Palestinci se zabarikadirali u Al Aksi, Jevreji počeli da dolaze na Brdo hrama (VIDEO)

09.04.2023

09:28

0

Izraelska policija je odlučila da ne ulazi u džamiju i počela je da dozvoljava jevrejskim posetiocima da dođu na Brdo hrama

Palestinci se zabarikadirali u Al Aksi, Jevreji počeli da dolaze na Brdo hrama (VIDEO)
Copyright AP Photo/Mahmoud Illean

Palestinci su se noćas zabarikadirali u džamiji Al Aksa, što je izazivalo zabrinutost da bi mogli da izbiju sukobi ukoliko izraelska policija odluči da ih udalji sa te lokacije.

Međutim, lokalni mediji prenose da je policija odlučila da ne ulazi u džamiju i počela je da dozvoljava jevrejskim posetiocima da dođu na Brdo hrama.

Od početka nedeljne muslimanske jutarnje molitve, tzv. sabah-namaza, ulaz u kompleks Brdo hrama, svetog mesto za jevreje, muslimane i hrišćane, bio je otvoren.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u subotu veče na "katastrofalne posledice" ako izraelske policijske snage uđu u Al Aksu da uklone Palestince, ističući da bi takav potez situaciju preusmerio ka "većoj napetosti i nasilju, zbog čega će svi platiti cenu".

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je u odgovoru "da su oni, koji skrnave svetost džamije Al Aksr i zabarikadiraju se u njoj, opasna rulja, radikalizovana i podstaknuta od strane Hamasa i drugih terorističkih organizacija".

Portparol Hamasa za grad Jerusalim Muhamed Hamade upozorio je da će, kako je naveo, "agresija okupatora naići na otpor i odgovor na zločine okupacije na način koji je srazmeran veličini zločina".

Brdo hrama, koje muslimani nazivaju Haram al Šarif, najsvetije je mesto za Jevreje i treća najveća svetinja u islamu.

Jevrejima se dozvoljava poseta, pod brojnim restrikcijama i u tačno određeno vreme, ali ne i molitva. Izrael će možda, kao i prethodnih godina, naložiti Jevrejima da ne ulaze na Brdo hrama tokom poslednjih 10 dana muslimanskog ramazana.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike