Premeštanje nilskih konja Pabla Eskobara koštaće 3,5 miliona dolara: Kolumbija ne pita za cenu u želji da ih se otarasi

30.03.2023

12:07

0

Vlasti su saopštile da planiraju da uhvate i premeste skoro polovinu životinja u narednim mesecima

Premeštanje nilskih konja Pabla Eskobara koštaće 3,5 miliona dolara: Kolumbija ne pita za cenu u želji da ih se otarasi
nilski konji1 - Copyright AP Photo/Fernando Vergara

Kolumbija je saopštila da će troškovi prenosa 70 nilskih konja koji su pripadali preminulom narko-bosu Pablu Eskobaru u prekomorska utočišta iznositi 3,5 miliona dolara.

On je doneo mali broj ovih životinja iz Afrike u Kolumbiju kasnih 1980-ih, a nakon njegove smrti 1993. godine životinje su ostavljene da slobodno lutaju po vrućoj, močvarnoj oblasti departmana Antiokija, gde ekološke vlasti nisu bile u stanju da obuzdaju njihov broj.

Vlasti su saopštile da planiraju da uhvate i premeste skoro polovinu nilskih konja u narednim mesecima, od kojih 10 ide za utočište Ostok na severu Meksika, a 60 u još neimenovani objekat u Indiji.

- Cela operacija bi trebalo da košta oko 3,5 miliona dolara - rekao je Ernesto Zazueta, vlasnik Ostoka.

On i lokalni guverner kolumbijskog regiona u kom žive nilski konji kažu da planiraju da namame životinje mamcem u ograde, gde će ostati zatvorene dok se ne smeste u posebne sanduke za transfer.

Pošto su nilski konji pobegli nakon Eskobarove smrti, vlada više puta nije uspevala da ukroti rastuću populaciju koja je sliv reke Magdalene učinila svojim domom.

Od prvobitna četiri nilska konja koja su pobegla sa Eskobarovog seoskog imanja Kolumbija danas ima oko 130, što je njihov najveći broj na jednom mestu van Afrike. Bez prirodnih predatora koji bi ih držali pod kontrolom njihova populacija će nastaviti eksponencijalno da raste. Jedna studija procenjuje da će do 2034. godine biti čak 1.400 nilskih konja u ovoj zemlji.

Studije su upozorile da nilski konji oštećuju ekosistem u Magdaleni, najveće reke u jednoj od zemalja sa najvećim biodiverzitetom na svetu. Svaki nilski konj pojede oko 40 kilograma trave dnevno, dok njihov izmet truje vodu, ubija ribu i ugrožava bogat biodiverzitet reke.

Nilski konji takođe sve više dolaze u sukob sa lokalnim stanovništvom, a njihovi napadi su sve češći poslednjih godina.

Ministarstvo životne sredine je prošle godine proglasilo nilske konje invazivnom vrstom, što je otvorilo vrata za eventualni odstrel, ali se plan transfera trenutno smatra konačnom merom regulacije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike