Nobelova nagrada za mir: Putin, Tramp ili neko treći

19.10.2020

12:07 >> 09:58

0

Veliko interesovanje za nominacije Putina i Trampa nimalo ne čudi, jer je reč o dva najveća svetska lidera

Nobelova nagrada za mir: Putin, Tramp ili neko treći
Copyright Tanjug/AP/Profimedia

Komitet za Nobelovu nagradu za mir naći će se u istom položaju u kojem se nalaze i sve zemlje sveta kada odlučuju o spoljnoj politici – Tramp, Putin, ili pak nijedan od njih dvojice. Vest o nominaciji Donalda Trampa za ovu prestižnu nagradu naišla je na različite reakcije širom sveta. Neki smatraju da predsednik Amerike zaslužuje ovaj laureat, ali čini se da su ipak glasniji oni koji govore da je to dosad najapsurdnija nominacija. Slični komentari mogu se čuti i danas, nakon što je objavljeno da je i predsednik Rusije Vladimir Putin nominovan za Nobelovu nagradu za mir, za istu godinu kada će se odlučivati i o Trampovoj nominaciji.

Zlatna medalja i devet miliona švedskih kruna

U izborni proces za ovu nagrade ulaze nominacije pristigle do 1. februara dotične godine, a kasnije pristigle nominacije ulaze u izbor za sledeću godinu. Nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i novčanog dela od devet miliona švedskih kruna, odnosno oko 865.000 evra.

Naime, ruski pisac Sergej Komkov objavio je danas da je predložio predsedika Rusije Vladimira Putina za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu.

– Proces nakon podnošenja moje prijave Nobelovom komitetu već je započeo! I niko ne može da ga zaustavi – napisao je Komkov na svom fejsbuk-nalogu.

Prijavu za nominaciju ruskog predsednika Vladimira Putina za nagradu za mir Nobelov komitet u Oslu primio je 10. septembra, posle čega je američka strana nominovala američkog predsednika Donalda Trampa, rekao je Komkov.

Podsetimo, Foks njuz je ovog meseca javio da je Donald Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine. Američkog predsednika nominovao je norveški poslanik Kristijan Tibring-Gjede za posredovanje u mirovnom sporazumu između Izraela, sa jedne, i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, sa druge strane.

Veliko interesovanje za nominacije Putina i Trampa nimalo ne čudi, jer je reč o dva najveća svetska lidera, pa će i lobiranje, o kojem se sve više govori poslednjih godina, a i sam izbor, ma kakav on bio, sigurno biti ispraćeni s puno pažnje.

Ko je sve dobio Nobelovu nagradu? Gorbačov, Ahtisari, Obama, ali ne i Gandi

White House

Neki veliki ljudi su svojim delom zaslužili da postanu nobelovci, ali su, međutim, ostali zaboravljeni. Među njima je Mahatma Gandi, simbol nenasilja 20. veka, koji nikada nije dobio Nobelovu nagradu za mir, uprkos pet nominacija, od kojih je poslednja bila neposredno pred njegovo ubistvo u januaru 1948. godine.

Članovi Odbora za dodelu nagrade veoma su žalili zbog tog propusta, a isto tako veliki broj dodeljenih nagrada naišao je na mnoge kontroverze. Jedna od njih je nagrada koju je primio bivši američki predsednik Barak Obama, tek 10 meseci nakon što je stupio na dužnost predsednika, a kako su naveli u komitetu, nagradu je primio zbog izuzetog doprinosa na osnaživanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima.

Nobelovu nagradu za mir dobili su i dalaj-lama, Nelson Mandela, Majka Tereza, Kim Dedžung, Mihail Gorbačov, Martin Luter King, Marti Ahtisari, Vudro Vilson, ali i mnogobrojne organizacije, poput Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Hitler zabranio nemačkim laureatima da primaju nagrade

Adolf Hitler bio je toliko besan što je Nobelova nagrada za mir 1936. godine bila dodeljena nemačkom pacifisti i disidentu Karlu fon Osickom da je zabranio narednim nemačkim laureatima da primaju ovu prestižnu nagradu. Zanimljivo je i da je sam Hitler bio nominovan za „Nobela“ 1939. godine, svega tri meseca pre nego što je izvršena nemačka invazija na Poljsku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike