative, kao što je borbena verzija Leonardovog M346, nude bolju vrednost od “skupih igračaka” koje se razmatraju.

-Potrebni su nam novi avioni, to nije sporno, ali kupovina lakših, jednostavnijih aviona bila bi dovoljna- kazala je. -Bilo bi bolje imati Fijat od Maseratija-

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike