Eksplozija u Antverpenu oštetila 20 kuća: Veruje se da iza svega stoje dileri droge (FOTO)

03.04.2023

11:53

0

Jedna osoba je lakše povređena

Eksplozija u Antverpenu oštetila 20 kuća: Veruje se da iza svega stoje dileri droge (FOTO)
U eksploziji u Antverpenu najviše su stradali prozori - Copyright Profimedia/BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Vlasti sumnjaju da je eksplozija u kojoj je tokom vikenda oštećeno 20 kuća, nekoliko automobila i povređena jedna osoba u Antverpenu, povezana sa organizovanim kriminalom i drogom, navodi nekoliko belgijskih medija.

Eksplozija se dogodila u nedelju oko tri sata ujutru u centru Antverpena, a najviše su nastradali prozori, dok je samo jedna osoba zadobila lakše povrede. Policija i vlasti sumnjaju da bi incident mogao biti povezan sa tržištem droge u Antverpenu.

Profimedia/BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
 

Luka Antverpen je već neko vreme centar trgovine drogom, ali prema izveštaju Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC), posebno je dobila na značaju poslednjih godina pogotovo kada je rečo kokainu.

Međutim, u istom izveštaju se navodi da, uprkos natpisima o incidentima, u zemlji ima malo nasilja povezanog sa kokainom. 

To upućuje na zaključak da se krijumčari droge ne takmiče jedni protiv drugih i da umesto toga, zbog velike potražnje, koegzistiraju, smatra UNODC.

Gradonačelnik Antverpena Bart De Vever (NVA, ECR) rekao je da eksplozija ovog vikenda još jednom pokazuje da se vlasti hitno moraju uhvatiti u koštac sa organizovanim kriminalom povezanim sa drogom. 

Profimedia/BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
 

- Uprkos nedavnim naporima vlade i preduzetim merama, Savezna  policija i dalje nema dovoljno osoblja - rekao je De Vever.

U Antverpenu je 2022. godine zabeleženo 75 činova nasilja, izvestila je u nedelju belgijska novinska agencija Belga.

U februaru je savezna vlada predstavila strategiju za borbu protiv kriminala. To posebno uključuje povećanje saradnje sa drugim zemljama i lučkim operaterima u pogledu carine i policije, proveru lučkog osoblja, regrutovanje više carinskih agenata i raspoređivanje više policijskih snaga u luci Antverpen. Plan je da se ova pojačanja udvostruče do kraja 2024.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike