Putin primio akreditivna pisma novih ambasadora u Rusiji: Posebnu poruku je imao za diplomate iz SAD i Danske

05.04.2023

17:18

0

Moskva očekuje da će se strani partneri pridržavati principa ravnopravnosti

Putin primio akreditivna pisma novih ambasadora u Rusiji: Posebnu poruku je imao za diplomate iz SAD i Danske
Copyright Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim zemljama i da se neće izolovati, uprkos složenoj situaciji u svetu.

Putin je na početku ceremonije preuzimanja diplomatskih akreditivnih pisama od 17 novih ambasadora u Rusiji, rekao da Moskva istovremeno očekuje da će se strani partneri pridržavati principa ravnopravnosti.

Predsednik Rusije rekao je ambasadoru Evropske unije Rolanu Galaragu da su odnosi Rusije i evropskog bloka "ozbiljno degradirali", te da je EU pokrenula "geopolitičku konfrontaciju" sa Rusijom.

Putin je poručio novoj američkoj ambasadorki u Moskvi Lin Trejsi, na ceremoniji u Kremlju, da je američka podrška revoluciji u Ukrajini 2014. dovela do sadašnje situacije u kojoj su Rusija i Ukrajina u sukobu.

Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je ocenio da su odnosi sa Vašingtonom u dubokoj krizi.

- Odnosi između Rusije i SAD, od kojih direktno zavise globalna bezbednost i stabilnost, nažalost prolaze kroz duboku krizu - rekao je Putin, ali je i istakao da Moskva nastoji da izgradi odnose sa Vašingtonom na principima jednakosti i poštovanja.

- Uvek smo se zalagali za izgradnju rusko-američkih odnosa zasnovanih isključivo na principima ravnopravnosti, poštovanja suvereniteta i interesa jednih drugih i nemešanja u unutrašnje stvari - rekao je Putin.

On je poručio danskom ambasadoru Jakobu Heningsenu da se nada da će Danska podržati poziv Rusije da se obavi nezavisna istraga o napadu na gasovod Severni tok.

Ruski predsednik je ocenio da "nagomilane kontroverze među zemljama" ometaju produktivnu saradnju.

- Situacija u svetu je sada komplikovana, akumuliralo se mnogo kontroverzi koje ometaju normalnu, produktivnu saradnju između država. Ali ipak, nadamo se da će rad vaših ambasada doprineti razvoju saradnje između vaših država i naše zemlje - zaključio je Putin.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike