Istraga utvrdila: Evropska zemlja je ubijala civile u Iraku, na mete ih usmeravali Amerikanci

31.03.2023

15:30

2

Baza podataka, objavljena u četvrtak, sadrži detalje o holandskim misijama F-16 između oktobra 2014. i decembra 2018.

Istraga utvrdila: Evropska zemlja je ubijala civile u Iraku, na mete ih usmeravali Amerikanci
Copyright Profimedia

Holandska vlada pristala je da objavi ranije poverljive informacije o svojim vazdušnim napadima u Iraku i Siriji nakon što su mediji razotkrili kao lažne tvrdnje da nijedan civil nije ubijen u napadu evropske nacije 2016. na zgradu u Mosulu u Iraku. Američka vojska procenila je tada metu kao štab terorista.

Baza podataka, objavljena u četvrtak, sadrži detalje o holandskim misijama F-16 između oktobra 2014. i decembra 2018, koje su bile deo operacije „Inherent Resolve", vojne kampanje koju su SAD predvodile protiv Islamske države (IS).

Baza je otkrila da je ova država rasporedila više od 2.200 oružja povezanih sa preko 600 vazdušnih napada. Holandsko ministarstvo odbrane takođe je obećalo da će sprovesti sopstvenu istragu o sumnjivim ubistvima civila koja su izvršile koalicione snage boreći se protiv IS.

Ovaj potez je bio reakcija na ekspoze koji su istog dana objavili holandski javni servis NOS, njegov televizijski kanal „Nieuwsuur" i portal NRC.

On pruža dokaze da je najmanje sedam civila, uključujući trogodišnju devojčicu, ubijeno u holandskom vazdušnom napadu na stambenu zgradu u Mosulu 22. marta 2016. Tokom napada pogođena je rezidencija izvan kampusa Univerziteta u Mosulu, gde su bili smešteni akademici i njihove porodice.

Profimedia
 

Racija je ranije bila detaljno opisana u proceni Centralne komande SAD (CENTCOM) iz 2017. koju je 2021. dobio i objavio „Njujork tajms". CENTCOM je tvrdio da su zgradu koristili militanti IS kao vojni štab i da civilima nije bilo dozvoljeno da uđu u zgradu.

Tokom istraživanja holandskih medija, koje je sprovedeno uz pomoč Ervarsa, nevladine organizacije sa sedištem u Londonu koja beleži tvrdnje o povredi civila u vazdušnim napadima, došlo se do očevidaca koji su naveli suprotno od onoga što stoji u američkim izveštajima.

Stanari zgrade rekli su da su militanti bili prisutni u komšiluku jer su im žene i deca bili smešteni u domovima ljudi koji su pobegli iz Mosula. Ali oni nikada nisu otkrili nikakvu vojnu aktivnost i veruju da su SAD imale svaku priliku da to saznaju, s obzirom na to da su koalicione snage stalno letele osmatračkim dronovima iznad tog područja.

Holandska vlada odbacila je optužbe za nedovoljno izveštavanje o civilnim žrtvama nakon što su nacionalni mediji 2019. objavili da je najmanje 70 neboraca ubijeno u vazdušnom napadu 2015. na irački grad Havija. Premijer Mark Rute se tada pozvao na CENTCOM, navodeći da su oni „arbitar u takvim slučajevima“ i da imaju „svo znanje i iskustvo“ da daju autoritativne procene.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike